Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Smer-SD určite povediem ako predseda do parlamentných volieb, tvrdí Fico: Krajská rada ho podporila

Krajská rada SMERU Zobraziť galériu (8)
Krajská rada SMERU (Zdroj: Miroslav Vacula)

MALÁ IDA – Predseda koaličného Smeru-SD Robert Fico vo štvrtok uviedol, že bude viesť stranu minimálne do budúcoročných parlamentných volieb.

"Ťahám túto stranu ako predseda 20 rokov a určite ju potiahnem do parlamentných volieb vo februári 2020. Na tomto sa nedá nič zmeniť, jednoducho takto sú nastavené pravidlá hry. Potom po parlamentných voľbách uvidíme, čo bude," povedal Fico novinárom pred rokovaním košickej krajskej rady strany v Malej Ide pri Košiciach.

Krajská rada SMERU
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Miroslav Vacula)

Líder Smeru-SD predtým rokoval aj s ďalšími krajskými radami strany. Rokovanie vyvolal list straníckej okresnej predsedníčky Košice 3 a končiacej europoslankyne Moniky Smolkovej, ktorý podporili aj niektorí ďalší členovia Smeru-SD z Košického kraja. Žiadajú, aby sa Robert Fico a podpredseda Smeru-SD Robert Kaliňák vzdali funkcií. Zároveň vyzývajú premiéra a podpredsedu Smeru-SD Petra Pellegriniho, aby sa uchádzal o kreslo predsedu strany. Chcú tiež mimoriadny snem.

Krajská rada SMERU
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Miroslav Vacula)

"Máme dnes funkčnú dobrú vládu, som veľmi rád, že vláda a (premiér) Peter Pellegrini majú plnú podporu okresných štruktúr, rovnako môžem povedať, že aj Robert Fico ako predseda strany má plnú podporu okresných štruktúr. Teda ideme ďalej v tandeme, pokračujeme, len si musíme povedať, aký recept ponúkneme Slovensku na tú našu 'okukanosť'," uviedol. 

Krajská rada SMERU
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Miroslav Vacula)

Dodal, že témou rokovania je, čo ponúknuť slovenskej verejnosti, aby Smer-SD bol naďalej atraktívna strana a vyhrával parlamentné voľby. Odmietol, že by v Smere-SD došlo k nejakej revolte a povedal, že vie len o "jednej dáme, ktorá je nespokojná, pretože nebola nominovaná za europoslankyňu".

Krajská rada SMERU.
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Miroslav Vacula)

Naopak Smolková pre novinárov uviedla, že výzva na zmenu vo vedení Smeru-SD reaguje na viaceré kauzy, nespokojnosť a stratu podpory ľudí. "Ja očakávam aj mimoriadny snem a výzvu, aby sa prihlásil ten, kto chce byť predseda strany," povedala.

Krajská rada Smeru-SD v Košiciach podporila Fica, mimoriadny snem nechce

"Potrebovali sme sa stretnúť, lebo mnohé veci, čo mali patriť na našu vnútrostranícku debatu sa začali riešiť cez médiá, čo nám neurobilo dobrú atmosféru. Preto predseda strany prešiel všetkých osem krajských rád a ani naša krajská rada nechce, aby sa riešili základné zmeny na najvyšších postoch v strane. Predseda strany má dôveru našej krajskej rady," uviedol Raši.

Smer-SD určite povediem ako
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Miroslav Vacula)

Rokovanie za účasti Fica v Malej Ide pri Košiciach trvalo zhruba hodinu a pol. Podľa Rašiho sa situácia v strane v kraji stabilizovala. "Určite áno, pretože okrem dvoch okresov ostatné okresy vyjadrili podporu, nechcú ani mimoriadny snem a chcú, aby sa to všetko vydiskutovalo vo vnútri a išlo sa v tandeme s predsedom strany a na čele vlády s Petrom Pellegrinim," dodal Raši.

Líder strany Fico uviedol, že diskusia sa týkala toho, ako vyhrať budúcoročné parlamentné voľby. Smolkovej výzvu na odstúpenie označil za jej individuálny postoj. "Nikto ju za jej názor ani vyhadzovať ani hrešiť nebude," povedal. Zopakoval, že stranu bude viesť do budúcoročných parlamentných volieb, mimoriadny snem považuje za nezmysel. "Normálne fungujeme ďalej, ideme do volieb a chceme tie voľby vyhrať," dodal.

Krajská rada SMERU
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Miroslav Vacula)

V rámci nejakých zmien v strane sa vyslovil za potrebu zlepšenia komunikácie medzi ministrami, vedením a členskou základňou. "Dohodli sme sa na takom novom prvku, chceme v septembri a potom januári zvolať tzv. krajské členské schôdze," uviedol. Odmietol tiež, že by strana mala nejakú kauzu za ostatný rok.

Krajská rada SMERU.
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Miroslav Vacula)

Podľa Smolkovej sa vo štvrtok začala veľmi plodná diskusia s predsedom strany v regiónoch. Jeho zotrvanie na čele strany musí rešpektovať, o odchode zo strany neuvažuje. "Nechodil do regiónov, začal, príde opäť, vypočul si nás, aj naše nejednotné názory, na rovinu sme hovorili, čo všetko nás trápi. Vypočul si nás, sľúbil nám, že najneskôr v septembri príde opäť, takže budeme ďalej diskutovať, má podnety na predsedníctvo a uvidíme, aká bude ďalšia odozva," povedala.

Viac o téme: Parlamentné voľbyRobert FicoSMER
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu