Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Putin vyzýva svet na pomoc Sýrii: Stačilo, vojna musí skončiť, útoky chlórom sú však neprijateľné

Vladimir Putin Zobraziť galériu (3)
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/AP Photo/Natacha Pisarenko)

BUENOS AIRES - Ruský prezident Vladimir Putin vyzval v piatok členské štáty hospodárskeho zoskupenia BRICS, aby pomohli pri obnove vojnou zničenej Sýrie. Informovala o tom agentúra DPA.

"Dúfam, že krajiny BRICS sa zapoja do programu humanitárnej pomoci (Sýrii)," povedal ruský prezident na stretnutí predstaviteľov BRICS, ktoré sa konalo v piatok v rámci summitu skupiny G20 v argentínskej metropole Buenos Aires. Putin tiež vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby neprehliadalo predpokladaný útok chlórom, ktorý sýrske povstalecké skupiny uskutočnili v nedeľu (25. novembra) vo vládou kontrolovanom severosýrskom meste Aleppo. Podľa šéfa Kremľa v Aleppe útočili jedovatým plynom povstalci z neďalekého mesta Idlib, ktoré ovládajú.

Vladimir Putin a Emmanuel
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Konflikt v Sýrii, ktorý sa začal v marci 2011, si doposiaľ vyžiadal takmer 400.000 obetí na životoch. V jeho dôsledku vznikli v tejto krajine aj rozsiahle materiálne škody, ktorých výšku OSN odhadla v auguste na takmer 400 miliárd dolárov. BRICS je hospodárske zoskupenie piatich krajín, ktorého členmi sú Brazília, Rusko, India, Čína a Juhoafrická republika.

Proti summitu protestovali tisíce ľudí

Tisíce ľudí vyšli v piatok do ulíc argentínskej metropoly Buenos Aires, aby tak vyjadrili svoj nesúhlas so summitom skupiny krajín G20, ktorý sa v tomto meste koná. Informovala o tom agentúra AP. Protestujúci mávali zástavami a niesli transparenty s nápismi ako "Preč s G20" alebo "Preč s Trumpom". Demonštrácia zorganizovaná viacerými ľavicovými zoskupeniami a odborovými zväzmi sa konala viac ako desať kilometrov od Kirchnerovho kultúrneho strediska, kde sa zišli lídri G20.

Proti summitu G20 protestovali
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Sebastian Pan)

Okrem domácich Argentínčanov sa jej zúčastnili aj aktivisti z Francúzska, Nemecka, Talianska a niektorých latinskoamerických krajín. O bezpečnosť lídrov počas dvojdňového summitu, ktorý sa začal v piatok, sa stará približne 22.000 príslušníkov polície a iných bezpečnostných zložiek. Argentínske úrady ešte pred začiatkom summitu vyhlásili, že nebudú tolerovať násilie a nedovolia, aby došlo k narušeniu priebehu summitu. Argentína je prvou juhoamerickou krajinou, v ktorej sa summit G20 koná.  

Viac o téme: SummitSýriaVladimir PutinG20
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu