Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

KORONAVÍRUS Testovanie obyvateľov rómskych komunít realizovali aj v Podskalke

Štát pokračuje v testovaní obyvateľov marginalizovaných rómskych komunít na ochorenie COVID-19
Štát pokračuje v testovaní obyvateľov marginalizovaných rómskych komunít na ochorenie COVID-19 (Zdroj: TASR - Kristína Mayerová)

HUMENNÉ – Testovanie obyvateľov v rómskych komunitách zamerané proti prípadnému šíreniu nového koronavírusu sa uskutočnilo aj v osade Podskalka v Humennom. Vo štvrtok (9. 4.) o tom informovalo mesto na svojej webovej stránke s tým, že táto lokalita nebola vytypovaná v rámci prvej etapy takéhoto pilotného testovania, s ktorým štát začal v piatok 3. apríla.

Vzorky odoberali vojenskí lekári, ktorým sekundovala mestská polícia, terénni pracovníci a členovia miestnej občianskej poriadkovej služby (MOPS). „Testovanie prebehlo organizovane na futbalovom ihrisku, trvalo zhruba dve hodiny. Výsledky oznámi regionálny úrad verejného zdravotníctva,“ uvádza humenská radnica.

Viac informácií nájdete aj na Facebooku

Podľa koordinátorky spádovej oblasti Humenné v rámci Oblastnej skupiny Zdravé regióny Stanislavy Guzi, keďže sú hranica uzatvorené a pohyb sa kontroluje, čerstvé prípady príchodu osôb zo zahraničia na Podskalke neregistrujú. „Naposledy evidujeme príchod z Českej republiky, dotyční boli doposiaľ v karanténe,“ dodala s tým, že v zozname na testovanie mali zapísaných 17 osôb, pričom konečný počet testovaných môže byť vyšší.

Primátor Miloš Meričko uviedol, že o testovaní v Podskalke sa dozvedeli v stredu (8. 4.). Ako povedal Zdeněk Šteliar z jednotky Civilno-vojenskej spolupráce, v súčasnosti nemajú dlhodobo vopred daný zoznam obcí či miest, kam pôjdu. „Vieme to deň vopred na základe rozhodnutia krízových štábov, z ktorých prichádzajú informácie aj samosprávam,“ spresnil. Podľa jeho slov odberový tím zložený zo zdravotníkov odoberá na vatovú tyčinku vzorky bezbolestnou metódou z nosohltanu a hrdla, aby sa následne distribuovali do testovacích laboratórií.

Viac o téme: TestovanieRómske komunityPodskalkaKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu