Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Otec dobodal nevlastnú dcéru a myslel si, že mu to prejde: FOTO Nečakaný dôkaz vraždy

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Facebook/San Jose Police Departement, Getty Images)

SACRAMENTO - Americkej polícii sa podarilo vyriešiť prípad vraždy. Pomohli im v tom údaje získané z fitness náramku obete. Tento spôsob sa stáva čoraz častejším a médiá uznávajú, že to nie je prvýkrát, čo sa použili údaje z elektronických zariadení.

Polícia v americkom štáte Kalifornia využila údaje z fitness náramku obete, aby mohla obviniť muža, ktorého považuje za vraha. Médiá uvádzajú, že to nie je prvýkrát, čo sa kriminalisti vďaka elektronickým prístrojom ako sú smarthodinky, telefóny či GPS zariadenia dostali na stopu vrahom.

Jej tep pred odchodom vraha ustal

Najnovší prípad sa stal v San Jose, kde polícia v polovici septembra našla dobodané telo 67-ročnej Karen Navarrovej. Podľa vyšetrovateľov ju v jej dome zabil 90-ročný nevlastný otec Anthony Aiello. Aiello najprv vypovedal, že ju v deň jej smrti navštívil, pretože jej priviezol jedlo. Zo záberov bezpečnostných kamier však vyplynulo, že v dome bol v čase, kedy Navarrová pravdepodobne zomrela.

Otec dobodal nevlastnú dcéru
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/San Jose Police Departement)

Obeť na sebe navyše v čase smrti mala náramok Fitbit, ktorý zaznamenáva okrem iného srdcový tep. Analýza dát potom ukázala, že sa jej tep v určitý okamih počas návštevy nevlastného otca prudko zvýšil, následne začal rýchlo klesať a ešte pred Aiellovým odchodom úplne ustal. Polícia zaznamenala prípad ešte v polovici septembra. Policajti na mieste činu ihneď upodozrievali Aiella. Zatkli ho takmer o dva týždne neskôr. 

Smart zariadenia pomáhajú čoraz viac

Informácie z náramku Fitbit použila polícia napríklad vlani v prípade vraždy ženy, z ktorej bol obvinený jej muž. Jeho výpoveď sa totiž úplne rozchádzala s údajmi o zdravotnom stave zo ženinho náramku. Záznamy z smart a fitness zariadení v minulosti neposlúžili len k odhaleniu vrahov, ale kvôli internetovému zdieľaniu tiež odkryli miesta pôsobenia amerických vojakov.

Otec dobodal nevlastnú dcéru
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Napríklad pred rokmi rozbor dát z náramkov monitorujúcich športové aktivity nositeľa, ktoré vojakom poskytla dokonca aj americká vláda, ukázal na možnú prítomnosť amerického vojska v doposiaľ neznámych oblastiach bojových zón. Experti v tejto súvislosti takéto prístroje označili za bezpečnostné riziko.

Viac o téme: VraždaPolícia USASacramentoFitness náramok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu