Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Tuniský pár v Nemecku chystal smrtiaci chemický útok: Sú v rukách polície

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Matt Dunham)

BERLÍN - Spolková prokuratúra vzniesla vo štvrtok obvinenia voči Tunisanovi a jeho manželke, ktorí plánovali podniknúť v Nemecku smrtiaci útok toxickou látkou ricín. Informovala o tom agentúra AP.

Tuniský občan Sajfalláh H. (30) a jeho nemecká manželka (43) boli v súvislosti s prípadom obvinení z prípravy závažného násilného činu. Obaja podľa obžaloby vyznávali ideológiu džihádistickej organizácie Daeš.

Pár si cez internet nakúpil tisíce semienok ricínovníka obyčajného, z ktorých chcel vyrobiť jed a použiť ho na vykonanie biologického útoku na verejnom priestranstve v Nemecku. Manželia sa okrem toho pokúšali vyrábať výbušniny s využitím zábavnej pyrotechniky. 

Plánovaný útok ricínom, ktorého malé množstvo dokáže v prípade konzumácie, inhalácie alebo injekčného podania usmrtiť dospelého človeka, sa podarilo zmariť vďaka telefonickému upozorneniu od verejnosti. Na muža už predtým upozornili nemecké orgány zahraničné tajné služby.

Tunisana zatkli vlani v júni v Kolíne nad Rýnom. Pri prehliadke jeho bytu našli zhruba 3150 semien ricínovníka, 84 miligramov ricínu a komponenty na výrobu bomby. O niekoľko týždňov zadržali aj Tunisanovu manželku. Tá mu okrem prípravy útoku pomáhala aj pri dvoch neúspešných pokusoch o vycestovanie do Sýrie, kde sa chcel pridať k extrémistom z Daeš.

Sajfalláh H. preto čelí aj obvineniu z pokusu o pripojenie sa k zahraničnej skupine. Okrem toho zverejňoval na internete propagandu Daeš.  

 

Viac o téme: RicínTerorizmusútok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu