Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

VRAŽDA KUCIAKA Na súde sa čítali výpovede Gašpara a ďalších, Kočner trvá na predvolaní svojho brata

Pokračuje pojednávanie v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka. Do Pezinka priviezli len obžalovaného Mariana Kočnera. Zobraziť galériu (7)
Pokračuje pojednávanie v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka. Do Pezinka priviezli len obžalovaného Mariana Kočnera. (Zdroj: TASR)

PEZINOK - Senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) pokračuje v hlavnom pojednávaní vo veci vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. V Pezinku je z obžalovaných prítomný iba údajný objednávateľ Marian Kočner.

Aktualizované o 12:30

Na Špecializovanom trestnom súde sa čítali najmä svedecké výpovede svedkov, ktorých nebolo nutné predvolať osobne. Medzi nimi je aj výpoveď expolicajta obvineného v kauze lustrácii. Kočner v nej vidí rozpor s tvrdeniami svedka Petra Tótha. Po čítaní výpovedí bolo pojednávanie prerušené do štvrtka (16. 4. ).

Výpoveď niekdajšieho príslušníka Národnej kriminálnej agentúry Pavla Vorobjova, ktorý je obvinený v kauze lustrácií novinárov, čítala predsedníčka senátu Ružena Sabová. Pôvodne tvrdil, že lustrácie vykonával na pokyn bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara. Neskôr to odvolal s tým, že to bola iba domnienka.

„Z výpovede svedka podľa môjho názoru jednoznačne vyplýva, že lustrácia Jána Kuciaka bola len jedna jediná, prebehla niekedy na konci leta, resp. začiatkom jesene v roku 2017,“ myslí si Kočner. Poukázal na to, že Peter Tóth hovoril o tom, že mal lustráciu ku Kuciakovi k dispozícii už v úvode roka 2017.

Advokát Roman Kvasnica zase pripomenul, že bolo preukázané, že na lustráciu nebol zákonný dôvod. Prokurátor čítal aj výpoveď Tibora Gašpara. Odmietol, že by bola lustrácia Kuciaka vykonaná na jeho pokyn. Vorobjova pozná, bývajú spolu na jednej ulici. Vo výpovedi potvrdil, že sa pozná s ďalším svedkom z kauzy vraždy a nitrianskym podnikateľom Norbertom Bödörom. Obaja potvrdili, že sú rodina.

Marek Para potvrdil, že trvajú na výsluchu Ivana Kočnera. Podnikateľ je bratom obžalovaného. Pred policajtom vypovedal o hypotéze Kočnera o vražde novinára. Spomínať ju mal na oslave svojich 50. narodenín. Prokurátor tiež na pojednávaní čítal svedecké výpovede, ktoré opisovali obchodovanie so SIM kartami. Svedkovia ich registrovali a následne predávali do obchodov s telefónmi. V jednom si kúpil mobily aj Zoltán Andruskó. Neskôr ich odovzdal vykonávateľom vraždy, ktorí ich použili na komunikáciu počas skutku aj prípravy.

Aktualizované o 11:00

Obhajca obžalovaného Mariana Kočnera Marek Para vzniesol námietku zaujatosti voči senátu Špecializovaného trestného súdu, ktorý pojednáva vraždu novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Kočner tvrdí, že skutková veta rozsudku Marćeka narušila jeho prezumpciu neviny. Prokurátori a splnomocnenci poškodených to odmietajú. Senát o námietke rozhodovať nebude. "Dôvodom vylúčenia sudcu alebo senátu nie je skoršie rozhodnutie sudcu alebo senátu o obvinenom, spoluobvinenom, alebo o iných obvinených, ktorých trestné činy spolu súvisia," citovala predsedníčka senátu Ružena Sabová Trestný poriadok na margo námietky.

Pokračuje pojednávanie v kauze
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR)

Para namietal, že senát prevzal spomínanú vetu z obžaloby, keď verejne vyhlásil rozsudok voči Marčekovi. Sabová použila skutkovú vetu, keď opisovala vraždu vrátane údajnej objednávky od M. K. a A. Zs. Mená boli skrátené, aby sa prezumpcia neviny zachovala.

Už po vyhlásení rozsudku uviedol splnomocnenec poškodených Daniel Lipšic, že ide o bežnú prax. Lipšic pripomenul, že obhajca Para už s podobnou námietkou raz prišiel v kauze bosa sýkorovcov Róberta Lališa. Už pri tejto kauze sa s podobným problémom Najvyšší súd vyrovnal a skonštatoval, že členovia senátu nie sú vylúčení, ani keď konštatujú celé meno spoluobžalovaných.

Pokračuje pojednávanie v kauze
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR)

Pokračuje pojednávanie v kauze
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR)

Pojednáva sa v obmedzenom režime

Pôvodné termíny pojednávania sa v marci zrušili vzhľadom na pandemickú situáciu. Na stredajšom pojednávaní sa bude pokračovať v dokazovaní bez prítomnosti verejnosti s tým, že do pojednávacej miestnosti majú prístup okrem procesných strán iba niektoré médiá.

MIMORIADNE Súd uznal Marčeka vinným v prípade vraždy novinára Kuciaka: Za tri popravy 23 rokov

Proces s Kočnerom pokračuje po tom, ako minulý týždeň padol v kauze druhý rozsudok. Po Zoltánovi Andruskóovi, ktorého ŠTS odsúdil právoplatne na 15-ročný trest odňatia slobody, bol neprávoplatne odsúdený aj Miroslav Marček. Ten sa priznal, že zastrelil Jána Kuciaka, Martinu Kušnírovú a koncom roka 2016 aj podnikateľa Petra Molnára.

Tomáš Szabó
Zobraziť galériu (7)
Tomáš Szabó  (Zdroj: Topky/Peter Korček)

Za tieto vraždy ho senát ŠTS odsúdil na 23-ročný trest odňatia slobody, voči ktorému sa odvolal prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Juraj Novocký. Pred súdom stojí aj bratranec Miroslava Marčeka Tomáš Szabó. Ten mal podľa obžalobnej verzie ako bývalý policajt Marčeka osloviť na vraždu novinára a na miesto činu ho aj odviezť. Z objednávky vraždy sú naďalej obžalovaní Alena Zsuzsová a Marian Kočner. Ten si mal vraždu novinára objednať z pomsty za Kuciakove články o svojej ekonomickej trestnej činnosti.

Alena Zsuzsová
Zobraziť galériu (7)
Alena Zsuzsová  (Zdroj: Topky/Peter Korček)

Viac o téme: VraždaSúd Ján KuciakMartina KušnírováMarian Kočner
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu