Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Hrozná bilancia, počet obetí teroru na Srí Lanke sa zvýšil: Polícia zadržala 18 podozrivých

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

KOLOMBO - Počet obetí, ktoré si vyžiadali nedeľné samovražedné bombové útoky na Srí Lanke, sa zvýšil na 359. Informoval o tom v stredu hovorca srílanskej polície s tým, že utŕženým zraneniam podľahlo v noci na stredu viacero osôb. Pri útokoch bolo zranených najmenej 500 ľudí.

Srílanské bezpečnostné zložky v stredu informovali, že zadržali 18 osôb podozrivých v súvislosti s útokmi z Veľkonočnej nedele. Hovorca polície spresnil, že podozriví boli zadržaní počas pátracej operácie policajných a bezpečnostných zložiek, pričom boli využité ich právomoci vyplývajúce z výnimočného stavu vyhláseného v reakcii na útoky.

Hovorca armády spresnil, že policajné a bezpečnostné zložky na základe získanej informácie urobili raziu na troch miestach, pričom zadržali 17 ľudí. Osemnásteho podozrivého zatkli v ďalšej, štvrtej, lokalite. Od nedele tak polícia v súvislosti s útokmi zadržala 58 ľudí. 

Spomínané razie sa uskutočnili po tom, ako premiér Ranil Vikramasinghe pripustil, že na úteku môže byť viacero islamistických radikálov, a nevylúčil ani riziko ďalších bombových útokov. "Je niekoľko ďalších ľudí na úteku," povedal Vikramasinghe. "Takže ich musíme zatknúť," dodal.

Srílanská vláda z útokov na hotely a kostoly v metropole Kolombo a okolí obvinila miestnu islamistickú skupinu Národné monoteistické hnutie (NTJ). K zodpovednosti za útoky sa v utorok prihlásila džihádistická organizácia Islamský štát. 

Nový Zéland nevidí súvislosť medzi útokmi na Srí Lanke a v Christchurchi

Nový Zéland nevidí žiadnu súvislosť medzi útokmi, ktoré sa vo Veľkonočnú nedeľu odohrali na Srí Lanke, a masovou streľbou v dvoch mešitách v novozélandskom meste Christchurch. Informovala o tom v stredu kancelária novozélandskej premiérky Jacindy Ardernovej.

Ide o jej reakciu na výrok štátneho tajomníka srílanského ministerstva obrany Ruvana Vidževardeneho, ktorý v utorok uviedol, že z doterajšieho vyšetrovania samovražedných bombových útokov, ktoré si na Srí Lanke vyžiadali viac než 300 ľudských životov, vyplýva, že boli "odplatou za Christchurch".

Úrad novozélandskej premiérky však v utorok večer (SELČ) vydal vyhlásenie, v ktorom sa pripomína, že vyšetrovanie útoku na Srí Lanke je ešte len v ranom štádiu. Zdôrazňuje tiež, že Nový Zéland nemá žiadne spravodajské informácie, na základe ktorých by bolo možné sformulovať také konštatovanie, s akým prišiel predstaviteľ srílanskej vlády. Útoky v Christuchurchi sa odohrali 15. marca a ich páchateľom bol 28-ročný Austrálčan Brenton Tarrant, ktorý v mešitách Al Noor a  Linwood zastrelil 50 ľudí a ďalšie desiatky zranil.

USA oznámili, že o útokoch na Srí Lanke nemali vopred žiadne informácie

Veľvyslankyňa USA na Srí Lanke Alaina Teplitzová v stredu vyhlásila, že Amerika nemala "vopred žiadne informácie" o hrozbe v tejto ostrovnej krajine, ktorú postihli na Veľkonočnú nedeľu bombové útoky. Veľvyslankyňa Teplitzová poskytla vyjadrenia zahraničným novinárom na ambasáde USA v srílanskom hlavnom meste Kolombo.

Teplitzová uviedla, že na Srí Lanke pomáha s vyšetrovaním útokov tím zložený z agentov amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) a z predstaviteľov americkej armády - tím podľa ambasádorky tvorí "ten správny počet" ľudí a túto pomoc ponúkol samotný prezident Donald Trump.

Ambasádorka tiež dodala: "Je jasné, že v systéme na Srí Lanke došlo pred veľkonočnými bombovými útokmi k zlyhaniu." Srílanská vláda priznala, že dostala varovania pred miestnou extrémistickou skupinou, ktorá hrozila násilím v kostoloch, a premiér povedal, že niektorí ľudia zrejme prídu za tieto zlyhania v spravodajskej práci o zamestnanie.

Srílanský kabinet z útokov na hotely a kostoly v metropole Kolombo a okolí obvinil miestnu islamistickú skupinu Národné monoteistické hnutie (Džamáat at-tawhíd al-wataníja, NTJ). K zodpovednosti za útoky sa v utorok prihlásila džihádistická organizácia Daeš.

Viac o téme: ObeteTeroristické útokySrí Lanka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu