Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Horskí záchranári sa poriadne zapotili: Ratovali izraelského turistu aj zraneného cyklistu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Jana Birošová)

VYSOKÉ TATRY - Pomoc horských záchranárov si vyžiadal v sobotu ráno izraelský turista, ktorý si na chodníku pod Téryho chatou vo Vysokých Tatrách poranil nohu.

Ako na svojej webovej stránke informuje Horská záchranná služba (HZS), muž nedokázal pokračovať v ceste. O súčinnosť požiadali aj posádku leteckých záchranárov, ktorá na miesto transportovala zo Starého Smokovca tiež záchranára HZS. Toho spolu s lekárkou vysadili pri pacientovi.

Po ošetrení, zafixovaní a nabalení pacienta, pre nepriaznivé poveternostné podmienky v Malej Studenej doline, letela posádka ponad dolinu Kežmarskej Bielej vody do nemocnice v Poprade. Horský záchranár zostúpil na základňu pozemne.

Posádku leteckých záchranárov z Popradu privolali v piatok podvečer k 45-ročnému cyklistovi. Na úseku medzi Štrbským Plesom a Podbanským zišiel mimo cesty a narazil do pevnej prekážky. Ako informovala hovorkyňa leteckých záchranárov Zuzana Hopjaková, lekárku po prílete vrtuľníka k miestu udalosti spustili k pacientovi pomocou palubného navijaka.

"Zranený bol v starostlivosti náhodných svedkov, ktorí mu až do príchodu záchranárov poskytovali prvú pomoc. Utrpel mnohopočetné poranenia hlavy s následnou poruchou vedomia," opísala. V spolupráci s prítomnými pozemnými záchranármi cyklistu previezli k vrtuľníku. Po napojení na umelú pľúcnu ventiláciu ho v stabilizovanom stave s poranením hlavy a s ďalšími povrchovými odreninami leteckí záchranári transportovali do Fakultnej nemocnice F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici.

Viac o téme: CyklistaTuristaHorskí záchranáriVysoké TatryIzrael
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu