Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Teploty dosahujú alarmujúce hodnoty: Rady odborníkov, horúčavy nepodceňujte

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Dnes a zajtra čaká obyvateľov Slovenska opäť horúce počasie. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) v tejto súvislosti vydal výstrahy pred vysokými teplotami.

Najteplejšie bude v pondelok na juhovýchode Slovenska, kde môže teplota vystúpiť až na 36 stupňov Celzia. V nedeľu pre väčšinu územia Slovenska platia výstrahy 1. stupňa od 14.00 do 18.00 h. Výnimkou sú len okresy na severovýchode Slovenska.

Výstrahy pred teplom.
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SHMÚ)

V rovnakom čase platia výstrahy v pondelok, tentoraz však pre väčší počet okresov. Pre juhozápadné Slovensko meteorológovia vydali výstrahu 2. stupňa. Počas horúčav záchranári apelujú na ľudí, aby situáciu nepodceňovali a dbali na prevenciu. Vysoké vonkajšie teploty môžu totiž spôsobiť prehriatie organizmu a zdravotné komplikácie - zvýšenie telesnej teploty, malátnosť, ospalosť, bolesti hlavy, závraty, nevoľnosť či zvracanie.

Výstrahy pred teplom.
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SHMÚ)

Nepodceňujte pitný režim

Záťaž predstavujú pre každý organizmus, najohrozenejšie sú však deti, seniori a chronickí pacienti. V čase obeda, od 11.00 do 15.00 h, sa preto treba zdržiavať v interiéri a dodržiavať dostatočný pitný režim. Vodu treba podľa odborníkov piť aj vtedy, keď človek smäd necíti.

Dospelý človek by mal podľa odborníkov počas dňa vypiť najmenej tri litre vody. V horúčavách sa odporúča obmedziť nápoje s obsahom cukru, chinínu, kávu i alkohol. Ideálna je obyčajná voda.

Ľudia z tepla kolabujú

Vysoké teploty sužujú aj Európu. Podľa predbežných oficiálnych správ si horúčavy doteraz vyžiadali štyri ľudské životy vo Francúzsku, dve obete v Taliansku a ďalšie dve v Španielsku. Ako informovala agentúra AFP, medzi obeťami je 17-ročný brigádnik pri zbere úrody, 22-ročný pokrývač i 72-ročný bezdomovec.

Úrady v horúčavami postihnutých krajinách obyvateľstvu opakovane pripomínajú opatrenia, ako sa chrániť pred vplyvom vysokých teplôt. Vysokými teplotami bola výrazne znehodnotená aj tohtoročná úroda hrozna, uviedli v sobotu francúzski pestovatelia viniča. Horúčavy mali vo viacerých regiónoch za následok požiare - zasiahli aj departement Gard na juhu Francúzska, kde teploty dosiahli 45 stupňov Celzia.

Viac o téme: PočasieHorúčavyPredpoveďVýstrahy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu