Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Francúzsko v Sýrii ostáva naďalej: Boj proti terorizmu sa neskončil

Boj proti terorizmu sa podľa Francúzov stále nekončí.
Boj proti terorizmu sa podľa Francúzov stále nekončí. (Zdroj: SITA/AP Photo/Hussein Malla, FILE)

PARÍŽ - Francúzsko bude naďalej vojensky pôsobiť v rámci medzinárodnej koalície, ktorá v Sýrii bojuje proti teroristickej skupine Islamský štát (IS). Francúzska ministerka pre európske záležitosti Nathalie Loiseauová to uviedla vo štvrtok v reakcii na nečakané oznámenie Washingtonu o stiahnutí amerických vojakov zo Sýrie, informovala agentúra AFP.

"Momentálne, samozrejme, v Sýrii ostávame," povedala pre francúzsku televíziu CNews a dodala, že "boj proti terorizmu sa ešte neskončil". "Je pravda, že koalícia zaznamenala v Sýrii značný pokrok, tento boj však naďalej pokračuje a v ňom pokračovať budeme," dodala. Podobne sa na Twitteri vyjadrila aj francúzska ministerka obrany Florence Parlyová. Islamský štát sa podľa nej "nepodarilo vymiesť z mapy, a ani jeho korene". "Musíme definitívne poraziť posledné zvyšky tejto teroristickej organizácie," zdôraznila. Biely dom v stredu oznámil, že zo Sýrie bude stiahnutých všetkých približne 2000 príslušníkov pozemných síl armády USA s tým, že tento proces sa už začal.

Prezident Donald Trump svoje rozhodnutie zdôvodnil tým, že cieľ americkej vojenskej prítomnosti v Sýrii - porážku extrémistickej organizácie Daeš - sa už podarilo naplniť. Od tohto kroku sa ho údajne do poslednej chvíle pokúšali odradiť predstavitelia Pentagónu a americkej armády. Do bojov v Sýrii sa okrem Francúzska a USA zapájajú aj Rusko, Turecko, Irán a Británia, dodala agentúra DPA.

Viac o téme: ArmádaVojskoFrancúzskoSýria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu