Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Senzačný objav: Koniec AIDS? Lekári sú opatrní, ale antiretrovírusová liečba účinkuje

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SITA/AP/Vadim Ghirda)

LONDÝN – Lieky na potlačenie HIV môžu spôsobiť, že vírus AIDS bude „neprenosný“ aj medzi pármi, ktoré majú pohlavný styk bez kondómov. V celoeurópskej štúdii sledovali vedci osem rokov takmer tisíc párov mužov a žien, kde jeden partner bol HIV pozitívny a dostával antiretrovírusovú (ART) liečbu, druhý bol HIV negatívny.

Lekári počas štúdie nenašli jediný prípad prenosu HIV medzi pármi. To dáva nádej, že rozšírené programy ART by mohli zastaviť prenos infekčnej choroby. „Naše zistenia poskytujú presvedčivý dôkaz pre homosexuálov, že riziko prenosu HIV s potlačením ART je nulové,“ povedala Alison Rodgerová z University College v Londýne, ktorá vedie vedecký výskum publikovaný v časopise The Lancet.

Liek robí HIV neprenosným a môže pomôcť zastaviť pandémiu HIV tým, že zabráni prenosu HIV. Bude tiež riešiť problém stigmy a diskriminácie, ktorej čelia mnohí ľudia s HIV. Samotná štúdia pomohla predísť približne 472 prenosom HIV počas ôsmich rokov.

Senzačný objav: Koniec AIDS?
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Pravidelnú liečbu ART, ktorá potláča vírus, dostáva dnes vyše 21 miliónov ľudí. To je približne 59 percent chorých celosvetovo postihnutých HIV. Priemerný vek HIV-negatívnych mužov bol 38. Väčšina prenosov HIV sa vyskytuje u ľudí vo veku do 25 rokov. Jedinci, ktorí sú v súčasnosti na ART, musia brať lieky takmer každý deň po zvyšok života. Liečba sa však z rôznych dôvodov často prerušuje.

Skutočnosť, že páry môžu mať nechránený pohlavný styk niekoľko rokov bez toho, aby preniesli vírus, je však pozoruhodná, uviedli odborníci. Včasná identifikácia ľudí infikovaných HIV a poskytovanie účinnej liečby vedie k takmer normálnemu zdraviu. No strach, stigmatizácia, homofóbia a iné nepriaznivé sociálne sily naďalej ohrozujú liečbu HIV.

Basketbalista Magic Johnson žije s HIV už 20 rokov.
Zobraziť galériu (3)
Basketbalista Magic Johnson žije s HIV už 20 rokov.

15 z 972 homosexuálnych párov sa nakazilo HIV počas ôsmich rokov sledovania, genetické testovanie však ukázalo, že HIV získali od iného sexuálneho partnera. HIV a smrteľné choroby, ktoré vyvoláva, zostávajú aj napriek veľkému pokroku v posledných rokoch jednou z najväčších zdravotných kríz na svete. Od začiatku epidémie AIDS v 80-tych rokoch minulého storočia sa nakazilo vírusom HIV vyše 77 miliónov ľudí. Takmer polovica z nich – 35,4 milióna – zomrela na AIDS. Ročný počet úmrtí na AIDS klesá a počet ľudí, ktorí dostávajú antiretrovírusovú liečbu, stúpa, ale počet nových prípadov na celom svete je približne 1,8 milióna ročne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu