Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Hizballáh sľúbil odvetu za údajný izraelský útok dronmi: Netanjahu zodpovednosť nepriznal

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky, File)

BEJRÚT - Libanonské šiitské hnutie Hizballáh sa rozhodlo pre odvetu za nedávny izraelský útok bezposádkovými lietadlami na jeho baštu v Bejrúte, vyhlásil v sobotu vodca hnutia Hasan Nasralláh.

Je to o "stanovení pravidiel boja a... o logike ochrany krajiny", uviedol Nasralláh v televíznom prejave. Podľa agentúry AFP zdôraznil, že Izrael "musí za útok zaplatiť". Libanonská televízna stanica al-Manár spriaznená so šiitským militantným hnutím Hizballáh v piatok uviedla, že dva drony použité pri údajnom útoku v Bejrúte boli riadené z izraelských vojenských lodí plaviacich sa pri libanonskom pobreží.

Správa al-Manáru prišla päť dní po tom, ako sa údajný izraelský dron zrútil v južnej časti Bejrútu, ktorý je baštou hnutia Hizballáh, zatiaľ čo ďalší vybuchol a zrútil sa v blízkosti prvého.

Trosky oboch dronov odovzdal Hizballáh libanonskej armáde po tom, čo ich preskúmali jeho experti, ktorí dospeli k záveru, že jedno z bezpilotných lietadiel bolo naložené trhavinami a bolo určené na uskutočňovanie útokov. Druhý dron mal byť prieskumný.

Izrael sa neprihlásil k zodpovednosti za útok. Izraelské médiá začiatkom týždňa informovali, že cieľom útoku dronov bola továreň, v ktorej sa nachádza "planetárny mixér" - veľké priemyselné zariadenie používané pri výrobe tuhých pohonných látok pre raketové motory.
 

Viac o téme: IzraelLibanonDron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu