Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Koalíciu opustil ďalší poslanec: Most-Híd sa rozpadá! Po Kresákovi oznámil koniec aj Gál

Gábor Gál oznámil koniec Zobraziť galériu (4)
Gábor Gál oznámil koniec (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Koalícia slabne a bugárovcom sa rozpadá strana. Poslanec NR SR Peter Kresák vystupuje z poslaneckého klubu Mosta-Híd. Súčasná koalícia má teda len 73 poslancov. Prednedávnom odišli od Bugára dvaja poslanci, ktorí skončili v strane Tomáša Druckera. Kresák nevylúčil, že by sa mohol pridať k Dobrej voľbe, no v hre je viacero subjektov. Krátko po rokovaní vlády oznámil koniec aj minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd).

Ten vyhlásil , že nebude na kandidátke Mosta-Híd do parlamentných volieb v roku 2020.   "Dôvodov je veľmi veľa, sú politické i nepolitické," uviedol. V súvislosti s otázkou k jeho odchodu z politiky sa vyjadril aj k zámeru Petra Kresáka odísť z poslaneckého klubu Mosta-Híd.  "Rešpektujem jeho rozhodnutie. I napriek tomu, že sme sa nie vždy zhodli, považujem ho za odborníka, ktorý dokázal vyargumentovať svoje názory," povedal Gál na Kresákovu adresu.

Koalícia stráca poslanca

Koalícia má tak v parlamente už len 73 poslancov. Nedávno Most opustili dvaja poslanci - Katarína Cséfalvayová a Martin Fedor. Obaja skončili v strane Tomáša Druckera Dobrá voľba. Práve tam by mal smerovať aj Peter Kresák. Čoskoro bývalému Bugárovmu poslancovi vadí spájanie Mosta-Híd s určitými stranami.

Reakcia strany Most-Híd na Gála a Kresáka

Pán Kresák predsedu Mosta-Híd o svojom rozhodnutí informoval včera, niekoľko dní po svojej účasti na ustanovujúcom sneme novovznikajúcej strany. Načasovanie odchodu pána Kresáka naznačuje jeho zámer zaradiť sa medzi ďalších politických turistov, ktorí v tejto strane už pristáli.

Pán Gál, na rozdiel od pána Kresáka, o svojom rozhodnutí predsedu strany Most-Híd Bélu Bugára informoval ešte v lete. Pán Gál zo strany neodchádza, s Mostom bude spolupracovať na odbornej úrovni.

Topky infromovala hovorkyňa strany Klára Magdeme.

Skončí Kresák u Druckera?

Kresák odchádza z klubu Mosta-Híd k 1. novembru. Dôvodom je avizované spájanie Mosta-Híd s určitými stranami. Kresák nevylučuje spoluprácu s novovzniknutou stranou Dobrá voľba, uviedol, že má viacero ponúk od politických subjektov. Členom strany Most-Híd nebol. O tom, že by mal skončiť u Druckera, informoval portál Aktuality.sk. K samotnému prestupu do inej strany sa Kresák nechcel vyjadrovať. Svoje rozhodnutie plánuje oznámiť, keď to bude aktuálne. Kresák bol aj na ustanovujúcom sneme strany Dobrá voľba.

Koalíciu opustil ďalší poslanec:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Kresák by bol pre Druckera prínosom

S Petrom Kresákom majú viacerí členovia Dobrej voľby profesionálne aj ľudsky dobrý vzťah, uviedol pre Topky Tomáš Drucker. „Aj v minulosti spolupracoval s viacerými z nich aj na rôznych odborných návrhoch. Rovnako komunikujeme spolu v otázkach programu Dobrej voľby,“ povedal. „Vážim si ho ako vynikajúceho odborníka na ústavné a štátne právo a ak by sa rozhodol pripojiť k Dobrej voľbe, určite by bol pre náš tím prínosom,“ dodal Drucker.

Mám problém s politickými rozhodnutiami Mosta-Híd

„Mám problém s niektorými politickými rozhodnutiami, ktoré sa v súvislosti s prípravou kampane udiali,“ povedal Kresák. „Ide napríklad o spájanie sa s inými menšinovými stranami, ktoré dlhé roky Most kritizovali a zrejme sú podporované aj zo zahraničia,“ dodal poslanec s tým, že Mostu-Híd drží palce a verí, že maďarská strana bude mať v parlamente po voľbách svoje zastúpenie. 

Koalíciu opustil ďalší poslanec:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Most-Híd rokoval s viacerými menšinovými stranami o predvolebnej spolupráci. Medzi nimi je aj mimoparlamentná SMK, pri ktorej sa spomína financovanie zo zahraničia. Predsedníctvo SMK napokon odmietlo predvolebnú spoluprácu s Mostom-Híd, ktorú predtým vyrokovali delegácie strán. Nateraz je vládna strana dohodnutá na spolupráci pred voľbami s neparlamentnou MKDA.

V rokoch 2000 a 2001 sa Kresák podieľal na vypracovaní doteraz najrozsiahlejšej novely Ústavy Slovenskej republiky. Patrí medzi popredných odborníkov na ústavné právo. Koalícia má oficiálne podľa počtu poslancov zaradených v kluboch 74 hlasov (Smer-SD 48, SNS 15, Most-Híd 11, pozn. red.). Po Kresákovom odchode ich bude mať oficiálne 73. Dlhodobo ju však podporujú napríklad nezaradení poslanci Alena Bašistová, Martina Šimkovičová, Rastislav Holúbek a Peter Marček.

Viac o téme: Tomáš DruckerPeter KresákDobrá voľba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu