Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Leto môže začať! Kúpaliská otvárajú brány: Veľký PREHĽAD miest, kde sa môžete schladiť

Leto sa môže oficiálne začať! Zobraziť galériu (10)
Leto sa môže oficiálne začať! (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Prvý letný deň máme za sebou a leto sa môže konečne začať. Posledné dni boli mimoriadne teplé a mnohí z nás sa nevedia dočkať vytúženého schladenia. Hygienici vydali zoznam všetkých kúpalísk, ktoré sú na kúpaciu sezónu pripravené. V zozname nájdete aj miesta, ktoré nevyhoveli. Pozrite si, či sa môžete okúpať vo vašej obľúbenej lokalite.

Úrad verejného zdravotníctva dnes informoval o tom, ktoré kúpaliská či prírodné jazerá sú pripravené na tohtoročnú kúpaciu sezónu. Niektoré kúpaliská však ešte stále čakajú na výsledky kontroly. ÚVZ bude tento rok monitorovať viac ako 80 prírodných vodných plôch a 213 umelých kúpalísk. O pripravenosti kúpalísk informovala hovorkyňa úradu Daša Račková. 

Leto môže začať! Kúpaliská
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Getty Images)

Kúpacia sezóna začala

Rekreačné kúpanie budú počas kúpacej sezóny 2019 poskytovať sezónne umelé kúpaliská, prírodné kúpaliská s organizovanou rekreáciou a prírodné vodné plochy s neorganizovanou rekreáciou. Kúpacia sezóna trvá na Slovensku vo všeobecnosti od 15. júna do 15. septembra, kedy sa očakáva najväčší počet návštevníkov. „Začiatok skutočnej prevádzky kúpalísk je však každoročne ovplyvnený stavom ich pripravenosti, aktuálnym počasím a záujmom verejnosti,“ uviedol úrad. 

Leto môže začať! Kúpaliská
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: ÚVZ SR)

Mimo prevádzky bolo v predchádzajúcich dvoch sezónach a zostane aj túto sezónu Dolno Hodrušské jazero. Na tomto jazere prebehla rekonštrukcia z dôvodu technickej poruchy hrádze nie je naplnené vodou. 

Rekreačná oblasť Domaša - Dobrá
Zobraziť galériu (10)
Rekreačná oblasť Domaša - Dobrá  (Zdroj: TASR/Milan Kapusta)

Leto môže začať! Kúpaliská
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: ÚVZ SR)

Ako prírodné kúpaliská sa označujú tie prírodné vodné plochy, ktoré majú organizovanú rekreáciu (s prevádzkovateľom) a svojím vybavením a prevádzkou spĺňajú  požiadavky platných predpisov.

Leto môže začať! Kúpaliská
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: ÚVZ SR)

V tohtoročnej sezóne nebudú na vodnej ploche Zemplínska Šírava prevádzkované strediská Biela hora, Kamenec Paľkov.

Leto môže začať! Kúpaliská
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: ÚVZ SR)

Výsledky predsezónnej kontroly potvrdili nevyhovujúcu mikrobiologickú kvalitu vody na kúpanie na dvoch prírodných vodných plochách v okrese Gelnica: na Ružíne (odberné miesta Hnilecké rameno, areál vodného lyžovania - SKI a chaty Pod skalou - Chaty) a v Turzovskom jazere. Vo Vodnej nádrži Lipovina - Bátovce bola potvrdená znížená priehľadnosť vody a zistená bola zvýšená farba a reakcia vody (pH). Znížená priehľadnosť bola zistená aj na Plážovom kúpalisku Jazero v Košiciach.

Zlaté piesky
Zobraziť galériu (10)
Zlaté piesky  (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

„Je však dôležité podotknúť, že nie v každom prípade zistenej nevyhovujúcej kvality vody (napr. znížená priehľadnosť) hrozí akútne poškodenie zdravia verejnosti a je nevyhnutné vydať zákaz kúpania. Dôvodom na vydanie zákazu kúpania je predovšetkým opakovane potvrdená nevyhovujúca kvalita vody v zdravotne významných, najmä mikrobiologických a biologických ukazovateľoch,“ uviedol úrad. 

Umelé kúpaliská

V priebehu KS 2019 budú kontrolované letné kúpaliská aj sezónne bazény, ktoré sú počas leta službou ubytovacích zariadení. Do monitorovania sú zahrnuté aj niektoré plavárne, ktoré v lete prevádzkujú vonkajšie sezónne priestory alebo sú využívané verejnosťou vo významnejšej miere vzhľadom na nedostatok iných možností v regióne. Celkovo bude sledovaných 213 umelých kúpalísk s 658  bazénmi, z toho 197 s termálnou vodou a 461 s netermálnou vodou.

Leto môže začať! Kúpaliská
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Getty Images)

Ako prvé začínali prevádzku sezónne termálne kúpaliská HOLIDAYPARK Kováčová (od 16.5.2019), TK Oravice (od 18.5.2019), TK Laura v Rajeckých Tepliciach (od 23.5.2019) či TK Horné Saliby (od 31.5.2019). V termíne od 13.6.2019 budú v prevádzke všetky bazény v AQUAPARK Tatralandia (celkovo 14 bazénov vrátane 4 sezónnych bazénov) a od 29.6.2019 vo Vodnom parku Bešeňová (celkovo 21 bazénov vrátane 9 sezónnych bazénov).

Z dôvodu nestáleho počasia sa na kúpaliskách v severných regiónoch, tak ako v minulých rokoch začne sezóna až v júli. V týchto dňoch stále ešte prebiehajú na nich prípravné práce. Príslušné RÚVZ vykonávajú priebežne obhliadky pripravenosti kúpalísk a ukladajú podmienky pre zahájenie prevádzky. Povolenie na prevádzku dostalo k 12. júnu zatiaľ len 312 bazénov. Kúpaliská, ktoré majú povolenú prevádzku, vykazovali na základe výsledkov analýz v jednotlivých bazénoch vyhovujúcu kvalitu vody na kúpanie.

Leto môže začať! Kúpaliská
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: ÚVZ SR)

Technológia vonkajšieho krytého bazéna pri Penzióne Čachovo v obci Selce bola demontovaná, bazén nie je prevádzky schopný. Kúpanie vo vonkajšom bazéne pri Hoteli Polianka na Krpáčove nebude poskytované verejnosti ani ubytovaným návštevníkom hotela.

Miesta, ktoré ešte nepoznajú výsledky kontrol

Odbery vzoriek vôd na kúpanie boli vykonané aj na nasledujúcich lokalitách, pričom výsledky analýz zatiaľ nie sú k dispozícií. V Banskobystrickom kraji ide o Počúvadlianske jazero, Veľké Kolpašské jazero, Veľké Richňavské jazero, Vindšachtské jazero, Banská Bystrica, Plážové kúpalisko – jazero v Banskej Bystrici. V Nitrianskom kraji je to VN Duchonka, TONA Šurany a v Trenčianskom kraji Zelená voda - Nové Mesto nad Váhom. 

Na výsledky v Trnavskom kraji čaká RO Kunovská priehrada Sobotište, RO Gazarka Šaštín Stráže, Štrkovisko Sekule, Štrkovisko Gbely Adamov a v Žilinskom kraji Vodné dielo (ďalej len „VD“) Orava - ATC Slanica, VD Orava - ATC Stará Hora, VD Orava - ATC Prístav, VD Orava - Námestovo - Nábrežie, VD Orava - ATC JAMI. 

Počas sezóny budú kontrolu kvality vody na sezónnych umelých kúpaliskách a prírodných kúpaliskách s organizovanou rekreáciou zabezpečovať prevádzkovatelia. Miestne príslušné regionálne úrady verejného zdravotníctva budú vykonávať štátny zdravotný dozor. Kontrolu kvality vody na najviac využívaných prírodných vodných plochách s neorganizovanou rekreáciou budú zabezpečovať miestne príslušné RÚVZ v pravidelných dvojtýždňových intervaloch. Menšie lokality, ktoré sú na kúpanie využívané len príležitostne počas horúcich dní a víkendov, budú RÚVZ monitorovať len orientačne, raz maximálne trikrát za KS prípadne podľa aktuálnej situácie.

Viac o téme: KúpaliskáVodné plochyKúpacia sezóna
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu