Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Bezpečností experti tvrdia: Podvratné akcie Ruska v Európe sú dielom elitnej supertajnej jednotky

Alexander Petrov (alias Alexander Miškin) a Ruslan Boširov (alias Anatolij Čepiga) z aféry Skripal. Zobraziť galériu (6)
Alexander Petrov (alias Alexander Miškin) a Ruslan Boširov (alias Anatolij Čepiga) z aféry Skripal. (Zdroj: SITA/Metropolitan Police via AP)

NEW YORK/MOSKVA - Bezpečnostní experti dospeli k názoru, že podvratné operácie Ruska v Európe sú dielom elitnej jednotky špeciálne vycvičenej k prevratom, sabotážam a vraždám. S odvolaním sa na tvrdenie špionážnych pracovníkov zo štyroch západných krajín to v utorok napísal denník The New York Times (NYT). Útvar, ktorý funguje najmenej desať rokov, má kódové označenie "jednotka 29155" a jeho operácie sú nepredvídateľné.

Neslávny koniec najdrahšieho špióna v histórii: CIA vodil dlhé roky za nos, od Rusov získal milióny

Jednotka, ktorá sídli vo výcvikovom stredisku na východe Moskvy, je súčasťou vojenskej rozviedky GRU, píše NYT. Hoci detaily operácií GRU zostávajú neobjasnené, západní experti už majú väčší prehľad o jej internom usporiadaní. Dve jednotky GRU, 26165 a 74455, napríklad v roku 2016 napadli servery americkej Demokratickej strany a zverejnili komunikáciu poškodzujúcu Hillary Clintonovú, súperku Donalda Trumpa v prezidentských voľbách.

Po útoku v Salisbury
Zobraziť galériu (6)
Po útoku v Salisbury  (Zdroj: SITA/AP/Matt Dunham/Andrew Matthews)

Aktivity jednotky 29155 sú také tajné, že o nich nemajú informácie ani ostatní operatívci GRU. Agenti voľne cestujú po Európe, niektorí sú vyznamenanými veteránmi ruských vojen v Afganistane, Čečensku alebo na Ukrajine. Šéfom jednotky je generálmajor Andrej Averjanov, uvádza newyorský denník.

Pokus o otrávanie Skripala a ovplyvňovanie amerických prezidentských volieb

Západné spravodajské služby prvýkrát identifikovali skupinu v roku 2016 po nevydarenom prevrate v Čiernej Hore, ktorého súčasťou mala byť vražda tamojšieho premiéra a obsadenie parlamentnej budovy. Vlani v marci sa dvaja agenti jednotky 29155 pokúsili v južnom Anglicku otráviť bývalého ruského agenta Sergeja Skripala a jeho dcéru Juliu armádnym jedom novičok. Investigatívni novinári za útočníkov označili ruských agentov Anatolija Čepigu a Alexandra Miškina.

Alexander Jevgenjevič Miškin alias Alexander Petrov.
Zobraziť galériu (6)
Alexander Jevgenjevič Miškin alias Alexander Petrov.  (Zdroj: SITA/Bellingcat via AP)

Dokumenty Alexandra Jevgenjeviča Miškina
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Bellingcat via AP)

Ruské ministerstvo obrany v roku 2012 vyznamenalo tri špeciálne jednotky za mimoriadne úspechy vo vojenskej službe. Jednou z nich bola jednotka 29155, ďalšou jednotka 74455, ktorá neskôr organizovala zasahovanie do amerických prezidentských volieb, a treťou jednotka 99450, ktorá sa v roku 2014 podieľala na okupácii ukrajinského Kryme pred jeho anexiou, napísal americký denník.

Bývalý agent Skripal a jeho dcéra Julia
Zobraziť galériu (6)
Bývalý agent Skripal a jeho dcéra Julia  (Zdroj: SITA/AP)

Podľa Rusov ide o absurditu

Za informáciu, ktorá sa míňa s realitou, dnes podľa správy agentúry TASS označil článok NYT člen bezpečnostného výboru ruskej Štátnej dumy Andrej Lugovoj. "Bolo by ťažké vymyslieť si dobrodružnejší scenár pre fantastický thriller," povedal agentúre muž obvinený v Británii z vraždy bývalého ruského agenta Alexandra Litvinenka, ktorý prebehol k Britom a v roku 2006 bol v Londýne otrávený rádioaktívnym polóniom. Podľa Lugovoja je článok newyorského denníka "absurditou, ktorá je v rozpore so zdravým rozumom".

Andrej Lugovoj
Zobraziť galériu (6)
Andrej Lugovoj  (Zdroj: SITA/AP/Alexander Zemlianichenko)

Je to vraj iba výcvikové stredisko rozviedky

Existenciu jednotky 29155 v stredu potvrdil denníku Vedomosti nemenovaný zdroj blízky ruským tajným službám. Nejde však podľa neho o supertajnú údernú skupinu, ale o "bežné výcvikové stredisko rozviedky," ktoré vzniklo v 60. rokoch, v ére Sovietskeho zväzu. Považovať ho za elitnú jednotku destabilizujúcu Európu je vraj značne prehnané.

Vojenská jednotka 29155 organizuje krátkodobé kurzy pre rozviedčikov, ktorí sa tam "zdokonaľujú v streleckej príprave, rádiovom spojení a ďalších špeciálnych odboroch," povedal ruskému denníku jeho zdroj.

Viac o téme: RuskoGRUTajný útvorSuperjednotka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu