Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Slovenskí europoslanci vedia, koho podporia: Weber je jasná voľba

Dvaja kandidáti na post šéfa Európskej komisie Alex Stubb a Manfred Weber.
Dvaja kandidáti na post šéfa Európskej komisie Alex Stubb a Manfred Weber. (Zdroj: SITA/Heikki Saukkomaa/ Lehtikuva via AP)

HELSINKI - Slovensko v nadchádzajúcom súboji medzi fínskym expremiérom Alexom Stubbom a šéfom frakcie Európskej ľudovej strany (EPP/EĽS) v Európskom parlamente Manfredom Weberom o post šéfa Európskej komisie podporuje nemeckého kandidáta. Uviedli to v rámci prebiehajúceho snemu EPP v Helsinkách slovenskí europoslanci Eduard Kukan (nezávislý), József Nagy (Most-Híd) a Ivan Štefanec (KDH).

Delegáti snemu budú rozhodovať v tajnom hlasovaní o kandidátovi na post volebného lídra EPP vo voľbách do Európskeho parlamentu vo štvrtok (8. 11.) doobeda. Víťaz bude známy o 13.00 h miestneho času. Štefanec, ktorý je vedúcim slovenskej delegácie EPP v europarlamente, poukázal na to, že voľba volebného lídra pre eurovoľby je kľúčovým bodom kongresu európskych konzervatívnych strán. "My sme oficiálne vyjadrili podporu Manfredovi Weberovi," povedal v mene siedmich delegátov za KDH a dodal, že konsenzus v tomto smere panuje aj v skupine šiestich slovenských europoslancov za EPP. Pre TASR to potvrdili aj Eduard Kukan a József Nagy. 

"Som rád, že Weber kandiduje. Pozná Slovensko a problémy našich ľudí a vie, ako ich riešiť. Je veľký proeurópan, priateľ Slovenska a strednej Európy, a hlavne má jasno v hodnotách," povedal Štefanec a spresnil, že ide o hodnoty, ako sú rodina, sloboda a zodpovednosť, čo v dnešnej dobe treba zvýrazniť. Weber je podľa neho človek, ktorý dokáže počúvať ostatných ľudí, dokáže ich spájať a má vízie do budúcnosti.

Štefanec priznal, že očakáva víťazstvo Webera, zároveň však ocenil odhodlanie Stubba, že išiel do tohto súboja. "Vždy je dobré mať voľbu a aj on je silným kandidátom s jasnou predstavou o budúcnosti a s dôrazom na digitálnu ekonomiku a hospodárske vízie do budúcnosti, čo veľmi potrebujeme," opísal situáciu poslanec.

Ivan Štefanec na kongrese EPP o podpore pre Manfreda Webera

Podľa Kukana výber kandidátov, ktorí by mali EPP víťazne doviesť do eurovolieb, ukázal na serióznosť tejto politickej skupiny. Pripomenul, že Weber začal skôr svoju kampaň a má určitý náskok, ako aj výhodu toho, že ho europoslanci poznajú ako aktívneho a zodpovedného lídra, a tiež má podporu silnej a početnej delegácie z Nemecka.

"Ale Stubb bol veľmi aktívny, stretol sa so všetkými delegáciami, viedol pravú kampaň. Uvidíme, ako dopadne hlasovanie, ale osobne si myslím, že Weber vyhrá," povedal Kukan. Ako však dodal, v oboch prípadoch bude mať EPP toho najkompetentnejšieho kandidáta, čo je rozhodujúce pred májovými eurovoľbami. Podľa jeho slov, ak aj Stubb nevyhrá, opäť potvrdil, že je schopný politik, čo v minulosti dokázal aj ako člen Európskeho parlamentu alebo predseda vlády Fínska. "Zviditeľnil sa a pri obsadzovaní budúcich funkcií v EÚ má lepšie šance získať vysoké postavenie," skonštatoval Kukan.

Viac o téme: VoľbyŠéf EKHelsinkiEPPManfred WeberAlex Stubb
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu