Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Téma minimálnej mzdy je na stole: Reaguje aj minister práce Richter, vidí dve možnosti

Ján Richter Zobraziť galériu (2)
Ján Richter (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

BRATISLAVA - Zamestnávatelia volajú po tom, aby sa stanovil mechanizmus, podľa ktorého by sa zvyšovala minimálna mzda na Slovensku. Premiér Peter Pellegrini na piatkovom sneme Republikovej únie zamestnávateľov naznačil, že postupne by sa malo smerovať k tomu, aby minimálna mzda predstavovala 60 % priemernej mzdy v národnom hospodárstve.

"Áno, 60 % podielu priemernej mzdy môže byť otázka, ktorá môže byť aktuálna. Je to odporúčanie Medzinárodnej organizácie práce, Európskeho sociálneho výboru. Je to jedna z možností," podotkol minister práce Ján Richter.

Richter odmieta regionálnu minimálnu mzdu

Riešením by však podľa neho mohla byť aj odvetvová minimálna mzda. "To je tiež cesta, ktorou by sa dalo vydať. Odmietam rozmýšľanie o regionálnej minimálnej mzdy. Odvetvová zohľadňuje objektívne rozdiely, ktoré z hľadiska ceny práce v jednotlivých odvetviach sú," doplnil Richter. Zároveň uviedol, že sa nechce vyjadrovať k výške minimálnej mzdy v budúcom roku, kým majú priestor na rokovanie sociálni partneri.

Ján Richter
Zobraziť galériu (2)
Ján Richter  (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

Premiér tiež naznačil, že zákony, ktoré ovplyvňujú chod podnikov, by mali začať platiť vždy k začiatku nového roka, aby sa firmy mohli na zmeny pripraviť. "Z pohľadu vlády nevidím v tom problém. Všetky podstatné veci by v parlamente mali byť schválené do konca októbra a už potom sa venovať len rozpočtu. Bude dôležité komunikovať aj s poslancami," myslí si Richter.

Viac o téme: Minimálna mzdaSmer-SDJán Richter
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu