Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Fico bol robiť poriadky na východe: VIDEO Revolta Smolkovej potlačená, snem už nemá význam

Robert Fico a Monika Smolková Zobraziť galériu (10)
Robert Fico a Monika Smolková (Zdroj: Miroslav Vacula)

KOŠICE - Štvrtkové stretnutie v obci Malá Ida pri Košiciach, kde malo vedenie Smeru stretnutie kvôli budúcim krokom strany, sa ukončilo potlačením odporu, ktorý vznikal na východe po iniciatíve europoslankyne Moniky Smolkovej. Požadované vtedy boli odchody Roberta Fica aj Roberta Kaliňáka z ich pozícií predsedu a podpredsedu strany.

VIDEO Robert Fico po Krajskej rade v Malej Ide pri Košiciach

Robert Fico po Krajskej rade

Smolková už pri medializovaní výzvy vyhlásila, že nie je nadšená z toho, že sa táto výzva dostala na verejnosť, keďže sa táto situácia mala riešiť vo vnútri strany. "Výzva išla predsedníctvu. Je to vnútrostranícka záležitosť a očakávame, ako sa k nej vyjadrí vedenie," povedala vtedy Smolková, ktorá sa štvrtkového stretnutia v spomínanej obci zúčastnila tiež.

Monika Smolková, ktorá iniciovala výzvu, prichádza do Malej Idy
Zobraziť galériu (10)
Monika Smolková, ktorá iniciovala výzvu, prichádza do Malej Idy  (Zdroj: Miroslav Vacula)


Smer-SD určite povediem ako predseda do parlamentných volieb, tvrdí Fico: Krajská rada ho podporila


Do volieb s Ficom na čele kandidátky

Fico sa po príchode do Slameného domu, kde sa strana v obci stretla, vyjadril, že nemá v pláne z čela strany odísť a dokonca ju chce viesť do najbližších volieb. Ako príklad trvácnosti strany uviedol porovnanie s SDKÚ-DS či ĽS-HZDS. 

Slamený dom, kde sa stretnutie uskutočnilo
Zobraziť galériu (10)
Slamený dom, kde sa stretnutie uskutočnilo  (Zdroj: Miroslav Vacula)

"Kde po dvadsiatich rokoch je SDKÚ? Kde je HZDS? Kde sú všetky tie strany, ktoré tu existovali a stratili sa ako nejaká letná hmla? Ťahám túto stranu ako predseda už 20 rokov a určite ju potiahnem do parlamentných volieb vo februári 2020. Na tomto sa nedá nič zmeniť, jednoducho takto sú nastavené pravidlá hry. Potom po parlamentných voľbách uvidíme, čo bude," povedal Fico, ktorý predtým rokoval aj s ďalšími krajskými radami strany. 

Fico bol robiť poriadky
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Miroslav Vacula)

Výzva, ktorá kolovala tiež požadovala, aby sa premiér a podpredseda Smeru-SD Peter Pellegrini, uchádzal o kreslo predsedu strany. Požadovali aj mimoriadny snem. Prítomnosť Smolkovej, ktorá výzvu na východe začala Ficovi neušla. 

Fico bol robiť poriadky
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Miroslav Vacula)

"Pani Smolková tam bola. Ja som prosil, že chcem, aby v tejto rade sedela aj ona. Je to jej individuálny postoj. Nikto ju za jej názor nebude ani vyhadzovať a ani hrešiť. Je škoda, že ľudia, ktorí často významne profitovali zo svojich funkcií, ktoré dostali vďaka Smeru, sú najčastejšie tí, ktorí sa sťažujú, ale taký je jednoducho život," popísal svoj dojem z aktivity Smolkovej Fico.

Nespokojná dáma.

Dodal, že témou rokovania je, čo ponúknuť slovenskej verejnosti, aby Smer-SD bol naďalej atraktívna strana a vyhrával parlamentné voľby. Odmietol, že by v Smere-SD došlo k nejakej revolte a povedal, že vie len o "jednej dáme, ktorá je nespokojná, pretože nebola nominovaná za europoslankyňu".

Fico bol robiť poriadky
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Miroslav Vacula)

Naopak Smolková pre novinárov uviedla, že výzva na zmenu vo vedení Smeru-SD reaguje na viaceré kauzy, nespokojnosť a stratu podpory ľudí."Ja očakávam aj mimoriadny snem a výzvu, aby sa prihlásil ten, kto chce byť predseda strany," povedala. Rokovanie za účasti Fica v Malej Ide pri Košiciach trvalo zhruba hodinu a pol. 

Smolková hovorí o veľmi plodnej diskusii, ktorá sa odohrala vo štvrtok s predsedom strany v regiónoch. Rešpektuje Ficove zotrvanie na čele strany a odchode neuvažuje. "Nechodil do regiónov, začal, príde opäť, vypočul si nás, aj naše nejednotné názory, na rovinu sme hovorili, čo všetko nás trápi. Vypočul si nás, sľúbil nám, že najneskôr v septembri príde opäť, takže budeme ďalej diskutovať, má podnety na predsedníctvo a uvidíme, aká bude ďalšia odozva," povedala Smolková.

Viac o téme: VzburaVýchodRobert FicoSmer-SDMonika Smolková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu