Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Desivé FOTO: Expert odhalil, čo s vaším telom urobí sedavé zamestnanie po 20 rokoch

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: profimedia.sk)

LONDÝN - Pohľad na modelku Emmu, ktorú vytvoril expert na spoločenské správanie William Higham, vydesí najmä tých, ktorí dlhodobo pracujú v administratíve. Prostredníctvom figuríny chcel poukázať na následky dlhodobého vysedávania pred počítačom. Trvalé následky sedavého zamestnania sú rovnako kruté ako následky driny robotníkov počas priemyselnej revolúcie.

Približne až deväť z desiatich zamestnancov administratívy má problémy s chrbticou a nie je to zďaleka jediný následok sedavého zamestnania. Odborník v oblasti spotrebiteľského správania William Higham sa preto rozhodol na svojej modelke Emme ukázať, ako skončia tí, ktorí pracujú celý deň za počítačom v uzatvorených kancelárskych priestoroch a nevenujú dostatočnú pozornosť starostlivosti o svoje telo. Pri pohľade na zhmotnený výsledok  dlhodobej administratívnej práce všetci pochopia, ako veľmi je škodlivá. "Zamestnávatelia, ale aj zamestnanci musia pochopiť, že pri každej práci musí byť na prvom mieste zdravotné hľadisko," tvrdí Higham, ktorý je autorom štúdie "Pracovný kolega budúcnosti". 

Desivé FOTO: Expert odhalil,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Zdravotné následky sedavej práce sa veľmi nelíšia od tých, ktorými trpeli napríklad robotníci počas priemyselnej revolúcie. Nedávna štúdia potvrdila, že 50 percent administratívnych pracovníkov sa sťažuje na bolesť očí, len o percento menej na bolesti chrbta a 48 percent na bolesti hlavy.  Modelka Emma svojím ohnutým chrbtom demonštruje výsledok dlhodobých problémov s chrbticou. Na nohách má výrazné kŕčové žily spôsobené nesprávnym sedením a zlou cirkuláciou krvi. Figurína má tiež nezdravú farbu pokožky získanú z umelého osvetlenia, ako aj začervenané a podráždené oči z obrazovky, chlpaté uši a nos.

Desivé FOTO: Expert odhalil,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Práve chlpatosť možno mnohým nezapadá do kontextu, faktom ale, že nadmerný rast chlpov je spôsob, akým sa sluch a čuch bráni vysychaniu z prehriatych, či naopak klimatizovaných priestorov. Okrem toho zároveň slúži aj ako filter zachytávajúci prachové a iné nečistoty. 

Desivé FOTO: Expert odhalil,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Ak teda máte sedavé zamestnanie a nechcete dopadnúť ako Emma, začnite sa starať o svoje telo. Urobte aspoň to, že po hodine sedenia sa postavíte a poprechádzate. Zároveň si pri sedení častejšie vystrite chrbát a nesedávajte s prekríženými nohami.  

Viac o téme: Sedavé zamestnaniePráca v kancelárii
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu