Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Žene (53) transplantovali pľúca od mŕtveho darcu (†22): Dva týždne po tom zažila šok

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

AMSTERDAM - V časopise Transplantation Proceedings zverejnili lekári zaujímavý prípad pacientky, ktorá začala trpieť alergiou na arašidy po transplantácii pľúc. Žena ju získala od svojho darcu a odborníci tvrdia, že v minulosti už boli zaznamenané podobné prípady.

Dať súhlas s darovaním orgánom je síce citlivá, ale zato ušľachtilá záležitosť. Zoznam vhodných darcov dáva nádej na nový život nejednému pacientovi. Po prijatí orgánu z tela iného človeka a po prekonaní všetkých rizík spojených s nebezpečnými infekciami musia byť príjemcovia pripravení aj na možnosť, že ich telo začne reagovať na niektoré veci úplne inak ako predtým. Niečo podobné prežíva aj päťdesiattriročná žena, ktorá získala pľúca od dvadsaťdvaročného darcu.

Žene (53) transplantovali pľúca
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Youtube/Amr Arafat)

"Dva týždne po operácii nastali u tejto pacientky respiračné problémy po tom, ako zjedla sendvič s arašidovým maslom a džemom. Nikdy predtým takou alergiou netrpela. Pri prvých príznakoch sme sa zľakli, pretože až do konzumácie tohto jedla bol jej stav stabilizovaný," uviedol lekár Mazen Odish. 

Prípad, ktorý šokuje lekárov: Piati pacienti dostali orgány od mŕtveho darcu, štyria z nich zomreli!

To, že darované orgány môžu v tele príjemcu spustiť potravinové alergie, je síce zriedkavé, ale v minulosti už boli podobné prípady zaznamenané. V roku 2003 podľahol jeden pacient anafylaktickému šoku po konzumácii orechov a keď jeho pečeň transplantovali do tela iného muža, časom sa u neho prejavila tá istá alergia. V roku 2016 sa zasa u 46-ročného muža prejavila alergia na kivi po tom, ako mu jeho sestra trpiaca touto diagnózou darovala kostnú dreň. Podľa lekárov sú však alergie získané darcovstvom orgánov skôr výnimočný jav. Väčšina príjemcov totiž podobné problémy nemá, a to napriek tomu, že darcovia ich orgánov trpeli nejakou potravinovou alergiou.

Viac o téme: TransplantáciaPotravinová alergia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu