Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Brusel nie je imaginárny, tvrdí Hochel: Európska politika sa nás týka a ovplyvňuje nás

(Zdroj: TASR – Dano Veselský)

BRATISLAVA - Slováci by mali prestať vnímať európsku politiku ako niečo, čo sa ich netýka. Zákony prijímané Európskym parlamentom (EP) ovplyvňujú ich každodenný život. V rozhovore to povedal Dionýz Hochel, poverený vedením Kancelárie EP na Slovensku. Dodal, že Slovensko je členom Európskej únie (EÚ) 15 rokov, a tak by už Slováci mali prestať hovoriť o imaginárnom Bruseli.

Podľa Hochela je dôležité, aby Slováci prestali hovoriť o Bruseli ako o „nich“, pretože podľa neho sme to „my“. „Legislatívu prijímajú poslanci EP, zvolení občanmi na Slovensku. V Európskej komisii, ktorá legislatívne návrhy pripravuje, pracujú Slováci a napokon zákony schvaľujú poslanci EP spolu s našimi vládnymi reprezentantmi v Európskej rade," vysvetľuje Hochel. „Jednu z kľúčových tém, ktorú sa snažíme komunikovať je, že zákony prijímané Európskym parlamentom nepatria pod kategóriu zahraničnej politiky. Dopad zákonov, ktoré poslanci EP prijímajú v Štrasburgu a Bruseli ovplyvňuje náš každodenný život, vo všetkých jeho oblastiach,“ dodáva.

Jednou z hlavných úloh kancelárie EP je podľa Hochela propagácia európskej politiky, špeciálne tej parlamentnej. V roku 2019 bolo preto ich úlohou zapracovať na účasti v eurovoľbách. Slovensko bolo pred piatimi rokmi krajinou s najnižšou účasťou v celej EÚ. Kancelária EP mala po prvýkrát k dispozícii vlastnú webovú stránku tentorazidemvolit.eu a súčasťou kampane bolo aj to, že oslovili influencerov. „S webovou stránkou sme oslovili osemtisíc prevažne mladých ľudí, ktorí boli gramotní pri používaní sociálnych sietí a informovali sme ich o podujatiach, ktoré sme pripravovali. Mohli ju ďalej šíriť medzi svoje komunity a vďaka tomu sme prenikli do takých sfér, kde by sme s tradičnou kampaňou neuspeli,“ vysvetlil rozdiel v kampani Hochel.

Nové formy kampane sú dôležité

Šéf kancelárie zdôraznil, že je dôležité pokračovať v rôznych formách kampane, preto projekt tentorazidevoliť.eu transformovali do novej kampane spoločne.eu. V nej chcú využiť svoje skúsenosti a pracovať s partnermi ako je Zastúpenie EK na Slovensku či Ministerstvo zahraničných vecí, ale aj s rôznymi osobnosťami. Cieľom projektu je zvýšiť záujem o európske témy a volebnú účasť v eurovoľbách. Ako cieľ si stanovili prekročenie hranice 30 percent účasti na voľbách, ktorá je priemerom v strednej Európe.

Kancelária Európskeho parlamentu (EP) na Slovensku vznikla v roku 2002. EP má svoje kancelárie v každom z 28 členských štátov EÚ. Úlohou kancelárie na Slovensku je prostredníctvom informovania médií a organizovania podujatí približovať EP a jeho činnosť širokej verejnosti, uľahčovať jeho spoluprácu so štátnymi orgánmi SR a informovať vedenie EP o dianí na Slovensku.

Viac o téme: SlovenskoBruselEurópsky parlamentEurópska úniaDionýz Hochel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu