Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Pred rokom opitá dobodala svojho druha: 25-ročná Edita strávi 13 rokov za mrežami

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: wikia.com)

BANSKÁ BYSTRICA - Nepodmienečný trest trinásť rokov väzenia za pokus vraždy pre 25-ročnú Editu Čipčalovú z Detvy dnes potvrdil odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici. Edita v júni minulého roku opitá po hádke napadla nožom svojho druha Adriana. Spôsobila mu zranenie brucha a nebyť rýchleho zásahu zdravotníkov, mužovi hrozila smrť.

Konflikt sa odohral v komunite bezdomovcov pod mostom ponad potok Detvianka pri spoločnom popíjaní alkoholu. Edita na Okresnom súde vo Zvolene vyhlásila, že 35-ročného Adriana nechcela zabiť, iba postrašiť, lebo ju fyzicky napadol. Aj na odvolacom konaní tvrdila, že si bežne vypili a bíjali sa, ale sa ľúbili. Prvostupňový súd jej vymeral vzhľadom na priznanie trest trinásť rokov, čo je pod hranicou sadzby. Zákon za obzvlášť závažný zločin vraždy, ale i za pokus stanovuje trest odňatia slobody na 20 až 25 rokov.

Proti rozhodnutiu prvostupňového súdu sa Čipčalová odvolala s tým, že nešlo o vraždu, ale o ublíženie na zdraví. Trest sa jej zdal neprimerane prísny a navrhovala jeho zmiernenie. Odvolací súd jej nevyhovel a predseda senátu uviedol, že súd nemôže prekvalifikovať jej konanie z pokusu vraždy na ublíženie na zdraví. Edita totiž pichla druha trikrát a bodnutie do brušnej oblasti zasiahlo pečeň a bez okamžitej operácie mohol Adrián vykrvácať.

Rozhodnutie krajského súdu je právoplatné a sudca nariadil výkon trestu. Vzhľadom na odporúčanie znalcov súd nariadil Čipčalovej absolvovať protialkoholické liečenie. Tiež ju zaviazal nahradiť zdravotnej poisťovni vyše 1 630 eur za liečenie napadnutého druha.

Viac o téme: VäzenieTrestPokus o vražduSúd DetvaEdita Čipčalová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu