Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Motív muža, ktorý útočil vo Francúzsku, stále nie je známy: Nešlo však o terorizmus

(Zdroj: SITA/AP Photo/Sebastien Erome)

LYON - Motív útoku nožom, ktorý sa v sobotu odohral na predmestí východofrancúzskeho mesta Lyon, je stále neznámy. Verziu, že šlo o teroristický čin, vyšetrovatelia podľa všetkého vylučujú, uviedol v nedeľu spravodajský portál LCI.

Predpokladaný páchateľ bol po útoku zadržaný a je vo vyšetrovacej väzbe. Podľa francúzskych médií ide o 33-ročného žiadateľa o azyl afganskej národnosti. Francúzske bezpečnostné zložky a tajné služby o ňom doteraz nemali žiaden záznam.


Muž útočil vo Francúzsku: VIDEO Zabil jednu osobu, ďalších deviatich ľudí zranil


Pri útoku, ktorý sa odohral v meste Villeurbanne ležiacom v metropolitnej oblasti Lyonu v departemente Rhône v regióne Rhône-Alpes na východe Francúzska, zahynul jeden 19-ročný muž. Ďalších deväť ľudí utrpelo zranenia.

Predsedníčka Národného združenia (RN) Marine Le Penová v reakcii na útok v Lyone vo svojom vyhlásení na sociálnej sieti Twitter kritizovala vedenie krajiny za "naivitu a laxný prístup našej migračnej politiky", ktoré "vážne ohrozujú bezpečnosť Francúzov".

Le Penovej slová sa stali terčom kritiky viacerých politikov, najmä z vládnej strany Republika v pohybe (LREM). Poslanec za LREM Bruno Bonnell odsúdil "škandalózne zneužívanie" útoku nožom v Lyone na "získavanie politických bodov", k čomu sa podľa neho uchýlili viacerí predstavitelia RN.

Útočil, lebo počul hlasy urážajúce Boha

Páchateľom sobotňajšieho útoku vo francúzskom meste Lyon je 33-ročný moslim pôvodom z Afganistanu, ktorý počas policajného výsluchu vyhlásil, že pred útokom "počul hlasy urážajúce Boha a nariaďujúce mu, aby zabíjal". Na tlačovej konferencii v Lyone o tom v nedeľu informoval lyonský prokurátor Nicolas Jacquet. Jacquet konštatoval, že mužova výpoveď pred vyšetrovateľmi bola nekonzistentná a zmätená. 

Podozrivý sa priznal k pravidelnému užívaniu drog - marihuany, čo potvrdila aj toxikologická analýza. Medzičasom ho už vyšetril psychiater, ktorý uňho konštatoval podozrenie na psychotický stav s paranoidnými prejavmi týkajúcimi sa mystiky a náboženstva. 

Jacquet informoval, že podozrivý prišiel do Francúzska v roku 2009, po nejakom čase odišiel do Talianska a Nemecka. Do Francúzska sa vrátil v júni roku 2016. V krajine má povolenie na dočasný pobyt, ktoré je po obnovení platné do 31. januára 2020. Býval v ubytovni pre utečencov v meste Vaulx-en-Velin, kde polícia v sobotu večer prehliadla jeho izbu. Polícia zaistila aj jeho mobil a analyzuje z neho získané dáta. Podozrivý muž nemá žiadny záznam v registri trestov a nie je ani sledovaný v psychiatrickej ambulancii. Nič nenasvedčuje tomu, že by bol prešiel radikalizáciou, uviedol Jacquet.

Útok sa odohral v sobotu popoludní pri východe zo stanice metra Laurent-Bonnevay v meste Villeurbanne ležiacom v metropolitnej oblasti Lyonu v departemente Rhône v regióne Rhône-Alpes na východe Francúzska. Motív je stále nejasný. Jacquet spresnil, že útočníka spacifikovali traja vodiči mestskej hromadnej dopravy. Na mieste činu ho zadržala polícia.

Pri útoku spáchanom nožom zomrel 19-ročný muž z kraja Savojsko a ďalších osem ľudí utrpelo zranenia. Zranenia troch z nich sú vážne, ale nie sú v ohrození života, dodal prokurátor. Hospitalizované podľa neho zostávajú dve osoby. 

Ostatní zranení sú už doma, pričom sa však u nich prejavuje posttraumatická porucha. Podľa Jacqueta bude nutné, aby sa im venovali špecialisti. V súvislosti s útokom bola odborná psychologická pomoc poskytnutá aj ďalším asi 40 osobám. Primátor mesta Lyon Gérard Collomb v nedeľu informoval, že v súvislosti so sobotňajším útokom boli v meste prijaté dodatočné bezpečnostné opatrenia.

Viac o téme: útok FrancúzskoLyon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu