Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Nádcha a prechladnutie za volant nepatria. Pôsobia rovnako ako alkohol

PR článok
(Zdroj: Otrivin)

Netreba pripomínať, že aby sme mohli sadnúť za volant, nesmieme byť pod vplyvom žiadnych návykových látok. Alkohol a drogy za volant nepatria, vie to skúsený vodič, čerstvý absolvent autoškoly i deti. Ale kto si uvedomí, že naše zmysly môžu byť rovnako ovplyvnené nádchou alebo nachladnutím? Témou sa zaoberala britská štúdia.

Britskí vedci zistili, že vodiči, ktorí ovládali automobil so silným prechladnutím, mali až o 10% pomalšie reakcie, než tomu bolo u zdravých osôb. Slzenie očí, upchatý nos, pocit tlaku v hlave alebo bolesť v krku spôsobili, že schopnosť reakcie na neočakávané situácie na ceste sa u nich znížila na polovicu. Takto oneskorené reakcie zodpovedajú približne tomu, ako keby si vodič dal pred jazdou dvojitú whisky.

A ako je to napríklad s chrípkou? Štúdia hovorí, že u vodiča pod vplyvom takejto choroby sa predlžuje brzdná dráha v bežnej mestskej premávke (cca 50 km / h) približne o jeden meter. Práve táto vzdialenosť potom môže byť rozhodujúca napríklad pri kontakte s osobou na priechode pre chodcov. Ak ste chorí a nie je iná alternatíva, mali by ste sa tak pokúsiť na šoférovanie aspoň čo najlepšie pripraviť.

Uľaviť od bolesti vám pomôžu rôzne horúce nápoje dostupné v lekárni a na upchatý nos  nosové kvapky alebo spreje. Napríklad známy Otrivin rýchlo uvoľňuje upchatý nos a uľahčuje dýchanie. Znižuje totiž nadmerné prekrvenie nosovej sliznice. Aj taká maličkosť ako Otrivin môže pomôcť predísť dopravnej nehode! 

Pred použítím si pozorne prečítajte príbalovú informáciu. O prípadných rizikách a vedľajších účinkoch sa poraďte so svojim lekárom alebo lekárnikom. Otrivin 0,05 % nosová roztoková instilácia; Otrivin 0,05 % nosová roztoková aerodisperzia; Otrivin 0,1 % nosová roztoková instilácia; Otrivin 0,1 % nosová roztoková aerodisperzia a Otrivin Mentol 0,1 % nosová roztoková aerodisperzia obsahujú xylometazolini hydrochloridum. Otrivin Complete nosová roztoková aerodisperzia obsahuje xylometazolini hydrochloridum a ipratropii bromidum. Lieky sú určené ku použitiu do nosa.

V prípade otázok kontaktujte prosím: GlaxoSmithKline Consumer Healthcare Česká republika s.r.o., Hvězdova 1734/2c, 140 00 Praha 4, mail: cz.info@gsk.com. Prípadné nežiaduce účinky prosím hláste na: ch.safety@gsk.com. Dátum vypracovania materiálu 01/2019. Ochranné známky sú vlastnené alebo licencované skupinou spoločností GSK. ©2019 Skupina spoločností GSK alebo poskytovateľ príslušnej licencie.

- reklamná správa - 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu