Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Pred výbor predstúpili nováčikovia na post sudcu ÚS: Vypočuli Jurčovú a Júdu

Monika Jurčová Zobraziť galériu (3)
Monika Jurčová (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Parlamentný ústavnoprávny výbor vypočul dvojicu nových kandidátov na post ústavných sudcov. Najskôr predstúpila pred poslancov Monika Jurčová a po nej Vieroslav Júda. Poslanci ústavnoprávneho výboru uzatvoria dnešné vypočúvanie uchádzačov o post ústavných sudcov Evou Kováčechovou, bývalou šéfkou Centra právnej pomoci.

Jurčová na úvod povedala, že hoci nie je ústavnou právničkou, chce sa uchádzať o post na ústavnom súde. Júda pripomenul, že rozhodovanie sudcov nie je nekritizovateľné, ale musí podľa neho nasledovať odborná a vecná diskusia. Vypočúvanie uchádzačov je naplánované na dva pracovné dni, pričom v piatok 3. mája poslanci vypočujú desať kandidátov, Edita Pfundtner a Marek Tomašovič sa totiž ospravedlnili.

"Nie som ústavný právnik, čo je zrejmé, no aj napriek tomu sa chcem uchádzať o post na Ústavnom súde SR," povedala dnes na vypočutí Monika Jurčová. Pripomenula tiež viacero právnych projektov, na ktorých sa osobne zúčastnila, čo jej podľa nej dodalo dostatočné praktické poznatky. Ako hlavnú motiváciu uviedla fakt, že chce viac ovplyvniť veci verejné a pohnúť s nimi smerom vpred. Jurčová dodala, že Ústavný súd SR je presne takou inštitúciou, kde sa to dá.

Otázku registrovaných partnerstiev rovnakého pohlavia majú podľa Jurčovej posúdiť odborníci na rodinné právo či psychológovia. Tvrdí, že na túto problematiku nemá vykryštalizovaný názor. "Otázka morálky a etiky je základom toho, aby mohol sudca presadzovať všeobecné dobro," uviedol Júda s tým, že bol vychovaný v kresťanskom duchu, ale aj k tolerancii k iným názorom. Do funkcie ústavného sudcu ho nominovala Právnická fakulta Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici, kde v súčasnosti pôsobí.

Monika Jurčová
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

"Ponúkam symbiózu mojej 23-ročnej akademickej praxe spoločne s praktickými poznatkami, ktoré som získal ako externý poradca sudcu Ústavného súdu SR," povedal dnes Vieroslav Júda. Akademik pripomenul, že súdne rozhodnutia nie sú nekritizovateľné. "Rozhodnutia súdov nie sú nekritizovateľné, ale ak má byť odborná diskusia, tak vyargumentovaná a podložená," dodal Júda.

Vieroslav Júda
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR – Jakub Kotian )

Júda si myslí, že vo všeobecnosti je potrebné rešpektovať rozhodnutia Ústavného súdu SR z hľadiska právnej istoty, ich prípadné verejné spochybňovanie by podľa neho prinášalo neistotu. "Pokiaľ ide o previerky Národného bezpečnostného úradu (NBÚ), domnievam sa, že hlavným dôvodom, prečo ústavný súd rozhodol tak ako rozhodol, bola právna retroaktivita, pretože previerky sa týkali tak sudcov, ktorí boli ustanovení sudcami pred dátumom novely ústavy, ako aj po tomto dátume," reagoval na otázku týkajúcu sa rozhodnutia ÚS SR o tom, že plošné preverovanie sudcov NBÚ je v rozpore s ústavou.

Manželstvo je podľa ústavy jedinečným zväzkom muža a ženy, problematike manželstiev osôb rovnakého pohlavia by podľa Júdu mala predchádzať široká spoločenská diskusia, ktorá by mohla vyústiť do referenda. Pokiaľ by k nemu došlo, Júda bude rešpektovať výsledky hlasovania občanov.

Rozsudky či nálezy Ústavného súdu SR nechcel komentovať, pretože by sa podľa vlastných slov automaticky vylúčil z rozhodovacej činnosti v budúcnosti. Parlamentný výbor ukončí dnešné vypočúvanie uchádzačov o post ústavných sudcov Evou Kováčechovou.

Viac o téme: VypočúvanieÚstavný súdVieroslav JúdaMonika Jurčová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu