Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

V deň pádu etiópskeho lietadla hlásilo poruchu aj ďalšie s vyše 500 ľuďmi na palube, modlili sa

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ABIDŽAN – V onen deň, keď sa zrútilo dopravné lietadlo Boeing 737 MAX Etiópskych aerolínií, hlásilo poruchu aj lietadlo spoločnosti Air France A380, na ktorého palube sa nachádzalo viac než pol tisíca cestujúcich, medzi nimi aj novinár, ktorý celú drámu opísal.

Dopravné lietadlo spoločnosti Air France A380 sa muselo vrátiť späť do Abidžanu, najväčšieho mesta Pobrežia Slonoviny, po tom, ako došlo k zlyhaniu jedného z jeho motorov. Na palube stroja bolo viac ako 500 cestujúcich.

V čase poruchy sa nachádzalo v polovici letu. Našťastie, na letisku v Abidžane núdzovo pristálo bez ďalšieho incidentu, lebo moderné stroje nemajú problém udržať sa vo vzduchu len s jedným funkčným motorom. „Letíme nad Nigerom (do Paríža). Niekoľko sekúnd som videl plameň, potom som počul veľký hluk na ľavej strane lietadla,“ povedal novinár Baudelaire Mieu, ktorý pracuje pre agentúru Bloomberg. Podľa jeho svedectva sa lietadlo začalo kolísať, bolo cítiť otrasy a ľudia začali panikáriť. „Potom pilot povedal: „práve sme prišli o ľavú stranu motora. Vrátime sa do Abidžanu,“ spomína Mieu s tým, že ľudia sa začali modliť.

Udalosť potvrdil aj manažér Air France-KLM pre západnú Afriku Jean-Luc Mevellec. „Technicky sa to nazýva porucha motora. Je to dobre známy problém,“ povedal manažér.


Čítajte aj: FOTO Letecká tragédia otriasla Slovenskom: Príbehy Slovákov, ktorí zahynuli, záhadný manéver


Spomínaný incident sa stal v rovnaký deň, kedy sa zrútilo etiópske lietadlo s viac ako 150 ľuďmi na palube. Medzi nimi boli, žiaľ, aj štyria občania Slovenska - manželka a dve deti poslanca za SNS Antona Hrnka a charitatívna pracovníčka Danica Olexová. Príčina tragédie nie je dosiaľ bezprostredne známa. 

Viac o téme: LietadloMotorPorucha
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu