Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Pre požiar v Bratislave začala polícia trestné stíhanie: Škoda viac ako 200-tisíc eur

Na snímke Roland café po požiari na Hlavnom námestí v Bratislave. Zobraziť galériu (4)
Na snímke Roland café po požiari na Hlavnom námestí v Bratislave. (Zdroj: TASR - Vladimír Benko/MV SR)

BRATISLAVA – Policajný vyšetrovateľ začal pre stredajší (28. 11.) požiar na vianočných trhoch na bratislavskom Hlavnom námestí trestné stíhanie vo veci trestného činu všeobecného ohrozenia.

Informovala o tom hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Lucia Mihalíková. "Presná príčina požiaru je naďalej predmetom vyšetrovania a expertízneho skúmania," podotkla hovorkyňa. Na Hlavnom námestí v Bratislave vypukol v stredu po 15.30 h v jednom zo stánkov požiar a rozšíril sa na priľahlú budovu. Zranila sa jedna osoba. Škodu predbežne odhadujú na viac ako 200.000 eur. Požiar vznikol po výbuchu propán-butánových fliaš. Vianočné trhy na Hlavnom a Františkánskom námestí v centre Bratislavy vo štvrtok opäť otvorili. 

Na snímke Roland café
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR - Vladimír Benko/MV SR)

Hlavné mesto uviedlo, že stánok, v ktorom vypukol požiar, nebol súčasťou mestských vianočných trhov. S magistrátom nemali podľa hovorkyne Bratislavy Zuzany Onufer majitelia stánku podpísanú nájomnú zmluvu a ani mesto nepožiadali o zaujatie verejného priestranstva. "Zhorený stánok stál na súkromnom pozemku, a teda mesto na jeho fungovanie nemalo dosah. Stánok sčasti zasahoval aj do pozemku mesta, na čo bol majiteľ 22. novembra pracovníkmi mesta upozornený a vyzvali ho na posunutie, respektíve odstránenie, stánku z pozemku mesta," uviedla.

Na snímke Roland café
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR - Vladimír Benko/MV SR)

Minulý rok magistrát pre zasahovanie stánku do pozemku mesta udelil tomu istému majiteľovi pokutu 1000 eur. Mesto tvrdí, že stánky na vianočných trhoch, ktoré majú riadnu nájomnú zmluvu s hlavným mestom, majú v zmluve povinnosť dodržiavať požiarne a bezpečnostné predpisy.

Na snímke Roland café
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR - Vladimír Benko/MV SR)

Novozvolený primátor Bratislavy Matúš Vallo však nerozumie, ako mohol na vianočných trhoch na bratislavskom Hlavnom námestí fungovať stánok, ktorý nebol ich súčasťou a jeho majitelia nemali podpísanú nájomnú zmluvu a ani mesto nepožiadali o zaujatie verejného priestranstva. "Predpokladám, že to, ako mohlo prísť k takémuto fatálnemu zanedbaniu povinností mesta, jeho súčasné vedenie čo najskôr vysvetlí," uviedol Vallo, ktorý vedenie hlavného mesta po primátorovi Ivovi Nesrovnalovi preberie 7. decembra.​

Viac o téme: PožiarBratislavaVianočné trhy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu