Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Svet má ďalšieho hrdinu: Britský snajper zastrelil v Afganistane veliteľa Daeš z 2,4 kilometra

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Britský ostreľovač z SAS zastrelil zo vzdialenosti 2,4 km regionálneho veliteľa teroristickej organizácie Islamský štát (Daeš) v Afganistane. Ide pravdepodobne o najlepší zásah na diaľku v týchto špeciálnych jednotkách. Seržant použil ťažký guľomet Browning .50 a džihádistu, ktorý bol na britskom aj americkom zozname smrti, trafil do hrudníka. Sila strely bola taká veľká, že mužovi odtrhla rameno aj ruku. Bol na mieste mŕtvy.

Čierny deň pre Česko: FOTO hrdinov, ktorí zahynuli pri bombovom atentáte v Afganistane

The Daily Star Sunday uviedol, že veterán zo Sýrie a Iraku v tom čase patroloval v oblasti severného Afganistanu, ktorý je pod kontrolou Islamského štátu. Po úspešnom zásahu zbraň vystavili v centrále elitnej jednotky v Hereforde. Browning kalibru 50 má takmer 40 rokov a bol umiestnený na armádnom vozidle.

Zdroj sa pre noviny vyjadril, že na guľomet bola namontovaná špeciálna optika a snajper musel odhadnúť rýchlosť vetra. "Zohľadnil tiež teplo a svetlo. Obraz jeho cieľa sa vlnil kvôli teplu, ktoré sálalo zo zeme," uviedol.

Svet má ďalšieho hrdinu:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Islamský vodca v tom čase dával príkazy svojim mužom. Po úspešnom zásahu sa jeho telo zrazu zrútilo k zemi roztrhané na niekoľko kúskov. "Zopár sekúnd sa nikto nepohol. Keď si uvedomili, čo sa stalo, vstali a utiekli," dodal zdroj.

Zabitím radikála sa údajne zachránilo viac ako 20 ľudských životov. Zbraň sa používala aj v 50. rokoch 20. storočia počas Kórejskej vojny.

Viac o téme: SniperOstreľovačSnajper
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu