Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Uzbek pripravoval teroristický útok v Štokholme: Dnes pred súdom spoznal svoj trest

Ilustračné foto.
Ilustračné foto. (Zdroj: Getty Images)

ŠTOKHOLM - Súd vo Švédsku odsúdil v piatok 46-ročného občana Uzbekistanu na sedem rokov väzenia za prípravy teroristického útoku v metropole Štokholm. Informovali o tom agentúry AP a DPA.

Uzbeka Davida Idrissona uznali za vinného zo zhromažďovania materiálu, ktorý chcel použiť pri vykonaní bombového útoku v mene extrémistickej skupiny Islamský štát (IS). Usvedčili ho tiež z financovania teroristickej skupiny v Sýrii. Idrisson žije vo Švédsku legálne od roku 2008. Po odpykaní stanoveného trestu má byť z krajiny vypovedaný. 

Podľa okresného súdu v Solne neďaleko Štokholmu si Uzbek v rámci príprav útoku nazhromaždil 500 kilogramov chemikálií, ako aj nože, plynové masky a vojenské vybavenie. V jeho mobilnom telefóne sa našli fotografie potenciálnych cieľov útoku vo švédskej metropole.

Okrem toho si na internete prezeral manuál na výrobu bômb. Dvoch ďalších mužov z Uzbekistanu a Kirgizska, ktorí v prípade figurovali ako podozriví, súd oslobodil. Už pred niekoľkými dňami ich prepustili z väzby. Švédska polícia vykonala sériu razií súvisiacich s prípadom vlani v apríli.

Viac o téme: VäzenieSúd ŠvédskoŠtokholmUzbek
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu