Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Prezident Kiska podpísal novelu zákona o štátnych symboloch z dielne Most-Híd

Andrej Kiska Zobraziť galériu (4)
Andrej Kiska (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

BRATISLAVA - Prezident SR Andrej Kiska v stredu podpísal novelu zákona o štátnych symboloch, ktorou Most-Híd opravuje nedávno prijatú novelu z dielne SNS. Novela z dielne Mosta-Híd spresňuje, že ľudia a právnické osoby môžu naďalej hrať a spievať hymnu iného štátu.

Podľa novely poslancov Mosta-Híd zákon naďalej hovorí, že slovenská štátna hymna sa hrá alebo spieva pri príležitosti štátnych sviatkov, pamätných dní, výročí a pri iných významných príležitostiach celoštátneho alebo miestneho charakteru. Tiež to, že štátna hymna iného štátu sa hrá, ak je prítomná jeho oficiálna delegácia. Týmto však podľa návrhu Mosta-Híd nie je dotknuté "právo fyzických osôb a právnických osôb hrať alebo spievať štátnu hymnu iného štátu". Zákon sa mení aj v otázke pokút.

S pôvodnou novelou zákona o štátnych symboloch z dielne SNS prezident nesúhlasí a Národnej rade  SR ju vrátil na opätovné prerokovanie ako celok. Poslanci nemohli robiť zmeny, mohli iba zákon odmietnuť alebo schváliť. Poslanci jeho veto prelomili a následne v skrátenom legislatívnom konaní prerokovali návrh Most-Híd.

Nový druh pôžičky

Študentom študijného odboru ošetrovateľstvo pribudne nový druh pôžičky, takzvaná stabilizačná pôžička. Prezident SR Andrej Kiska v utorok 21. mája podpísal novelu zákona o Fonde na podporu vzdelávania z dielne Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR. 

Novela zákona o fonde upravuje možnosť administrácie nového druhu pôžičky ako formy sociálnej podpory vybraných skupín študentov vysokých škôl, ktorí štúdiom zvoleného študijného programu vysokej školy získajú kvalifikačný predpoklad na výkon povolania ohrozeného nedostatkom pracovných síl v SR. Nedostatkové regulované povolania budú každoročne zverejnené v zozname nedostatkových povolaní a určí ich ministerstvo v spolupráci s ďalšími príslušnými rezortmi.

Andrej Kiska
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Alexandra Čunderlíková)

Podnetom na novelizáciu zákona bola potreba prijať opatrenia na stabilizáciu zdravotníckych pracovníkov, konkrétne zdravotných sestier, v systéme zdravotníctva. "Jedným z týchto opatrení je poskytovanie stabilizačnej pôžičky študentom študijného odboru ošetrovateľstvo prostredníctvom fondu," uvádza sa v predkladacej správe rezortu školstva. 

Fond bude poskytovať stabilizačnú pôžičku študentovi v jednom akademickom roku len raz. Pôžičku môže získať študent najviac počas šiestich akademických rokov, pričom tie nemusia nasledovať po sebe. Lehotu splatnosti stabilizačnej pôžičky možno dohodnúť najviac na desať rokov. Rada fondu bude môcť rozhodnúť o predĺžení lehoty splatnosti stabilizačnej pôžičky len na základe odôvodnenej žiadosti dlžníka, najviac však na 20 rokov.

Nový typ zdravotnej záchrannej služby

Na Slovensku pribudne nový typ ambulancie zdravotnej záchrannej služby, ktorá má slúžiť na prepravu pacientov. Prezident SR Andrej Kiska v utorok 21. mája podpísal novelu zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti.

Prezident Kiska podpísal novelu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Ministerstvo zdravotníctva novelou reagovalo na sťažnosti slovenských pacientov, ktorým sa nepáčilo používanie starých vozidiel či neetické správanie sa niektorých súkromných poskytovateľov taxi služieb. Nový typ ambulancie záchrannej zdravotnej služby je určený najmä na neodkladnú prepravu pacientov medzi zdravotníckymi zariadeniami.

Ambulancie majú prioritne vykonávať neodkladnú prepravu, ale zároveň v prípade potreby budú na pokyn operačného strediska tiesňového volania záchrannej zdravotnej služby vysielané aj na zásah. A to vtedy, ak nebude k dispozícii iná ambulancia záchrannej zdravotnej služby, alebo v prípade výskytu udalosti s hromadným postihnutím osôb.

Podpora cyklodopravy na Slovensku

Prostredníctvom dotácií z rozpočtovej kapitoly rezortu dopravy sa podporí rozvoj cyklistiky. Počíta s tým návrh zákona o poskytovaní dotácií na podporu rozvoja cyklistickej dopravy a cykloturistiky. Právnu normu z dielne Ministerstva dopravy a výstavby SR v stredu podpísal prezident SR Andrej Kiska.

Návrh zákona má za cieľ podporiť cyklistickú dopravu poskytnutím dotácií. "Dotáciu bude možné poskytnúť na vypracovanie projektovej dokumentácie na výstavbu alebo rekonštrukciu cyklistickej komunikácie, vypracovanie projektovej dokumentácie na dopravné značenie cyklistickej komunikácie, výstavbu alebo rekonštrukciu cyklistickej infraštruktúry, osvetové kampane a propagačné kampane, ktorých cieľom je podpora cyklistickej dopravy a cykloturistiky," priblížil rezort dopravy.

Viac o téme: ZákonyŠtátne symbolyAndrej Kiska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu