Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Situácia na severe je podľa Sakovej mimoriadna, nie katastrofická: Jurinová zvolala krízový štáb

Denisa Saková
Denisa Saková (Zdroj: SITA/Radoslav Maťaš)

BRATISLAVA - Momentálna situácia v súvislosti s počasím v severných regiónoch Slovenska je mimoriadna, ale nie katastrofická. Na brífingu v Oravskej Lesnej to dnes povedala ministerka vnútra Denisa Saková s tým, že riešiť danú situáciu je pre zložky rezortu vnútra prioritou. Doteraz bolo v súvislosti s počasím podľa Sakovej vyhlásených 71 mimoriadnych situácií, z toho tri na úrovni okresov. Konkrétne ide o Námestovo, Kysucké Nové Mesto a Čadcu.

Rezort podľa Sakovej v oblastiach postihnutých snežením nasadil techniku z celého Slovenska a pri zásahoch sa postupne vystriedalo 500 profesionálnych hasičov. Momentálne v postihnutých regiónoch zasahuje 70 profesionálnych hasičov za pomoci 130 dobrovoľných hasičov a vojakov. "Dnes je situácia taká, že prioritou je skôr odvoz snehu," povedala Saková s tým, že obce od rezortu požadujú hlavne techniku ako nakladače a bagre. Podľa ministerky bol po prvýkrát pri snehovej kalamite nasadený aj vrtuľník. Ten pomáhal pri odpratávaní popadaných stromov, čo prispelo k sprejazdneniu ciest smerom do Poľska.

Jurinová zvolala pre snehovú kalamitu krízový štáb

Predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Erika Jurinová zvolala vo štvrtok krízový štáb, pretože snehová kalamita ohrozuje aj školy, sociálne zariadenia a kultúrne pamiatky v správe ŽSK. Informovala o tom hovorkyňa samosprávneho kraja Martina Remencová. "Riešili sme dramatickú situáciu, ktorá nastala v niektorých našich zariadeniach. Snehová kalamita zasiahla 24 zariadení – štyri kultúrne, sedem sociálnych a až 13 škôl. Najviac dotknuté sú oblasti Kysúc, Oravy a Liptova," uviedla Jurinová.

Najčastejšie problémy sa týkali zatekania striech a budov či poškodenia odkvapových žľabov. "Niektoré sociálne zariadenia mali problém s dopravou, iné s hromadením snehu, ktorý nemajú kam vyvážať a bránia im v úprave cesty pre záchranné vozidlá," dodala hovorkyňa ŽSK.

Doplnila, že veľké množstvo napadaného snehu poškodilo dreviny v lesoparku v areáli Kysuckej galérie v Oščadnici. "So snehom intenzívne bojuje niekoľko dní aj Oravské múzeum. Spod masy ťažkého snehu bolo potrebné oslobodiť národné kultúrne pamiatky - Hviezdoslavovu Hájovňu či Oravskú lesnú železnicu, kde na trať okrem snehu popadali aj stromy. Múzeum sa niekoľko dní nevedelo dostať ani do Goralskej drevenice na sedle Beskyd," vysvetlila Remencová.

Pomocnú ruku podľa nej podal Záchranný zbor Orava Rescue systém, ktorý do terénu vyslal snežné skútre. Na akcii sa zúčastnil aj podpredseda ŽSK Igor Janckulík. "Terén bol mimoriadne náročný. Cesta trvala asi tri hodiny, počas ktorých sme viackrát zapadli. Dôležité je, že sme vyjazdili trasu a skontrolovali sme krov, ktorý našťastie nápor snehu vydržal. V piatok (18.1.) ideme do terénu opäť, aby sme drevenicu zbavili ťažkého snehu," informoval Janckulík.

Do odvolania je z bezpečnostných dôvodov pred verejnosťou uzatvorený aj Oravský hrad. "Prioritou ŽSK je ochrániť pamiatkový fond pred znehodnotením. Situáciu neustále vyhodnocujeme a monitorujeme. Veľká vďaka patrí práve pracovníkom našich zariadení, ktorí v týchto dňoch intenzívne pracujú na odstraňovaní snehu a zabezpečení zvereného majetku," uzavrela predsedníčka ŽSK.

Ťažký sneh na stromoch pri hranici s Poľskom pomáhal zhodiť vrtuľník

Nánosy ťažkého snehu na stromoch v oravskej Novoti priletel vo štvrtok zhodiť vrtuľník Letky Ministerstva vnútra (MV) SR. Na hraničnom priechode s poľskou obcou Ujsoly hrozilo, že sa stromy pod ťarchou snehu polámu a popadajú na cestu. Na hornú Oravu vo štvrtok pricestovali aj ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD) a prezident Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Alexander Nejedlý.

„Je to prvýkrát v histórii ministerstva vnútra, kedy sme pri snehovej kalamite nasadili vrtuľník. Odozva a výsledok je skutočne pozitívny. Vieme ho nasadiť aj do budúcnosti pri akýchkoľvek kalamitách,“ uviedla Saková. Počas zásahu bola cesta k hraničnému priechodu uzatvorená.

Vrtuľník s modulom leteckého hasenia využil pri zhadzovaní snehu zo stromov tlak vzduchu. Inšpiráciu prevzali hasiči od kolegov zo západnej Európy. „V súvislosti s použitím vrtuľníka nás zaujímajú hlavne cesty ohrozené tým, že sú pri nich stromy. Každú chvíľu tu nejaký strom spadne, pretože je poškodený ťažkým snehom. Potrebujeme spojazdniť práve tieto cesty. Ak bude niekde požiadavka, aby sme udržali prejazdnú niektorú z ciest, využijeme ho opäť,“ povedal Nejedlý.

Mimoriadna situácia v súvislosti so snehovou kalamitou v Žilinskom kraji vo štvrtok dopoludnia naďalej platila vo všetkých obciach okresov Námestovo, Čadca a Kysucké Nové Mesto. V jedenástich lokalitách kraja je nasadená aj ťažká vyslobodzovacia hasičská technika. Vrtuľník mal pôvodne vzlietnuť z Bratislavy už v stredu (16.1.), no pre nepriaznivé počasie jeho štart odložili.

Viac o téme: Mimoriadna situáciaDenisa saková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu