Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Neslávny koniec najdrahšieho špióna v histórii: CIA vodil dlhé roky za nos, od Rusov získal milióny

Aldrich Ames v roku 1994 Zobraziť galériu (3)
Aldrich Ames v roku 1994 (Zdroj: profimedia.sk)

WASHINGTON/PRAHA - Aktérom jednej z najväčších špionážnych afér v USA bol vysoký činiteľ Ústrednej spravodajskej služby (CIA) Aldrich Ames, ktorého pred 25 rokmi, 28. apríla 1994, odsúdili na doživotie. Ames pôsobil vyše osem rokov ako sovietsky a ruský špión. Pre Moskvu začal dobrovoľne pracovať v apríli 1985, oficiálne kvôli nespokojnosti s domácimi pomermi, v skutočnosti mu ale išlo o peniaze. Za viac ako osem rokov mu Rusi za jeho cenné služby zaplatili vyše 2,7 milióna dolárov, čím sa stal najdrahším špiónom v histórii tajných služieb.

Špinavé peniaze Trumpa: Rozprávkové bohatstvo s temnou minulosťou, biznis s ruskou mafiou

Amesove informácie zmarili podľa historikov asi 30 chystaných operácií CIA a Moskve Ames vyzradil vyše 20 špiónov, z ktorých bolo najmenej desať za sovietskej éry popravených. Medzi nimi bol aj generál sovietskej vojenskej spravodajskej služby GRU Dmitrij Poljakov, ktorý pracoval vyše 25 rokov pre USA. Celý Amesov prípad, po ktorom rezignoval riaditeľ CIA James Woolsey, mal na CIA ďalekosiahly dopad a znamenal nový pohľad na zaistenie vnútornej bezpečnosti a previerky zamestnancov CIA.

Za mrežami skončila aj Amesova manželka Maria.
Zobraziť galériu (3)
Za mrežami skončila aj Amesova manželka Maria.  (Zdroj: profimedia.sk)

CIA začala Amesa podozrievať už koncom roka 1989, žiadne dôkazy proti nemu ale nenašla. V tom čase tiež dvakrát prešiel skúškou na detektore lži. Intenzívne začal byť Ames sledovaný až v marci 1993, keď na neho nasadili všetku dostupnú techniku. Potom objavili Amesove kontá vo švajčiarskych bankách a Amesa preradili z východoeurópskeho oddelenia do oddelenia pre boj proti drogám.

Amesa pristihli, ako dáva do mŕtvej schránky v blízkosti ruskej ambasády balíček, a usvedčujúce dôkazy sa začali vŕšiť: videozáznamy o Amesových stretnutiach, podozrivé telefónne rozhovory so ženou, zápisy z domáceho počítača, výpisy z bankových účtov. FBI Amesa a jeho ženu zatkla vo februári 1994, po zapieraní sa nakoniec ku všetkému priznal a 28. apríla 1994 bol vo svojich 52 rokoch odsúdený na doživotie. Jeho žena dostala v októbri 1994 päť rokov a tri mesiace.

Trest si odpykáva vo federálnej väznici Terre Haute v štáte Indiana. Jeho prípad je svojím rozsahom porovnateľný len s agentom amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) Robertom Philipom Hanssenom, ktorý bol v roku 2002 za proruskú špionáž odsúdený taktiež na doživotie.

Viac o téme: ŠpiónAldrich Ames
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu