Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Pred rokom zastrelil štyroch ľudí v električke v meste Utrecht: Dnes dostal doživotie

Polícia zverejnila identitu páchateľa.
Polícia zverejnila identitu páchateľa. (Zdroj: Twitter)

UTRECHT - Holandský súd uznal v piatok za vinného a odsúdil na doživotný trest odňatia slobody muža obžalovaného zo zastrelenia štyroch cestujúcich v električke v meste Utrecht. Informovala o tom agentúra AP.

Obžalovaný, 38-ročný Gökmen Tanis, sa na vypočutí verdiktu nezúčastnil v dôsledku opatrení uvalených pre pandémiu koronavírusu. Zradikalizovaného muža uznali za vinného z vrážd motivovaných terorizmom. Predsedajúci sudca Ruud van Veldhuisen povedal, že Tanis spáchal "chladnokrvný" teroristický útok, ktorý otriasol Utrechtom a celým Holandskom.

Strelec sa k činu z vlaňajšieho marca priznal a uviedol, že konal sám. Tanis počas súdneho konania neodpovedal na otázky a opakovane ho vykázali zo súdnej siene, pretože opakovane urážal sudcov, obhajcu a rodiny obetí. Tanis vlani 18. marca vošiel do električky v Utrechte a v ruke mal pištoľ s pripevneným tlmičom.

Na cestujúcich strieľal z krátkej vzdialenosti. Potom vyskočil z električky a zastrelil vodiča, ktorý sedel za volantom automobilu. Tanis zanechal v únikovom aute rukou písaný list s týmto znením: "Robím to pre svoje náboženstvo, zabíjate moslimov a chcete nám zobrať našu vieru, ale nepodarí sa vám to. Boh je veľký." Obeťami streľby sa stali traja muži vo veku 28, 49 a 74 rokov a jedna žena vo veku 19 rokov.

Viac o téme: ElektričkaVäzenieDoživotieSúd HolandskoUtrecht
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu