Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Raketový útok na džihádistov v Idlibe má najmenej 40 obetí: Strojca nie je známy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Syrian Civil Defense White Helmets via AP)

BEJRÚT - Najmenej 40 obetí na životoch si v sobotu vyžiadal raketový útok, ktorého terčom bolo zhromaždenie džihádistov v sýrskej provincii Idlib. Informovala o tom agentúra AFP. Ako informovalo Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR), k útoku došlo v čase jednostranného prímeria, ku ktorému sa zaviazala sýrska armáda a ktoré bolo vyhlásené s platnosťou od soboty od 06.00 h.

Nateraz nie je známe, kto útok spáchal, a ani to, či rakety boli vypálené z lietadiel alebo z pozemných stanovíšť. Šéf SOHR Rámí Abdal Rahmán spresnil, že terčom raketového útoku bolo zhromaždenie, na ktorom sa vo výcvikovom tábore v blízkosti mesta Idlib zišli vodcovia viacerých islamistických skupín vrátane džihádistických zoskupení Ansár al-Tawhíd a Hurrás ad-Dín. 

Dohodu o "jednostrannom prímerí zo strany sýrskych vládnych síl v deeskalačnej zóne v Idlibe, od 06.00 h 31. augusta", oznámilo v piatok ruské Centrum pre zmierenie bojujúcich strán v Sýrii.

Len niekoľko hodín pred tým, ako dohoda o jednostrannom prímerí nadobudla účinnosť, však SOHR informoval, že ruské lietadlá podnikli nálet na zdravotnícke zariadenie v provincii Aleppo susediacej s regiónom Idlib. SOHR dodal, že pri nálete bolo zranených niekoľko zdravotníkov. Zdravotné stredisko je po útoku neschopné prevádzky.

Najnovšie vyhlásené prímerie si dalo za cieľ "stabilizovať situáciu" v Idlibe, uvádzalo sa vo vyhlásení, ktoré vyzýva protivládnych bojovníkov, aby "upustili od ozbrojených provokácií a pridali sa k mierovému procesu". Sýrska armáda dodala, že si vyhradzuje právo reagovať na porušenie dohody zo strany džihádistov alebo ich spojencov.
 

Viac o téme: útok IdlibDžihádistiDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu