Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Desivá tragédia v turistickom raji: Smrteľný zásah prúdom! Melina (†17) nemala šancu

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: FB/M. C.)

SANTO DOMINGO – Melina Caputová bola so starými rodičmi a súrodencami na prázdninách v Dominikánskej republike, ktorá je turistickým rajom najmä pre Američanov. Argentínčanka šla naboso z pláže do hotela v Punta Cana, keď jej telom zrazu prešľahla neznesiteľná bolesť. Zrútila sa na zem.

Melina Caputová (†17) dostala pred svojimi bratmi a bratrancami smrteľný zásah elektrickým prúdom, keď začiatkom minulého týždňa kráčala naboso k svojmu hotelu v Punta Cana. Práve prešla po kovových schodoch na most, keď údajne šliapla na nezaizolovaný kábel. Ako informuje THe Sun, stala sa tak zatiaľ poslednou obeťou prázdnin v Dominikánskej republike. Doteraz zomreli na ostrove desiatky turistov, najmä Američanov.

Desivá tragédia v turistickom
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: FB/M. C.)

Melinu už nedokázali oživiť

Na miesto nešťastia zakrátko po úraze dorazila pohotovostná zdravotná služba, ale dievčinu už nedokázala oživiť, lekár ju vyhlásil za mŕtvu. Predbežné vyšetrenie ukázalo, že Caputová zomrela na zlyhanie srdca a dýchacieho ústrojenstva, hoci sa ešte čaká na výsledok pitvy. Dievčina a jej rodina boli ubytovaní v hoteli Be Live of Bayahibe, ktorý je súčasťou hotelového reťazca Globalia. Ten vydal vyhlásenie, v ktorom sa uvádza, že v ich priestoroch nie sú žiadne neizolované káble.

S priateľom Nicolasom.
Zobraziť galériu (5)
S priateľom Nicolasom.  (Zdroj: FB/M. C.)

Po Melininej smrti napísal jej zničený brat Leandro na Instagram emocionálny status: „Videl som, ako si sa narodila, videl som, ako vyrastáš, videl som ťa bojovať, videl som ťa plakať, videl som ťa usmievať sa, videl som ťa snívať. Viem, že si bola dobrosrdečným človekom, pretože si vždy bojovala za bezbranných. Ospravedlňujem sa ti, láska moja, že som nebol schopný urobiť viac, aby si ostala po mojom boku.“ Leandro bol údajne svedkom, ako sestru zabil elektrický prúd.

Za posledné mesiace umreli desiatky turistov

Melinina smrť je poslednou z mnohých úmrtí turistov v Dominikánskej republike za posledné mesiace. V dôsledku týchto úmrtí klesol cestovný ruch o 74 %. Okrem úmrtí niekoľko ďalších dovolenkárov nevysvetliteľne ochorelo. Národný minister cestovného ruchu Francisco Javier Garcia sa snaží presvedčiť návštevníkov krajiny, že sú v bezpečí. Keďže po konzumácii nápojov z hotelových minibarov niekoľko turistov zomrelo, od stredísk po celej krajine sa bude vyžadovať, aby poskytli informácie o postupe pri manipulácii s potravinami a zoznam všetkých svojich dodávateľov potravín a nápojov.

Desivá tragédia v turistickom
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: FB/M. C.)

Ako uviedol García, budú monitorovaní aj zdravotnícki pracovníci v hoteloch. Osobitná pozornosť sa venuje kvalifikácii lekárov, zdravotných sestier, asistentov a iného personálu. Kontrolujú sa aj bazény a iné vodné zariadenia, aby sa zabezpečilo, že plavčíci sú plne certifikovaní. Zohľadní sa aj požiadavka zverejňovania informácií o mimoriadnych udalostiach v každej hosťovskej izbe na jasne viditeľnom mieste. Zamestnanci hotela budú zodpovední aj za kontrolu týchto informácií hosťom, len čo sa prihlásia na ubytovanie. Dominikánsku republiku navštívi každý rok približne 2,7 milióna Američanov.

„Vždy sme tvrdo pracovali na vytvorení bezpečného prostredia a budeme aj naďalej venovať pozornosť tvorbe komplexných programov a zosilnených štandardov, ktoré majú zvýšiť pohodlie šiestich miliónov turistov, čo každý rok navštevujú Dominikánsku republiku,“ vyhlásil García. Od júna 2018 zahynulo v Dominikánskej republike pri rôznych tragických udalostiach 13 Američanov. Vyšetrovatelia sa snažia zistiť dôvod úmrtí, skúmajú, či obete neboli otrávené lúhom. 

Desivá tragédia v turistickom
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Oficiálne miesta v Dominikánskej republike trvajú na tom, že všetky úmrtia sú ojedinelými prípadmi, ale väčšinu obetí tvorili zjavne zdraví dospelí, keď prišla náhla smrť. Je známe, že niektorí z nich pili nápoje zo svojho minibaru v hotelovej izbe skôr, ako ochoreli. Väčšina ich rodín je voči dominikánskym úradníkom skeptická. FBI teraz pomáha vyšetrovať záhadné úmrtia. Carlos Suero, ktorý pracuje pre ministerstvo zdravotníctva v DR, uviedol, že špekulatívne správy odmietol ako „hystériu“, pričom uviedol, že sú súčasťou snahy o podkopanie cestovného ruchu ostrova. „Je to hystéria proti Dominikánskej republike, aby ublížili nášmu cestovnému ruchu. Ide totiž o veľmi konkurencieschopný priemysel a prijímame milióny turistov. Sme populárnou destináciou.”

Viac o téme: SmrťObeťTurizmusDominikánska republikaElektrický drôt
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu