Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Nebezpečenstvo na FOTO: Hrozba pre deti a zakázaná chémia v kozmetike, dajte si pozor!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (8)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images, ÚVZ SR)

BRATISLAVA – Veľký pozor by ste si mali dať na nižšie uvedené kozmetické výrobky, pred ktorými varuje náš hlavný hygienik Ján Mikas z Úradu verejného zdravotníctva SR. Ide o sérum na bielenie pokožky, detské vlhčené utierky, vlasovú kúru a farby na tetovanie.

Kontrolné orgány v Taliansku, Nemecku a Estónsku nahlásili do systému RAPEX (rýchly výstražný systém pre nepotravinárske výrobky) niekoľko nebezpečných kozmetických výrobkov, ktoré sa môžu vyskytovať aj na Slovensku. Potvrdil to náš hlavný hygienik Ján Mikas z ÚVZ SR.

Belšia pokožka vás môže stáť zdravie

Výrobok na bielenie pokožky Naturalle Multi-Action-Ex od značky MAKARI z Francúzska obsahuje látku hydroquinone (3,67 percenta), ktorá nesmie byť v kozmetických výrobkoch prítomná. „Hydrochinón je látka, ktorá je určená len na profesionálne použitie a môže sa požívať iba do výrobkov na nechtový dizajn. Výrobok môže spôsobiť kožné alergie,“ varuje hygienik s tým, že predmetný produkt o objeme 50 mililitrov balený v kartónovej škatuľke vyrába francúzska firma Victoria Albi SAS.  

ÚVZ SR upozorňuje na
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: ÚVZ SR)

V detských vlhčených utierkach bola zistený choroboplodný zárodok

Vo vlhčených utierkach pre deti v zelenom obale Wet Cleansing wipes with Aloe Vera (72 kusov v balení) od poľskej značky Lula Baby, ktoré vyrába tamojšia firma Stella Pack spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k, bola zistená prítomnosť patogénneho mikroorganizmu. Konkrétne ide o Pseudomonas aeruginosa, čo je v rozpore s predpismi Európskeho parlamentu a Rady o kozmetických výrobkoch. Čiarový kód produktu je 5903936018215.

ÚVZ SR upozorňuje na
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: ÚVZ SR)

Vlasová kúra vám môže poškodiť nosohltan

Kúra na vyrovnávanie vlasov Amazonliss Brazilian Smoothing Treatment Acai + Cacau obsahuje látku formaldehyde (voľný formaldehyd - 5,0 g/100g), ktorá nie je povolená do výrobkov na vyrovnávanie vlasov. „Inhalácia látky môže viesť k poškodeniu nosohltana. Pri dermálnej expozícií môže výrobok spôsobiť iritácie pokožky a slizníc, kontaktné alergie,“ vystríha Mikas.

ÚVZ SR upozorňuje na
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: ÚVZ SR)

Kozmetický výrobok od značky NUTREE PROFESSIONAL pochádza z Brazílie, no jeho výrobca je neznámy. Predáva sa v 60-mililitrovej plastovej fľaši bielej farby s modrým popisom. Kúra sa predáva spolu so šampónom a maskou na vlasy.


Čítajte aj: Kozmetiku na FOTO nepoužívajte! Inak budú vaše vlasy i pokožka trpieť, varuje hygienik


Farbám na tetovanie od značky Intenze Product Inc. sa vyhnite

Farba na tetovanie GREY WASH DARK obsahuje nadlimitné množstvo polycyklických aromatických uhľovodíkov, a to 9,858 +/-1,810 mg.kg -1, vrátane benzo(a)pyrene v množstve 21+/-9 µg.kg -1. Číslo nebezpečnej výrobnej dávky je SS 250. Farba sa predáva v 29,6-mililitrovej fľaške s tmavošedým pigmentom.

ÚVZ SR upozorňuje na
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: ÚVZ SR)

Farba Pelle zas obsahuje aromatický amín: Anisidine (19 mg. kg-1), ktorý by sa nemal nachádzať vo výrobkoch na tetovanie. Výrobok je taktiež balený v 29,6-mililitrovej fľaške, no má oranžový pigment. Číslo nevyhovujúcej výrobnej dávky je SS227.

ÚVZ SR upozorňuje na
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: ÚVZ SR)

Farba SILVER vo fľaštičke s tmavošedým pigmentom má v zložení prekročené povolené množstvo polycyklických aromatických uhľovodíkov (2,709 +/-0,493 mg.kg -1), vrátane benzo(a)pyrene (14+/-6 µg.kg -1). Číslo tejto výrobnej dávky je SS239.

ÚVZ SR upozorňuje na
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: ÚVZ SR)

Nebezpečná je i farba s názvom SWAMP GREEN vo fľaške so zeleným pigmentom. V jej zložení je prítomný aromatický amín: Anisidine (85,3 mg. kg-1), ktorý by sa nemal nachádzať vo výrobkoch na tetovanie. Číslo nebezpečnej výrobnej dávky je SS224.

ÚVZ SR upozorňuje na
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: ÚVZ SR)

„Vyššie farby na tetovanie nie sú v súlade s rezolúciou Rady Európy, ktorá stanovuje požiadavky a kritériá na bezpečnosť farieb na tetovanie a permanentný mejkap,“ informuje Mikas s tým, že je možné, že uvedené výrobky sa vyskytujú aj na Slovensku.

Viac o téme: KozmetikaÚVZ SRNebezpečenstvo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu