Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

MIMORIADNY ONLINE Silné sneženie zasiahne po západe aj východ: Varovania polície aj meteorológov

V Bratislave husto sneží od skorého rána. Zobraziť galériu (42)
V Bratislave husto sneží od skorého rána. (Zdroj: Topky/Maarty)

SLOVENSKO - V utorok zasiahlo Slovensko sneženie, poľadovica, tvorili sa aj snehové jazyky a záveje, a to takmer na celom našom území. Počasie ovplyvňovalo aj dopravu. Situácia bola dopoludnia kritická najmä v západnej polovici Slovenska, snehové prehánky však v popoludňajších hodinách zasiahli aj východ krajiny. Polícia žiada vodičov, aby boli aj naďalej na cestách opatrní.

- Meteorológocia varujú pred poľadovicou aj snehovými závejmi

- Vodiči hlásia problémy na cestách po celom Slovensku

- horské priechody sú ťažko prejazdné

Aká situácia je vo vašom meste či obci? Pošlite nám fotografie na tipy@topky.sk alebo na Facebook.

Situáciu sledujeme ONLINE

19:00 - Ukončenie ONLINE - ďakujeme, že ste s nami sledovali situáciu na slovenských cestách.

18:55 - Hasiči v utorok zasahovali najčastejšie pri dopravných nehodách. Ich pomoc bola najviac potrebná v Trnavskom, Žilinskom a Nitrinaskom kraji. Prezídium Hasičského a záchranného zboru na sociálnej sieti informovalo, že od rána zasahovali približne 40-krát.

Hasiči v utorok zasahovali
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: HaZZ)

18:50 - Hasiči v Prešovskom kraji mali v utorok doteraz 17 výjazdov. Väčšinu z nich tvorili zásahy pri dopravných nehodách spôsobených nepriazňou počasia.

Dopravná situácia počas sneženia
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

17:45 - Nehoda sa stala na západnej D1 za Voderadmi smerom do Bratislavy, na 38 kilometri, premávka je mierne spomalená

17:04 - Cestujúci prímestskými spojmi mimo Bratislavy musia aj naďalej počítať s meškaniami. Aktuálne by mali predstavovať desať až 15 minút, v podvečernej dopravnej špičke a pri opätovnom snežení sa však intervaly môžu ešte predĺžiť.

16:45 - "Neprejazdná je cesta na Červený Kameň. V obci Zlaté Klasy nám do snehu zapadol autobus," informovala hovorkyňa spoločnosti Slovak Lines Eva Vozárová. Lepšia situácia je podľa nej smerom na Rakúsko, kde autobusové linky nemeškajú.

16:31 - Vo Varíne na hlavnom ťahu smerom do Nezbudskej Lúčky sa podľa Zelenej vlny skrížil kamión, tento úsek je momentálne neprejazdný.

MIMORIADNY ONLINE Silné sneženie
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: twitter/zelenavlna)

16:20 - Husté sneženie aj silný vietor aktuálne trápia vodičov na mnohých cestách Žilinského kraja, ktoré pokrýva vrstva čerstvého, kašovitého alebo utlačeného snehu. Najrizikovejšia situácia je na horských priechodoch. Medzi Hubovou a Turanmi hlásia vodiči kolónu.

16:06 - Horský priechod Čertovica je uzavretý pre nákladnú dopravu nad desať metrov.

16:02 - Dopravná situácia počas sneženia na hlavnom dopravnom ťahu v smere zo Zvolena na Šahy.

Dopravná situácia počas sneženia
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

15:43 Medzi Levicami a Starým Hrádkom sa stala dopravná nehoda, auto skončilo na streche mimo cesty. Cesta bola podľa čitateľa neupravená.

MIMORIADNY ONLINE Silné sneženie
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: Tip čitateľa/Riči)

15:28 - Na Zemplíne sa tvorí poľadovica, na Sorošku nasadili samostatnú techniku. Informovala o tom investično-prevádzková námestníčka riaditeľa Správy ciest Košického samosprávneho kraja Zuzana Fejesová.

15:26 - V okrese Trebišov sa z dôvodu nízkych teplôt a vplyvu poveternostných podmienok na cestách tvorí poľadovica, rovnako aj v Michalovskom okrese, kde ju spôsobuje aj mrznúce mrholenie a padania snehových krúpkov.

15:25 - Cesty v Prešovskom kraji sú momentálne zjazdné a cestári v súvislosti so snežením neevidujú žiadne neprejazdné úseky. Ako uviedol analytik odboru prevádzky Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja Jaroslav Štofko, sneženie sa od Popradu postupne rozšírilo na celý kraj.

15:15 - Husté sneženie a ťažko prejazdné cesty sú aj v okolí Nových Zámkov.

15:08 - Tomáš upozornil na zlú situáciu v okrese Levice. "Cestári absolútne neodhŕňajú cesty, na viacerých úsekoch sa šmýka a stále sneží," napísal.

15:01 - Snehová nádielka v utorok potrápila najmä vodičov. Lukáš zachytil situácia za obcou Dargov v smere na Sečovce.

Dopravná situácia za obcou Dargov

15:00 - Sneh poletuje aj v Michalovciach. 

Sneh poletuje aj v Michalovciach

14:55 - Do odhŕňania snehu v Bratislave sa momentálne zapojili aj odsúdení vo výkone trestu z Ústavu na výkon trestu odňatia slobody v Justičnom paláci. Takmer 80 ich pomáhalo aj pri minulotýždňovom snežení. Potvrdili to z magistrátu s tým, že odsúdení pomáhajú v centre hlavného mesta. Bratislavčania môžu posielať mestu podnety k zimnej údržbe a zároveň aj sledovať online pohyb zimných mechanizmov.

Bratislavčania môžu sledovať online
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: Reprofoto: online.commander-systems.com)

14:50 - Horský priechod Čertovica uzatvorili pre všetku dopravu.

14:36 - Viacero skrížených kamiónov hlásia na horskom priechode Dargov smerom do Košíc.

14:25 - Premávka mestskej hromadnej dopravy v Bratislave je postupne obnovovaná aj v niektorých kopcovitých terénoch. Obnovená je aktuálne premávka na Dlhé diely v Karlovej Vsi, ale tiež na Kramáre, cez Palisády a na Drotársku cestu. Podľa Dopravného podniku Bratislava však treba naďalej počítať s meškaniami viacerých spojov. "Meškania liniek MHD sú od desať do 30 minút," priblížila hovorkyňa DPB Adriana Volfová. 

14:21 - Na zimnú údržbu v uliciach Nitry momentálne nasadzuje mesto všetku dostupnú techniku a pracovníkov. Zjazdnosť zabezpečujú aj externé dodávateľské firmy. Podľa slov hovorcu mesta Henricha Vargu bolo v utorok nasadených 20 kusov techniky a 60 ľudí.

14:15 - Kolóny netrápia len hlavné mesto. V Kraľovanoch na hlavnom ťahu smerom do Martina sa zdržíte približne 35 minút, za Novým Mestom nad Váhom v smere do Starej Turej hlási dopravný servis zdržanie 20 minút.

14:10 - Popoludní začalo husto snežiť aj v Prešove. 

Situácia v Prešove

13:55 - Horské priechody Donovaly a Šturec sú zjazdné iba so snehovými reťazami a pre nákladnú dopravu nad desať metrov celkovej dĺžky sú uzatvorené. Informuje o tom Slovenská správa ciest na svojom webe zjazdnost.sk.

13:50 - Sneží už takmer na celom území Slovenska.

13:45 - Dráha letiska je približne od 13. hodiny prevádzkyschopná. Informovalo o tom Letisko Bratislava na sociálnej sieti.

13:41 -  V Bratislave sú neprejazdné Palisády, Mudroňova a Búdková pre linky 203 a 207. Na Búdkovú jazdí iba linka 147. Od 10.20 h linka 52 v Rači neobsluhuje zastávky Zvončeková a Potočná. Všetky spoje končia na Tbiliskej. DPB informuje, že od 12.10 h linka 56 neobsluhuje zastávku Shopping Palace v smere do Rače. Linka 64 nejazdí pre problémy trolejbusov na Hroboňovej. 

Sneženie spôsobilo problémy MHD.
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: Ján Zemiar,)

13:40 - Dopravný podnik Bratislava odporúča cestujúcim, aby sa vyhli trolejbusovým linkám. Linky MHD na Kramároch, Kolibe a Hlavnej stanici sa postupne obnovujú od 13. h obojsmerne. Na väčšine autobusových a trolejbusových liniek je potrebné počítať s meškaniami spojov z dôvodu sneženia a zhustenej premávky na cestách.

MIMORIADNY ONLINE Silné sneženie
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

13:36 - Dopravný servis Zelená vlna hlási viacero nehôd po celom Slovensku. Na D1 za Štrbou smerom do Liptovského Mikuláša sa skrížil kamión, blokovaný je pravý jazdný pruh a hlásia zdržanie. Dve autá sa zrazili za Novými Zámkami smerom do Nitry pri odbočke na Šurany. V priekope skončilo auto na D1 za odpočívadlom Čataj v smere do Trnavy.

13:30 - Do 12.30 hod. na bratislavských cestách zaznamenala polícia dve dopravné nehody a 22 udalostí v cestnej premávke, ktoré boli uzatvorené ako škodová udalosť. 

13:25 - Polícia na sociálnej sieti informovala o aktuálnej situácii v hlavnom meste. Husté sneženie skomplikovalo premávku predovšetkým na bratislavských mostoch a na výjazdoch na diaľnice, najmä z Dolnozemskej a Gagarinovej ulice. 

Pre husté sneženie je
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: TASR)

13:15 - Čitatelia nás upozornili, že zimná atmosféra na Štrbskom Plese je odlišná než v meste.

Situácia na Štrbskom Plese

13:13 Donovaly a Šturec sú pre husté sneženie uzavreté pre nákladnú dopravu nad 10 metrov celkovej dĺžky, pre ostatnú dopravu sú zjazdné iba so snehovými reťazami.

13:04 Pás rozsiahleho sneženia postupuje smerom na východ, kde už začína snežiť. Sneženie na západe bude postupne ustávať, no objavia sa kvapalné zrážky. Najmä severozápadné Slovensko však zasiahne ďalšia vlna, informuje portál iMeteo.sk.

12:53 S neupravenými vozovkami má problém aj mesto Nitra i jej okolie.

12:28 Za ťažko zjazdné sú hlásené aj cesty na starej Seneckej medzi Bratislavou a Sencom.

12:35 Aktuálne je ťažko prejazdný i úsek na bratislavskom Trnavskom mýte smerom na Vajnorskú, kde sa skrížil trolejbus.

12:30 V hlavnom meste zasahujú v teréne všetky dostupné mechanizmy, ktoré zabezpečujú pre husté sneženie zjazdnosť ciest. Medzi nimi 43 sypačov nad štyri tony, 11 sypačov do štyroch ton, 60 pracovníkov a s nimi spojená malá technika na zimnú údržbu chodníkov, námestí či priechodov pre chodcov, deklaruje magistrát.

Kritická situácia je najmä
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: Ján Zemiar,)

12:27 Na vodičov apeluje i trnavská policajná hovorkyňa Martina Kredatusová. Tá uvádza, že v celom Trnavskom kraji husto sneží, na cestách je vytvorená vrstva snehu a na mnohých úsekoch sa tvoria kolóny. „Rýchlosť a celkový spôsob jazdy treba prispôsobiť aktuálnej situácii, odporúčame vodičom, ak môžu svoju jazdu odložiť, aby radšej na cesty nevychádzali,“ povedala. Zároveň zdôraznila, že momentálne je v rámci kraja pre nákladnú dopravu neprejazdný horský úsek Biela Hora, cesta I/51, hlavný ťah na Česko. Pre osobné autá je cesta prejazdná.

12:22 So snehom bojujú cestári aj na Hodžovom námestí.

Situácia v Bratislave.
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

12:17 Zelená Vlna hlási neprejazdný úsek za Sencom smerom na Viničné, kde sa skrížil kamión.

12:11 Na nepriaznivú situáciu na svojom facebookovom účte upozorňuje aj Slovenský hydrometeorologický ústav. „Dopravná situácia bude dnes v západnej polovici Slovenska veľmi zlá, na cestách preto buďte veľmi opatrní,“ prízvukuje ústav.

12:07 - Cesty v Bratislavskom kraji sú zjazdné. Uviedla to hovorkyňa Bratislavského samosprávneho kraja Lucia Forman s tým, že všetky mechanizmy na údržbu ciest sú v teréne a pre údržbu cesty na Pezinskej Babe vyhradili jedno vozidlo. "Na cestách je vrstva kašovitého alebo utlačeného snehu asi do dvoch centimetrov," uviedla ďalej Forman.

Bratislava počasie - obchvat smer Zlaté piesky

12:05 - Ťažko zjazdné a neupravené cesty hlásia aj v Lučenci a okolí.

12:02 - Opatrnosť na cestách by mali zvýšiť aj chodci. Ako varovala polícia, brzdná dráha sa na cestách v nepriaznivom počasí predlžuje a vozidlo tak nemusí stihnúť zabrzdiť.

V hlavnom meste nasnežilo
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: Nin)

12:00 - Polícia na sociálnej sieti upozornila, že kalamita trápi aj Trnavský kraj. "Na cestách je vytvorená vrstva snehu a na mnohých úsekoch sa tvoria kolóny," upozornili v príspevku.

Polícia upozornila aj na
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: Facebook/Polícia SR)

11:57 - Na sociálnej sieti sa objavila fotografia, na ktorej cestujúci roztláčajú autobus MHD v hlavnom meste.

Cestujúci v Bratislave roztláčali
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: Facebook/M.Š. - Mladosť ~ Šturak ~ Átriaky ~ Manželáky)

11:56 - Video z aktuálnej situácie na križovatke pri nákupnom centre Avion.

Bratislava počasie - Križovatka pri Avione

11:55 - Horský priechod Makov je uzatvorený pre vozidlá nad 10 metrov. Pre husté sneženie je pre kamióny uzavretý aj priechod Javorník. 

11:47 - Na problémy s odletom z bratislavského letiska upozornili aj čitatelia. Podľa slov Dušana je infolinka letiska permanentne obsadená. 

11:45 - Z dôvodu hustého sneženia na Letisku M. R. Štefánika boli dnes tri prílety dopravcu Ryanair odklonené do Budapešti, a to prílety z destinácií Londýn-Stansted, Birmingham a Marrákeš. V Budapešti vyčkávajú tieto tri linky na zlepšenie podmienok v Bratislave, kam následne priletia s cestujúcimi, uviedla pre Topky.sk hovorkyňa letiska Veronika Ševčíková.

Sneženie skomplikovalo situáciu na
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: Facebook/Letisko Bratislava / Airport Bratislava)

Hovorkyňa doplnila, že preto predpokladajú omeškanie liniek na odlet z Bratislavy do destinácií Londýn-Stansted, Birmingham a Marrákeš. „Nepretržite odhŕňame hlavnú vzletovo-pristávaciu dráhu 13-31, avšak spád snehu je taký silný, že brzdné účinky nie sú momentálne vyhovujúce,“ uzavrela Ševčíková.

11:30 - V súvislosti s počasím je v teréne nasadený zvýšený počet pracovníkov, uviedol to hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko Tomáš Kováč. Aktuálne má ZSSK na tratiach viac ako 100 vlakov. "V súvislosti s aktuálnym počasím evidujeme meškanie v trvaní zhruba 30 minút len pri piatich osobných vlakoch v úseku Senec – Bernolákovo z dôvodu poruchy výhybky, kde sa momentálne jazdí len po jednej koľaji," povedal Kováč. Ako doplnil, meškanie sa prenáša na ďalšie vlaky z dôvodu obratov súprav. 

11:26 - Horský priechod Šútovce je uzavretý pre vozidlá nad desať metrov, horský priechod Skýcov je uzavretý pre vozidlá nad 3,5 tony.

11:25 - V celom Trenčianskom kraji sneží, cesty udržiava 40 odhŕňačov. Všetky cesty a cestné úseky na území Trenčianskeho samosprávneho kraja sú však zjazdné. Na cestách kraja je vrstva čerstvého snehu od jedného do piatich centimetrov. Vyplýva to z informácií, ktoré na svojej webovej stránke zverejnila Slovenská správa ciest. 

11:20 - Cez Palisády nepremávajú trolejbusové linky 203, 207 a 208, ktoré jazdia skrátenou trasou po Hodžovo námestie. Problém má aj trolejbusová doprava na Kramároch a na Kollárovom námestí je zdržaná premávka trolejbusov. 

Bratislavská MHD hlási problémy.
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: Maarty)

11:18 - Dopravný podnik Bratislava informuje, že momentálne nepremávajú linky MHD 41 medzi Hlavnou stanicou a Búdkovou, 44 (Jasovský rad-Koliba) a 33 na Dlhé diely.

Vodiči v hlavnom meste sa sťažujú, že cesty sú neupravené.
Zobraziť galériu (42)
Vodiči v hlavnom meste sa sťažujú, že cesty sú neupravené.  (Zdroj: Jan zEMIAR)

11:16 - Problémy so zjazdnosťou hlási DPB na Pražskej ulici a na Kramároch. Linka 52 momentálne nezachádza na Potočnú, skrátená trasa vedie po Tbiliskú. Premávka autobusov je aktuálne zdržaná na Harmincovej, dôvodom je prekážka na komunikácii.

11:15 - Ťažkosti na cestách sú aj v okolí Trnavy. Vodiči tu hlásia neupravené cesty. Na R1 za Sereďou smerom do Trnavy skončilo auto vo zvodidlách.  

11:10 - V hlavnom meste hlási dopravný servis Zelená vlna od rána viacero nehôd. Na Račianskej na úrovní Námestia Biely Kríž v smere do centra sa zrazilo cestárske auto s autobusom. Prejazdný je len jeden jazdný pruh. Vodiči sa v kolóne zdržia viac než hodinu. Skoro ráno autobus skrížil cestu v Rači na Vrbenského smerom na Hubeného. 

11:00Problémy spojené s počasím hlási už aj bratislavské letisko. „Momentálne čakajú na prílet lietadlá z Londýna a Birminghamu. Je to ale otázka niekoľkých minút,“ pre Topky.sk to povedala hovorkyňa letiska Veronika Ševčíková s tým, že komplikácie nastali pre nepriazeň počasia. „Pristávacie dráhy sú zasnežené,“ dodala.

Bratislava počasie SAV

10:45 - Bratislavská mestská časť Karlova Ves vyhlásila v utorok snehovú brigádu. Zapoja sa do nej zamestnanci karloveských verejnoprospešných služieb, ale aj radoví pracovníci miestneho úradu. Informoval o tom hovorca mestskej časti Branislav Heldes. Pracovníci miestneho úradu budú čistiť podľa hovorcu od snehu prioritne frekventované námestia, strmé chodníky a niektoré schodiská v hornej časti Karlovej Vsi, na Dlhých dieloch aj v spodnej časti. 

V hlavnom meste nasnežilo
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: Nin)

10:35 - Prímestské autobusy meškajú na všetkých smeroch približne 20 minút, niektoré spoje do 30 minút, uviedla to hovorkyňa spoločnosti Slovak Lines Eva Vozárová. "Na linkách jazdiacich medzi Bratislavou a Rakúskom nemáme zaznamenané žiadne meškania, autobusy na linke Bratislava – Schwechat – Viedeň aj na linke BA – Wolfsthal - Hainburg jazdia podľa cestovného poriadku," poznamenala Vozárová. 

Bratislava počasie 2

10:30V hlavnom meste husto sneží od skorého rána. Problémy hlási aj MHD. Od 8.50 h nepremávajú trolejbusové linky 203, 207 a 208 cez Palisády. Tieto linky jazdia po skrátenej trase po Hodžovo námestie. Problém má aj trolejbusová doprava na Kramároch, a tiež autobusová a trolejbusová doprava na Kollárovom námestí smer Námestie 1. mája. MHD v meste pre počasie mešká od 10 do 20 minút.

MIMORIADNY ONLINE Silné sneženie
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

09:30 - Bratislavské letisko funguje napriek sneženiu bez problémov. Potvrdila to jeho hovorkyňa Veronika Ševčíková. "Všetky lety sú vybavované včas podľa letového poriadku bez výraznejších meškaní," uviedla Ševčíková.

Bratislavské letisko výrazné problémy
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: Facebook/Letisko Bratislava / Airport Bratislava)

Kolóny v hlavnom meste

Vodiči v hlavnom meste od rána na viacerých úsekoch hlásia kolóny a nehody. Dispečing Dopravného podniku Bratislava vyhlásil na 12. h celomestský zásah na čistenie obratísk, tratí, vozovní a zastávok MHD, ktoré má v správe. 

V Bratislave husto sneží od skorého rána.
Zobraziť galériu (42)
V Bratislave husto sneží od skorého rána.  (Zdroj: Nin)

Husté sneženie od západu

Od západu už prichádza husté sneženie, ktoré od rána výrazne komplikuje dopravu. Slovenský hydrometeorologický ústav o tom informoval na sociálnej sieti. Postupne sa podľa meteorológov rozfúkava aj vietor, ktorý bude vytvárať snehové jazyky a záveje. "Dopravná situácia bude v utorok v západnej polovici Slovenska veľmi zlá, na cestách treba byť veľmi opatrný," odporúča SHMÚ.

MIMORIADNY ONLINE Silné sneženie
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: SHMÚ)

V Žilinskom kraji sa situácia zlepšila

 V Žilinskom kraji klesol počet obcí so snehovou kalamitou na sedem. Mimoriadnu situáciu odvolalo sedem obcí z okresu Námestovo – Rabčice, Novoť, Sihelné, Oravská Polhora, Oravské Veselé, Oravská Lesná a Mútne. Ráno o tom informoval vedúci odboru krízového riadenia Okresného úradu v Žiline Ľubomír Hollý. Doplnil, že mimoriadna situácia trvá v Terchovej, Belej a Lutišiach v okrese Žilina a v Skalitom, Čiernom, Svrčinovci a Novej Bystrici v okrese Čadca.

Územie Žilinského kraja zasiahlo uplynulý týždeň intenzívne sneženie. Následkom zlých poveternostných podmienok a hustého sneženia kolabovala doprava, na cestách dochádzalo k nehodovým udalostiam, tvorili sa kolóny a viaceré samosprávy mali problémy s odpratávaním snehu či sprejazdnením ciest. Počet samospráv v kraji, ktoré v dôsledku snehovej kalamity vyhlásili počas minulého týždňa mimoriadnu situáciu, sa vyšplhal na 17.

Snehové jazyky na Orave

Na cestách v okresoch Dolný Kubín, Tvrdošín, Námestovo, Poprad, Kežmarok a Levoča sa miestami vytvárajú snehové jazyky. 

Aktuálna situácia na Slovensku.
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: zjazdnost.sk)

Vodiči by si mali dať pozor aj na nárazový vietor, najmä na obchvate Trstenej, v oblasti Suchej Hory a na horskom priechode Huty, dôsledkom čoho sa vytvárajú snehové jazyky. Informuje o tom Slovenská správa ciest na svojom webe zjazdnost.sk.

Viac o téme: PoľadovicaSnehové jazykyNárazový vietorSHMÚOrava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu