Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Mayová odmieta platiť Európskej únii za prístup na trh: Na brexite Británia naďalej trvá

Theresa Mayová Zobraziť galériu (4)
Theresa Mayová (Zdroj: SITA/AP Photo/Alastair Grant)

LONDÝN - Britská premiérka Theresa Mayová v stredu vyhlásila, že jej krajina nebude platiť za prístup na trh Európskej únie po tom, ako ju opustí.

Agentúra Reuters pripomína, že Mayovej vláda rokuje s opozičnou Labouristickou stranou a je pod tlakom vlastnej Konzervatívnej strany, aby neustupovala požiadavke labouristov na dohodu o colnej únii s EÚ aj po brexite.

Na otázku konzervatívneho poslanca Nigela Evansa, či Británia bude musieť zaplatiť za to, že zostane v colnej únii s EÚ, Mayová odpovedala: "Odchodom z Európskej únie ukončíme voľný pohyb, obnovíme plnú kontrolu nad našou imigračnou politikou, otvoríme nové obchodné príležitosti na celom svete a skoncujeme s odosielaním vysokých platieb Európskej únii."

Theresa Mayová
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Jack Taylor/Pool Photo via AP)

"Nebudeme platiť za prístup na trh," dodala. Hovorca britskej vlády v utorok uviedol, že návrh zákona o dohode o vystúpení Británie z EÚ chce Mayovej vláda predstaviť parlamentu v prvom júnovom týždni. Premiérka je momentálne pod veľkým tlakom konzervatívnych zákonodarcov, ktorí žiadajú jej demisiu, pretože nedokázala vyviesť Britániu z EÚ podľa plánu.

Mayovej hovorca v stredu odmietol povedať, či premiérka odstúpi, ak sa jej nepodarí budúci mesiac ani na štvrtý pokus presadiť v parlamente dohodu o brexite. Na otázku, či Mayová v prípade neschválenia dohody rezignuje, hovorca uviedol, že premiérka sa sústredí na to, ako dosiahnuť schválenie dohody v parlamente.

Eurospektickí konzervatívci nepodporia dohodu o brexite

Euroskeptickí poslanci z Konzervatívnej strany britskej premiérky Theresy Mayovej a tiež zo severoírskej Demokratickej unionistickej strany (DUP) trvajú na tom, že nepodporia návrh zákona žiadajúci o implementáciu dohody o brexite, ktorý chce vláda predložiť parlamentu v prvom júnovom týždni. S odvolaním sa na ich stredajšie vyhlásenie o tom informovala agentúra DPA.

Plán predstaviť parlamentu začiatkom júna návrh zákona o dohode o vystúpení Británie z EÚ, ktorú vyrokovala Mayová s Úniou, oznámila vláda po tom, ako sa v utorok večer skončili rokovania premiérky s vodcom opozičných labouristov Jeremym Corbynom. Poslanci Dolnej snemovne britského parlamentu Mayovej dohodu o brexite tento rok už trikrát odmietli, pričom neskôr zároveň schválili zákon, podľa ktorého Británia nesmie opustiť Úniu bez dohody.

"Ak premiérka prinesie dohodu o vystúpení na hlasovanie do snemovne, otázkou bude, čo sa (v nej) zmenilo?," uviedol v stredu zástupca líderky DUP Nigel Dodds. "Ak nepredstaví nič nové, čo by riešilo problém (írskej) poistky, tak je veľmi pravdepodobné, že jej dohoda bude opäť zamietnutá," dodal.

Theresa Mayová
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Mark Duffy/House of Commons via AP)

Strana DUP má v Dolnej snemovni desať poslancov, ktorí od polovice roka 2017 podporujú menšinovú vládu Mayovej, no stavajú sa proti tzv. írskej poistke, ktorej cieľom garantovať, že írske hranice ostanú aj po brexite otvorené. Írska poistka, navrhnutá ako dočasné pobrexitové riešenie írskych hraníc, totiž podľa nich môže zapríčiniť, že Severné Írsko bude mať s EÚ na nevymedzený čas trochu odlišný colný režim než zvyšok Británie.

Owen Paterson, ktorý patrí k euroskeptickej skupine približne 80 poslancov Konzervatívnej strany, tiež povedal, že za premiérkin návrh hlasovať nebude, keďže Mayová neprišla s ničím novým. Pre rozhlasovú stanicu BBC Radio 4 v stredu uviedol, že mnohí z voličov Konzervatívnej strany sa cítia "podvedení" skutočnosťou, že Británia nevystúpila z Európskej únie 29. marca, ako bolo pôvodne v pláne.

Britský parlament odmietol ďalšie
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/House of Commons/PA via AP)

Lídri Európskej únie a Británie sa na aprílovom mimoriadnom summite v Bruseli dohodli, že Spojené kráľovstvo môže odložiť brexit do 31. októbra. Pôvodne mali Briti Úniu opustiť 29. marca. Británia sa vďaka v poradí už druhému odkladu termínu brexitu zúčastní aj na voľbách do Európskeho parlamentu, ktoré sa tam budú konať 23. mája.

Viac o téme: Veľká BritániaEurópska úniaTheresa MayováBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu