Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Poslanci Smeru-SD budú voliť kandidátov na sudcov ÚS, tvrdí Fico: KDH vyzýva koalíciu

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

BRATISLAVA - Ak bude plénum Národnej rady SR vo štvrtok voliť kandidátov na ústavných sudcov, poslanci za Smer-SD budú podľa predsedu strany Roberta Fica voliť. Nepovedal však ich počet. Dodal, že medzi koaličnými stranami by mohlo dôjsť k dohode na menách. Zopakoval, že zvolení kandidáti v prípade nevymenovania prezidentkou Zuzanou Čaputovou za ústavných sudcov, môžu podať ústavné sťažnosti. Poobede sa majú koaliční lídri stretnúť.

"Pôjdeme dnes voliť, normálne vyberieme zo zoznamu kandidátov, ktorých podporíme, bude tajná voľba, neviem garantovať, či niekto bude, alebo nebude, ale my chceme zvoliť šiestich kandidátov, aby mala prezidentka k dispozícii kompletnú osemnástku," povedal Fico vo štvrtok novinárom.

Koaliční lídri sa majú o 15.30 h stretnúť na Koaličnej rade. Šéf SNS Andrej Danko má podľa jeho hovorcu Tomáša Kostelníka na Koaličnej rade predniesť návrh. "V snahe konečne vyriešiť túto situáciu, prednesie svoj návrh, ustúpiť v nevyhnutnom prípade výberu koaličných partnerov, na úkor výberu preferovaných kandidátov SNS," uviedol Kostelník.

"Slovenská národná strana nechce pri Ústavnom súde SR politikárčiť. Jediné, o čo nám ide, je to, aby sa konečne navolil chýbajúci počet kandidátov, z ktorých pani prezidentka vyberie ústavných sudcov. Tak, aby Ústavný súd SR mohol konečne fungovať v plnom režime," odkázal Danko.

K téme ústavných sudcov sa konalo aj poslanecké grémium. Keďže nedošlo k dohode medzi klubmi, aký počet kandidátov má ešte plénum zvoliť a poslať prezidentke Zuzane Čaputovej, túto otázku bude riešiť parlamentný ústavnoprávny výbor. Grémium sa zaoberalo aj otázkou, či je možné prelínanie kandidátov z jednotlivých kôl volieb.

Na Ústavnom súde SR sa vo februári uvoľnilo deväť sudcovských miest. Parlament mal zvoliť dvojnásobný počet, teda 18 kandidátov, z ktorých mal prezident SR vymenovať deviatich sudcov. Plný počet kandidátov sa nepodaril dosiaľ zvoliť. Nateraz parlament spolu vybral 12 kandidátov, do plného počtu 18 chýbajú ešte šiesti.

Niekoľko sudcov už predchádzajúci prezident Andrej Kiska vymenoval, na Ústavnom súde SR je tak v súčasnosti sedem z trinástich sudcov. Ďalšia voľba má byť vo štvrtok podvečer. Poslanci sa sporia o počty kandidátov.

KDH vyzýva vládnu koalíciu, aby zvolila chýbajúcich kandidátov na ÚS

Mimoparlamentné Kresťanskodemokratické hnutie vyzýva poslancov vládnej koalície, aby sa pri štvrtkovej voľbe kandidátov na sudcov Ústavného súdu (ÚS) správali zodpovedne a zvolili chýbajúcich uchádzačov. KDH to uviedlo na tlačovej konferencii v Bratislave. Súčasná situácia, keď sú na Ústavnom súde siedmi z 13 sudcov, zvyšní chýbajú a voľba v parlamente sa už opakuje štvrtýkrát, ohrozuje podľa KDH vládu zákona a demokraciu v našom štáte.

"Už niekoľko mesiacov sledujeme dianie a procesy okolo Ústavného súdu. Je v záujme všetkých na Slovensku, aby sme mali plne funkčný Ústavný súd. To, že tomu stále tak nie je, je preto, že väčšina v NR SR sa nevie zhodnúť na tom, aby ponúkla prezidentke potrebný počet kandidátov. Za toto nesie plnú zodpovednosť vládna koalícia," uviedol podpredseda KDH Peter Bobula.

Zvolená europoslankyňa Miriam Lexmann zdôraznila, že súčasná situácia je dlhodobo neakceptovateľná. KDH poukázalo aj na podnet, ktorý podalo voči výsledku v májových eurovoľbách. Hnutie považuje za nespravodlivé, že vo voľbách skončilo lepšie ako SaS, a predsa nemá priamo dva mandáty, kým SaS áno. KDH má na jeden čakať, kým nastane brexit. Ústavný súd sa má vyjadriť.

Ústavnoprávny výbor odporučil voliť šiestich kandidátov na sudcov ÚS

Ústavnoprávny parlamentný výbor odporučil poslancom NR SR, aby dnes volili šiestich kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR. Členovia výboru sa na tom uzniesli na svojom dnešnom mimoriadnom rokovaní. Mimoriadny výbor zvolal predseda Róbert Madej (Smer-SD) na žiadosť šéfa parlamentu Andreja Danka (SNS). Zaujímalo ho, koľko kandidátov na sudcov ústavného súdu treba ešte zvoliť a ako má prezidentka postupovať pri ich menovaní.

Madej navrhol, aby ďalší postup pri voľbe ústavných sudcov konzultoval predseda parlamentu ešte s prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Šéf ústavnoprávneho výboru navrhol toto riešenie pre nejasnosti pri určovaní počtu kandidátov, ktorých je ešte potrebné zvoliť. Výbor jeho návrh nepodporil.

Viac o téme: VoľbyRobert FicoÚstavný súd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu