Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Katastrofa na Bahamách: VIDEO Hurikán Dorian ide k pobrežiu Južnej Karolíny, miliónová evakuácia

Hurikán Dorian. Zobraziť galériu (5)
Hurikán Dorian. (Zdroj: NASA, SITA/AP)

WASHINGTON – Takmer milión ľudí žijúcich na pobreží Južnej Karolíny sa dnes bude musieť evakuovať kvôli blížiacemu sa hurikánu Dorian. S odvolaním sa na nariadenie tamojšieho guvernéra Henryho McMastera o tom informovala agentúra AP. Evakuácia bola tiež nariadená obyvateľom pobrežia Georgie a v častiach Floridy.

Zobrazenie aktuálnej polohy hurikánu Dorian na radarovej mape

Nariadená evakuácia vojde do platnosti dnes o 12:00 miestneho času (18:00 SELČ). Prevádzka na diaľnici bude upravená, aby sa ľudia mohli dostať z pobrežia do vnútrozemia rýchlejšie. Opatrenie sa bude týkať približne 830.000 ľudí, pričom mnohí z nich sa budú musieť evakuovať už štvrtýkrát za uplynulé štyri roky. „Domnievame sa, že dokážeme zabezpečiť, aby všetci prežili,“ uviedol guvernér Južnej Karolíny McMaster.

Katastrofa na Bahamách: VIDEO
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Oko hurikánu Dorian sa podľa amerického Národného strediska pre hurikány (NHC) bude od stredy posúvať paralelne k pobrežiu Južnej Karolíny. Malá odchýlka v predpovedi by ale podľa agentúry AP mohla znamenať, že štát zasiahne veľmi silný vietor.

Evakuované má byť aj pobrežie Georgie. Opatrenie, ktoré nariadil guvernér Brian Kemp, by takisto malo začať platiť okolo poludnia miestneho času. V oblasti podľa agentúry AP žije zhruba 540.000 ľudí.

Povinne sa budú tiež musieť evakuovať obyvatelia záplavových častí Floridy a ľudia žijúci v karavanoch. Nariadenie sa týka Palm Beach a Daytona Beach. Dobrovoľná evakuácia tiež platí v niektorých častiach severnej Floridy.

Katastrofa na Bahamách: VIDEO
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Podľa súčasnej predpovede bude zasiahnuté iba východné pobrežie Floridy, čo znamená, že sa tamojší obyvatelia budú pravdepodobne presúvať na západ. Aj napriek nariadenej evakuáciu sa zatiaľ na cestách netvorili väčšie kolóny. Guvernér Ron DeSantis vyzval obyvateľov, aby sledovali predpoveď počasia a dôkladne sa pripravili.

Katastrofa na Bahamách: VIDEO
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Z postihnutých bahamských ostrovov zatiaľ prichádza len málo správ; na mnohých miestach boli totiž prerušené dodávky elektriny a obmedzený je aj prístup k internetu. Dá sa ale predpokladať, že hurikán pripraví mnoho miestnych obyvateľov o domovy, uviedla agentúra AP.

„Došlo k obrovských škodám na majetku a infraštruktúre. Našťastie zatiaľ nemáme správy o žiadnych stratách na životoch,“ vyhlásila v nedeľu predstaviteľka bahamského ministerstva cestovného ruchu a letectvo Joy Jibriluová.

Podľa odhadov Medzinárodnej federácie spoločností Červeného kríža a Červeného polmesiaca (IFRC) mohlo byť poškodených alebo zničených až 13.000 domov. Federácia ďalej oznámila, že uvoľnila v prepočte 230.000 eur z núdzového fondu na zmiernenie následkov katastrof, aby podporila počiatočné záchranné práce a poskytla pomoc približne 500 rodinám v núdzi.

Hurikán Dorian si zrejme vyžiadal aj prvú obeť. Spravodajský portál Eyewitness News and Bahamas Press s odvolaním sa na príbuzných uviedol, že na ostrove Abaco sa utopil osemročný chlapec. Úrady na Bahamách však túto správu pre televíziu CNN oficiálne nepotvrdili.

Hurikán Dorian v nedeľu zosilnel na piaty, teda najvyšší stupeň, a zasiahol severnú časť súostrovia Bahamy. Sprevádza ho vietor s rýchlosťou takmer 300 kilometrov za hodinu, ktorý na bahamskom ostrove Great Abaco odnášal strechy a strhával elektrické vedenie.

Trasa hurikánu sa neustále upresňuje. Pôvodné projekcie predpokladali, že zasiahne americkú pevninu, tie novšie uvádzajú, že po prechode cez Bahamy naberie hurikán severný a následne severovýchodný kurz a že jeho stred zostane nad morom.

Pri postupe k Georgii a k ​​Severnej a Južnej Karolíne bude slabnúť. Kedy sa začne stáčať, nie je jasné, takže možnosť, že Florida bude zasiahnutá, ešte stále nie je vylúčená.

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR preto vydalo pre Slovákov nachádzajúcich sa v tejto oblasti prvý stupeň výstrahy

Rezort diplomacie odporúča Slovákom, ktorí sa nachádzajú v potenciálne zasiahnutej oblasti, aby rešpektovali pokyny miestnych úradov a sledovali aktuálny vývoj situácie prostredníctvom internetovej stránky Národného centra pre hurikány a tiež cez miestne médiá.

„V prípade, ak sa občania SR ocitnú v núdzi alebo krízovej situácii, odporúčame kontaktovať pohotovostnú linku Veľvyslanectva Slovenskej republiky vo Washingtone. Uvedený stav môže mať za následok nedostatok pitnej balenej vody v obchodoch, ako aj rady na čerpacích staniciach,“ uviedlo ministerstvo.

Viac o téme: GeorgiaHurikánBahamySeverná KarolínaJužná KarolínaDorian
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu