Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Václav s bratom a švagrom napadli a dobili Petra, hrozili mu smrťou: Odvolací senát potvrdil trest

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BANSKÁ BYSTRICA – Súhrnný trest tri roky a šesť mesiacov odňatia slobody nepodmienečne za zločin vydierania a prečiny ublíženia na zdraví, výtržníctva a nebezpečného vyhrážania potvrdil odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici pre 41-ročného Václava Tauca z Veľkých Teriakoviec v okrese Rimavská Sobota. V minulosti už trestaný Tauc spolu s bratom Daliborom a švagrom Ladislavom fyzicky napadli a zranili 33-ročného Petra a navyše mu hrozili smrťou.

Stalo sa to ešte v marci 2016 vo Veľkých Teriakovciach. Tauc priznal, že s Petrom boli dlhoroční kamaráti, ale sa pohnevali pre skutok, za ktorý Tauca odsúdili na podmienku. Preto s bratom a švagrom Petra napadli, zbili bejzbalkou a reťazou a dokopali ho. O dva dni prišli za Petrom a vyhrážali sa mu zabitím, ak nestiahne trestné oznámenie.

Súd v Rimavskej Sobote bitkársku trojicu uznal za vinnú podľa obžaloby. Václav dostal súhrnný trest tri a pol roka nepodmienečne, pričom mu zarátali aj predchádzajúce odsúdenie. Jeho bratovi Daliborovi súd ďalší trest neukladal, pretože za dostatočný považoval predošlý nepodmienečný trojročný trest, ktorý si Dalibor už odpykáva. Ich švagor Ladislav Hanuska, rodným menom Lakatoš vyviazol s trojročnou podmienkou. Počas skúšobnej lehoty s probačným dohľadom mu súd zakázal priblížiť sa k poškodenému na vzdialenosť menšiu ako päť metrov.

Voči rozsudku prvostupňového súdu sa odvolal iba Václav s tým, že priznal bitku, ale nie vydieranie. Žiadal vec prekvalifikovať na skutok s miernejším trestom, prípadne vrátiť na doplnenie dokazovania. Odvolací súd mu nevyhovel a prvostupňový verdikt potvrdil. Predseda senátu označil rozsudok za správny a trest za primeraný aj vzhľadom na Václavov bohatý trestný register, v ktorom nechýba vydieranie, krádeže, pokus ťažkej ujmy a výtržníctvo.

Sudca hneď nariadil výkon trestu, ale Václava čaká ďalší súd. Na odvolacie konanie ho priviedla eskorta z väzby, pretože ho stíhajú za obchodovanie s ľuďmi.

Viac o téme: VydieranieSúd Václav Tauc
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu