Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Boli centrom priemyselnej výroby: Dnes sú z nich unikátne industriálne pamiatky

PR článok Zobraziť galériu (5)

Na Slovensku aj v Česku nájdete desiatky industriálnych miest, ktorých príbeh neskočil ani po ukončení továrenskej výroby. Slovensko aj Česko boli od dávnych čias krajinou technických diel.

História spojená s ťažbou v baniach, hutníctvom, strojárstvom, ale aj poľnohospodárskou či textilnou výrobou sa na dlhé roky podpísala pod hospodárske smerovanie oboch krajín. Dejiny však medzičasom prepísali svoj príbeh a dnes mnohé z niekdajších fabrík bývalého Československa chátrajú. Pár z nich sa však podarilo zachovať a dnes ich v obnovenej unikátnej podobe navštevujú tisícky nadšencov vedy a techniky.

Elektrárňa Piešťany

Bývalá obecná dieselová elektráreň v Piešťanoch začala svoju činnosť v roku 1906. Na jej výstavbu sa konala verejná zbierka a traduje sa, že každý Piešťanec v nej mal svoju tehlu. Pre mesto aj pridružené obce zabezpečovala prúd až do roku 1946, kedy už nestačila vtedajším nárokom, a tak ju definitívne odstavili z prevádzky. Po takmer 50 rokoch sa vďaka svojej stavbe s charakteristickým tehlovým dizajnom dostala na zoznam národných kultúrnych pamiatok. Dnes slúži ako technické múzeum a vedecká kaviareň, v ktorej sa konajú rôzne prednášky a diskusie.

Elektráreň Piešťany
Zobraziť galériu (5)

Mlyn Bratov Pilárikových v Skalici

Pôvodne vodný mlyn prerobili v 20. rokoch minulého storočia bratia Pilárikovci na moderný trojposchodový mlyn s elektrickým a neskôr plynovým pohonom. Ten potom slúžil desiatky rokov Skaličanom i okolitým obciam. Počas 2. svetovej vojny sa stal jeho výhradným partnerom Slovenský štát a mlelo sa tu obilie pre vojsko. V 50. rokoch bol sprivatizovaný a v roku 1962 v ňom mletie obilnín definitívne skončilo. Po odkúpení v roku 2004 ho mesto Skalica zrenovovalo a o rok neskôr sprístupnilo návštevníkom ako funkčnú technickú pamiatku so zachovaným pôvodným strojovým vybavením.

Mlyn bratov Palárikových
Zobraziť galériu (5)

Dolná oblasť Vítkovice v Moravskoslezskom kraji

Najväčším turistickým lákadlom len kúsok za hranicami Slovenska je bývalý priemyselný areál Dolné Vítkovice. Niekdajšie železiarne, ktoré kedysi zamestnávali 8 000 pracovníkov, skončili svoju výrobnú púť v roku 1998. Dnes je z nich kultúrne a spoločenské centrum zrenovované v štýle novodobej industriálnej architektúry. Známe je aj vďaka populárnym festivalom Colors of Ostrava či Beats for Love. Pravidelne sa tu konajú divadelné predstavenia, koncerty Janáčkovej filharmónie či športové podujatia svetového významu. Národná kultúrna pamiatka, zapísaná aj v zozname Európskeho kultúrneho dedičstva, navyše slúži ako interaktívne múzeum vedy a techniky a vďaka svojim stálym expozíciám pripomína ťažbu uhlia, výrobu koksu, železa aj ocele.

Dolné Vítkovíce
Zobraziť galériu (5)

Industriálne pamiatky ako tipy na výlety rodín s deťmi budú jednou z cestovateľských tém prezentovaných na veľtrhu cestovného ruchu ITF Slovakiatour, ktorý sa koná v bratislavskej Inchebe od 24. do 27. januára 2019. Tipy na výlety budú sprevádzať aj ďalšie zaujímavé ponuky na dovolenky doma aj v zahraničí. Aj tento rok majú na veľtrhu bohaté zastúpenie cestovné kancelárie, tour operátori, delegáti, regióny, aj menšie mestá a obce, ktoré ponúknu to najlepšie zo svojej prírody, kultúry i histórie. Veľtrh ITF Slovakiatour sa koná spoločne s gastronomickým veľtrhom Danubius Gastro novou výstavou Rybárstvo a voľný čas.

Vstupenky si môžete vopred zakúpiť aj na 

- reklamná správa - 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu