Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Kontroverzné predaje bytov, ktoré kritizoval NKÚ: Rázna stopka od ministerstva obrany

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Predaj bytov v správe Bytovej agentúry rezortu ministerstva obrany (Barmo) – štátnej príspevkovej organizácie so samostatnou právnou subjektivitou, je aktuálne pozastavený. Uviedla to hovorkyňa ministerstva obrany Danka Capáková. Reagovala tak na zistenia Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ), podľa ktorého predaje služobných bytov v rezortoch ministerstiev vnútra a obrany boli nehospodárne a v rozpore so zákonom.

„Barmo postupovalo pri odpredaji bytov od roku 2003 v zmysle platného zákona o vlastníctve bytov a nebytových priestorov a za týmto svojím postupom si stojí. V prípade potreby je pripravené poskytnúť orgánom činným v trestnom konaní potrebnú súčinnosť,“ uviedla Capáková.

Zo zistení NKÚ vyplýva, že oba rezorty v posledných štyroch rokoch predali viac ako 400 služobných bytov nájomcom, čo však zákon neumožňuje. Predávali ich navyše za zostatkové ceny, nie za trhové, čím štát prišiel odhadom o niekoľko miliónov eur. Výsledky kontroly oznámil NKÚ polícii a vyzval obe ministerstvá, aby nepokračovali v nezákonnom predaji služobných bytov.

„Pri kontrole nakladania so služobnými bytmi kontrolóri NKÚ preverili Ministerstvo vnútra SR ako aj Ministerstvo obrany SR a jeho organizáciu Barmo, ktorá spravuje služobné byty vojakov. Kontrola sa týkala rokov 2015 až 2018. V tom čase ministerstvo vnútra predalo 217 bytov a organizácia Barmo 212 bytov,“ priblížil v pondelok hovorca NKÚ Marek Papajčík.

Ministerstvo vnútra v pondelok reagovalo, že predaj bytov zastavilo v roku 2017, ale zákon neporušilo. V prípade potreby je pripravené spolupracovať s vyšetrovateľmi. Tvrdí však, že byty je možné predávať postupom podľa zákona o vlastníctve bytov, pričom vychádza z rozhodnutia Najvyššieho súdu SR.

SaS žiada preverenie predaja služobných bytov

Dôsledné preverenie predaja služobných bytov v rezortoch vnútra a obrany žiada opozičná strana SaS. Poslankyňa Národnej rady SR Veronika Remišová (nezaradená) uviedla, že kauza s rozpredávaním bytov je "obrovským škandálom".

Kontroverzné predaje bytov, ktoré
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"My všetci, daňoví poplatníci, sme boli okradnutí o milióny eur. Jednoznačne musí byť vyvodená zodpovednosť voči kompetentným osobám na ministerstvách obrany a vnútra, ktorí podpísali zmeny zmlúv pre vlastníkov bytov z doby určitej na neurčitú, a tým pádom požehnali tieto špinavé kšefty," uviedol predseda SaS Richard Sulík. Strana okrem zastavenia nezákonného predaja služobných bytov žiada zverejnenie konkrétnych mien štátnych úradníkov, ktorí sa "nabalili" na úkor štátu. Podľa nej, ak sa tak nestane, zodpovednosť za ich konanie by mala prevziať ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD) a minister obrany Peter Gajdoš (SNS).

Remišová uviedla, že sa bude pýtať policajného prezidenta Milana Lučanského, v akom štádiu je vyšetrovanie trestného činu porušenia povinnosti pri správe cudzieho majetku. Podľa Remišovej dvojizbový byt v bratislavskom Starom Meste s rozlohou 91,62 metra štvorcového ministerstvo vnútra predalo za 17.544 eur. Trojizbový byt v Martine ministerstvo vnútra zase predalo za 339 eur. Prijímatelia často dostali splátkový kalendár, kde im boli umožnené minimálne bezúročné splátky. Remišová takisto tvrdí, že služobné byty ministerstvo obrany a vnútra predávalo aj takým nájomcom, ktorí boli už 15 rokov po skončení služobného pomeru alebo dokonca žili v zahraničí.

Viac o téme: Ministerstvo obranySlovenskoNajvyšší kontrolný úradBytová agentúra rezortu ministerstva obranyBarmo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu