Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Nemecko nechce podporovať USA v boji proti Daeš v Sýrii: Ich žiadosť zniesli zo stola

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Syrian Civil Defense White Helmets via AP, File)

BERLÍN - Nemecko neplánuje vyslať do severovýchodnej Sýrie pozemné jednotky, ktoré by podporili Kurdmi vedené Sýrske demokratické sily (SDF) v boji proti zvyškom teroristickej organizácie Daeš. Uviedol to v pondelok hovorca nemeckej vlády Steffen Seibert, ktorého citovala agentúra AP.

Nemecko tak zamietlo minulotýždňovú žiadosť, ktorú predložil osobitný vyslanec Spojených štátov pre Sýriu James Jeffrey. Ten vyslovil požiadavku, aby Nemecko do Sýrie vyslalo svoje výcvikové sily, logistických expertov a technických pracovníkov z Bundeswehru. Podľa slov Seiberta Nemecko dlhodobo, výrazne a za medzinárodného uznania podporuje operácie medzinárodnej koalície bojujúcej proti Daeš zvonka poskytnutím prieskumných lietadiel Tornado a tankovacieho lietadla a výcvikom vojakov v Iraku.

Minister dodal, že Nemecko uprednostňuje zachovanie svojej doterajšej úlohy v rámci medzinárodnej koalície, pričom "je známe, že to nezahŕňa pozemné jednotky". Ako uviedol hovorca spolkovej vlády, Berlín vedie so svojimi spojencami rozhovory o budúcom vojenskom a civilnom úsilí potrebnom na stabilizáciu regiónu na severovýchode Sýrie a o tom, ako bude prerozdelená zodpovednosť medzi jednotlivými krajinami.

Viac o téme: NemeckoSýriaDaešSýrske demokratické sily
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu