Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

PRÁVE TERAZ V Brazílii sa pretrhla priehrada, hlásia niekoľko obetí

Pohľad na zaplavenú oblasť po pretrhnutí priehrady pri brazílskom meste Brumadinho Zobraziť galériu (3)
Pohľad na zaplavenú oblasť po pretrhnutí priehrady pri brazílskom meste Brumadinho (Zdroj: TASR/Bruno Correia/Nitro via AP)

RIO DE JANEIRO - Približne 200 ľudí je nezvestných po tom, ako sa v piatok na juhovýchode Brazílie neďaleko mesta Belo Horizonte pretrhla priehrada. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie miestneho hasičského zboru.

Existujú obavy, že katastrofa, pri ktorej sa vylialo bahno smerom k mestu Brumadinho, si vyžiadala aj obete na životoch. Nemenovaný príslušník hasičského zboru predtým uviedol, že hasiči dostali správy o "niekoľkých" obetiach. Na televíznych záberoch bolo vidieť, že voda a bahno z priehrady poškodili mnohé domy a niekoľko ďalších budov zničili. Záchranári sa pomocou vrtuľníka snažili vyslobodiť z nánosov bahna dvoch ľudí.

Pohľad na zaplavenú oblasť
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Bruno Correia/Nitro via AP)

Pretrhnutie priehrady potvrdil aj jej vlastník, najväčšia banská spoločnosť Vale s tým, že pre ňu je "najdôležitejšie chrániť životy svojich zamestnancov a miestnych obyvateľov". Úrady z mesta Brumadinho na sociálnych sieťach obyvateľov varovali, aby sa vzdialili od rieky Paraopeba, kde sa priehrada nachádzala.

Pohľad na zaplavenú oblasť
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Bruno Correia/Nitro via AP)

V roku 2015 došlo k pretrhnutiu priehrady v rovnakom brazílskom štáte Minas Gerais v časti Mariana. Tragédia, pri ktorej zahynulo 19 ľudí, bola považovaná za najhoršiu ekologickú katastrofu v krajine.

Viac o téme: NehodaPriehradaBrazília
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu