Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KAUZA DOBYTKÁR Reaguje aj Šeliga! Úradu špeciálnej prokuratúry posiela list: Pochybnosti o Trubanovi

Juraj Šeliga Zobraziť galériu (4)
Juraj Šeliga (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Nezávislosť sudcu Špecializovaného trestného súdu Michala Trubana, ktorý rozhodoval o väzbe Norberta Bödöra v kauze Dobytkár, je otázna. Skonštatoval to podpredseda Národnej rady SR Juraj Šeliga na pondelkovej tlačovej konferencii. Pýta sa tiež, prečo prokurátor nepodal námietku zaujatosti voči sudcovi. Úradu špeciálnej prokuratúry Šeliga zaslal list, v ktorom upozorňuje na zmluvu dcéry sudcu s Poľnohospodárskou platobnou agentúrou.

Šeliga zdôraznil, že v zmysle judikatúry sa má sudca javiť ako nezaujatý a má byť nezaujatý. V súvislosti s osobou Trubana poukázal na zmluvu o poskytnutí nenávratného príspevku, ktorú podpísala jeho dcéra s PPA ako konateľka firmy sídliacej v dome Trubana, pričom prevádzkuje penzión, ktorý vlastní Truban. "A na druhej strane podpisoval za PPA túto zmluvu pán, ktorý je dnes vo väzbe, obvinený v kauze Dobytkár. Preto sa pýtam, či naozaj môže verejnosť vnímať pána Trubana ako nezávislého," podotkol.

Na snímke nitriansky podnikateľ
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Šeliga tvrdí, že prokurátor na súde nepodal námival. Otázne je podľa neho aj to, prečo na súde nebol dozorujúci prokurátor z kauzy Dobytkár, ani neriešil návrh na väzobné stíhanie, ale robil to prokurátor, ktorý mal službu cez víkend a "nie je tak detailne oboznámený" so spisom. Očakáva, že prokuratúra sa verejne vyjadrí a vysvetlí okolnosti. "Ak to bolo úmyselné, je to absolútny škandál a niekto za to musí niesť zodpovednosť," dodal.

Sudca Truban sa k tvrdeniam Šeligu podľa vlastných slov nebude vyjadrovať. Jeho stanoviskoposkytla hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková. "V predmetnej trestnej veci boli vykonané relevantné procesné úkony, k obsahu ktorých sa v súčasnej dobe, vzhľadom na štádium trestného konania (prípravné konanie), nebude prokuratúra podrobnejšie vyjadrovať," reagovala hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová. Rovnako podľa jej slov nebude prokuratúra v živej trestnej veci žiadnym spôsobom reagovať na vyjadrenia predstaviteľov politickej moci a komentovať ich.

ŠTS v Banskej Bystrici v nedeľu 5. 7. nevzal podnikateľa Norberta Bödöra do väzby, návrhu na väzobné stíhanie vyhovel iba v prípade Petra K. Obaja sú obvinení z obzvlášť závažného zločinu legalizácie príjmu z trestnej činnosti v súvislosti s kauzou Dobytkár, v ktorej sú vyšetrované úplatky v PPA za zatiaľ viac ako 10 miliónov eur. Najvyšší súd SR bude rozhodovať o sťažnostiach vo štvrtok 9. 7..

Na snímke nitriansky podnikateľ
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Norberta Bödöra zadržala NAKA v piatok 3. 7. večer. Polícia informovala, že v rámci akcie na Slovensku vykonala zaisťovacie úkony a vzniesla obvinenie voči trom fyzickým osobám a dvom právnickým osobám za obzvlášť závažný zločin legalizácie príjmu z trestnej činnosti.

Viac o téme: NAKAMichal TrubanJuraj ŠeligaNorbert Bödör
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu