Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Európu sužuje vlna horúčav: FOTO V Nemecku úraduje tropické peklo, padol aj historický rekord

Ilustračné foto Zobraziť galériu (7)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BERLÍN - V Nemecku namerali nový teplotný rekord pre mesiac jún. V obci Coschen na nemecko-poľskej hranici v stredu meteorológovia namerali 38,6 stupňa Celzia. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na Nemeckú meteorologickú službu (DWD).

Doteraz najvyššiu teplotu - 38,5 stupňa Celzia - namerali v roku 1947 v západonemeckom meste Bühlertal hneď dvakrát, a to 27. a 28. júna. Červený kríž varoval, že vlna horúčav, ktorá zasiahla v stredu veľkú časť Európy vrátane Francúzska či Talianska, môže mať katastrofálne dôsledky. Pripomenul leto v roku 2003, keď v Európe v dôsledku horúčav zahynulo približne 70.000 ľudí.

Dieťa sa ochladzuje vo
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/AP/Peter Komka)

Historický teplotný rekord v Nemecku má hodnotu 40,3 stupňa Celzia, ktorú namerali 5. júla v roku 2015 v Kitzingene v spolkovej krajine Bavorsko. Meteorológovia neočakávajú, že by teploty stúpli k tejto hodnote, hoci to s určitosťou nevylúčili. Francúzsky denník Le Parisien informoval, že podľa meteorologickej služby Méteo-France môže aj tento rok "hroziť" teplotný rekord 44,1 stupňa Celzia, ktorý bol nameraný v roku 2003.

Žena sa opaľuje na
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/AP/Kamil Zihnioglu)

Meteorológovia očakávajú, že horúčavy by mali kulminovať od štvrtka do piatku. Na väčšine vnútrozemia na juhu i vo vyšších oblastiach by sa maximálne denné teploty mali pohybovať v rozmedzí 40-42 stupňov Celzia. V niektorých francúzskych mestách vrátane Paríža úrady nariadili zrušiť v tieto dni na školách vyučovanie.

Ľudia oddychujú na brehu
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/AP/Kamil Zihnioglu)

Podľa Méteo-France namerali historické teplotné rekordy aj v niektorých horských lokalitách. Podľa talianskej internetovej meteorologickej služby ilmeteo.it budú teplotné rekordy pokračovať aj vo štvrtok. V západotalianskom regióne Piemont by ortuť teplomerov mohla dokonca vystúpiť až na 42-43 stupňov.

Talianske ministerstvo zdravotníctva vydalo na štvrtok varovania pred vysokými teplotami pre šesť miest vrátane turistických centier Rím a Florencia. Na piatok platia výstrahy pre 16 miest vrátane Milána, Benátok a Neapola. Podľa denníka El País sa rekordné teplotné maximá v Španielsku očakávajú v Zaragoze na severovýchode krajiny, Logrone v provincii La Rioja i hlavnom meste Madrid.

Dieťa sa ochladzuje vo
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/AP/Laurent Cipriani)

Dovolenkári na Malorke a na zvyšných Baleárskych ostrovoch čelili v stredu teplotám okolo 35 stupňov Celzia. O trochu chladnejšie bolo na Kanárskych ostrovoch a v Barcelone. Podľa údajov španielskej meteorologickej agentúry (AEMET) namerali v oblasti Arroyo del Ojanco v Andalúzii už v stredu ráno 30,3 stupňa Celzia.

Muž oddychuje na lavičke
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/AP/Kamil Zihnioglu)

Vlna horúčav by v Španielsku mala kulminovať počas víkendu, v niektorých častiach krajiny môže teplota dosiahnuť až 44 stupňov. Nezvyčajne horúce počasie zaznamenali aj na severe Dánska. Meteorologická stanica v meste Assens na ostrove Fyn namerala tzv. tropickú noc, čo znamená, že cez noc teplota neklesla pod 20 stupňov. Podľa dánskeho meteorologického ústavu išlo o najskoršiu tropickú noc v krajine za 19 rokov.

Teploty drvia historické rekordy

V českej obci Doksany v Ústeckom kraji namerali v stredu meteorológovia 38,9 stupňa Celzia. Ide o historicky najvyššiu zaznamenanú júnovú teplotu od začiatku merania v 18. storočí. Pre portál Novinky.cz to uviedla Dagmar Honsová zo spoločnosti Meteopress.

Rekordnú teplotu namerali pred 16.00 h. Padol tak rekord z 22. júna 2000, keď v Brne zaznamenali 38,2 stupňa Celzia. Teplotné rekordy boli prekonané aj na ďalších miestach Českej republiky. V Plzenskom kraji sa to týkalo všetkých staníc, v Olomouckom kraji desiatich z jedenástich dlhodobo merajúcich staníc.

Európu sužuje vlna horúčav:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Getty Images)

V Olomouckom kraji zaznamenali najvyššiu teplotu v meste Javorník, a to 34,3 stupňa. Doterajší rekord z roku 2006 bol prekonaný o 0,8 stupňa. Aj v ostatných častiach kraja vládli horúčavy, miestami prekonali i rekordy z roku 1965. V Karlovarskom kraji malo najvyššiu teplotu okresné mesto Cheb, kde namerali 35,7 stupňa Celzia.

Nový rekord zaznamenalo aj pražské Klementinum, sídlo českej Národnej knižnice, kde sa nachádza aj meteorologická stanica a teploty sa tam zaznamenávajú súvisle od roku 1775 - ortuť teplomera sa tam popoludní vyšplhala až na 36 stupňov. Doterajšia maximálna teplota bola 35,6 stupňa. Vôbec najvyššiu teplotu v Česku, 40,4 stupňa Celzia, namerali 20. augusta 2012 v meste Dobřichovice pri Prahe, pripomenul portál Novinky.cz.

Viac o téme: LetoPočasieTeplotaNemecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu