Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Erdogan varoval Kurdov: Obnoví ofenzívu v Sýrii, ak nebudú rešpektovať dohodu

Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: SITA/AP Photo/Burhan Ozbilici)

ISTANBUL - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok varoval, že Turecko na budúci utorok večer obnoví svoju ofenzívu proti kurdským bojovníkom na severovýchode Sýrie, ak sa do tohto času nestiahnu z oblasti tzv. bezpečnostnej zóny. Citovala ho agentúra AFP.

"Ak sa sľuby do utorka večera dodržia, otázka bezpečnostnej zóny bude vyriešená. Ak dodržané nebudú, tak operácia... začne v (prvú) minútu po uplynutí 120 hodín," povedal Erdogan novinárom v Istanbule.

Ankara pristúpila k ofenzíve na severovýchode Sýrie 9. októbra po tom, ako sýrski Kurdi náhle prišli o podporu Washingtonu, keď prezident Spojených štátov Donald Trump stiahol zo severu Sýrie takmer všetky americké sily. Následne Kurdi podpísali Ruskom sprostredkovanú dohodu so sýrskym prezidentom Bašárom Asadom.

Dohoda o prímerí bola ohlásená po štvrtkovom stretnutí amerického viceprezidenta Mikea Pencea s tureckým prezidentom Erdoganom v Ankare. Turecko sa ňou zaviazalo prerušiť svoju vojenskú operáciu na severe Sýrie, aby umožnilo kurdským silám stiahnuť sa v priebehu 120 hodín z oblasti tzv. bezpečnostnej zóny. Ak bude odsun, ktorý sa podľa Penceovho vyjadrenia zo štvrtkového večera už začal, zavŕšený, turecká operácia bude ukončená.

Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) v piatok informovalo, že v severosýrskom pohraničnom meste Ras al-Ajn a jeho okolí aj napriek prímeriu naďalej pokračujú sporadické boje medzi tureckými silami a kurdskými bojovníkmi. SOHR zároveň oznámilo, že pri piatkových náletoch tureckých síl v dedine neďaleko Ras al-Ajnu prišli o život najmenej piati civilisti a 14 ďalších utrpelo zranenia.

Lídri Francúzska, Nemecka a Británie sa chcú stretnúť s Erdoganom

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v piatok po stretnutí lídrov EÚ v Bruseli oznámil, že sa s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a britským premiérom Borisom Johnsonom čoskoro stretnú s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom. Ako informovala agentúra AFP, Macron chce tureckého prezidenta v súvislosti s vojenskou ofenzívou Ankary v Sýrii konfrontovať na decembrovom summite NATO v Londýne.

Macron zároveň uviedol, že tureckú operáciu proti kurdským bojovníkom na severe Sýrie považuje za "šialenstvo". Taktiež opätovne zdôraznil, že zahraničných bojovníkov z teroristickej organizácie Islamský štát (IS), ktorí mohli utiecť zo zadržiavacích stredísk v Sýrii a ísť do Iraku, by mali zatknúť a postaviť pred tamojší súd.

Dodal, že francúzski členovia IS, ktorí by sa mohli dostať do Turecka na ceste do Francúzska, budú podľa dohody o spolupráci medzi Francúzskom a Tureckom zatknutí a súdení vo Francúzsku. Predseda Európskej rady Donald Tusk po skončení summitu EÚ uviedol, že takzvané prímerie v Sýrii je v skutočnosti "záujem o kapituláciu Kurdov". Zároveň vyzval Turecko, aby svoju operáciu na severe Sýrie okamžite ukončilo.

Erdogan chce, aby prímerie v Sýrii fungovalo

Americký prezident Donald Trump v piatok uviedol, že turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ho ubezpečil, že si želá, aby "prímerie" s kurdskými militantmi na severe Sýrie skutočne fungovalo. Informovala o tom agentúra AFP.

"Práve som hovoril s tureckým prezidentom Erdoganom. Povedal mi, že veľmi chce, aby prímerie, alebo prestávka, fungovalo. Podobne aj Kurdi si želajú, aby došlo ku konečnému riešeniu," napísal Trump na Twitteri.

V tejto súvislosti dodal, že podľa neho je na oboch stranách vôľa a veľká šanca na úspech. Podotkol, že niektoré európske krajiny, ktoré nemenoval, sú "teraz prvýkrát ochotné prijať bojovníkov" teroristickej organizácie Islamský štát (IS) pochádzajúcich z ich krajín. "Je to dobrá správa, ale malo k tomu dôjsť vtedy, keď sme ich zajali," dodal Trump.

Dohoda o prímerí bola ohlásená po štvrtkovom stretnutí amerického viceprezidenta Mikea Pencea s tureckým prezidentom Erdoganom v Ankare. Turecko sa ňou zaviazalo prerušiť svoju vojenskú operáciu na severe Sýrie, aby umožnilo kurdským silám stiahnuť sa v priebehu 120 hodín z oblasti tzv. bezpečnostnej zóny.

Vyše týždňovú ofenzívu na severovýchode Sýrie spustila Ankara 9. októbra po tom, ako sýrski Kurdi náhle prišli o podporu Washingtonu, keď prezident Spojených štátov Donald Trump stiahol zo severu Sýrie takmer všetky americké sily. Následne Kurdi podpísali Ruskom sprostredkovanú dohodu so sýrskym prezidentom Bašárom Asadom.

Viac o téme: OfenzívaTureckoSýriaRecep Tayyip ErdoganKurdi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu