Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Drucker prezradil Kiskove požiadavky: Prvý krok na ministerstve, táto hlava je v ohrození

Tomáš Drucker Zobraziť galériu (2)
Tomáš Drucker (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

BRATISLAVA - Prezident Andrej Kiska dnes vymenoval novú vládu. Novým ministrom vnútra bude Tomáš Drucker, bývalý minister zdravotníctva. Vymenovaním novej vlády nastal zmier medzi hlavou štátu a Smerom. Od nového ministra vnútra prezident očakáva výmenu policajného prezidenta Tibora Gašpara.

"Bude nevyhnutná reforma polície," povedal prezident Andrej Kiska v dnešnom príhovore adresovanom novovymenovaným ministrom. Jeho požiadavku už včera naznačil aj Tomáš Drucker, ktorý sa s prezidentom stretol.

Z jeho slov po stretnutí vyplynulo, že súčasný policajný prezident Tibor Gašpar pravdepodobne skončí vo svojej funkcii. "Úprimne som si želal ostať na ministerstve zdravotníctva. Po tom, čo sa nenachádzala žiadna zhoda na mene, som prijal túto nomináciu s tým, že chcem hovoriť aj s pánom prezidentom," povedal včera po stretnutí s prezidentom Drucker a dodal: "Viete, že nie som odborník na vnútro, ani na silové zložky. So všetkým sa chcem v krátkom čase oboznámiť. Rozumiem súčasnej situácii, emócii, stavu a som pripravený na dôraznosť, aj personálnu." 

Priority nového ministra

S celou situáciou sa chce Drucker najprv oboznámiť. Zdôraznil, že sa chce spoznať s ľuďmi v rezorte, oboznámiť sa s ich prácou a následne sa v krátkom čase rozhodnúť. "Som pripravený na dôraznosť a konzekventnosť, aj personálnu. V priebehu dní sa ma pýtajte, k čomu prichádzam," odporučil.

Jeho druhou prioritou je spustiť legislatívny proces o tom, ako má vyzerať výber a voľba policajného prezidenta a šéfa policajnej inšpekcie. Na otázku, ako chce získať späť dôveru ľudí, Drucker odvetil, že sa ide oboznámiť so situáciou a pripraví legislatívu ohľadom zmeny spôsobu výberu, menovania a odvolávania policajného prezidenta. "Opätovne vyzývam kohokoľvek v Policajnom zbore, aby sa nebál oponovať autoritám, ktoré na nich môžu vplývať. Z pozície ministra ich vyzývam, aby sa nebáli odmietať vplyvy na vyšetrovací proces. Navrhnem anonymný spôsob nahlasovania," avizoval s presvedčením, že drvivá väčšina policajtov je slušná a charakterná.

Tibor Gašpar
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR - Marko Erd)

Drucker zároveň informoval, že sa stretne aj s organizátormi verejných zhromaždení. "Samozrejme, chcem s nimi debatovať," dodal.

Na otázku, ako vníma súčasného policajného prezidenta Tibora Gašpara, povedal, že ho pozná z bezpečnostnej rady. "Vnímam ho ako človeka, ktorý rozumel robote, mal kultivovaný, štandardný prejav. Nie som človek, ktorý sa pohyboval v silových zložkách, potrebujem sa s tým oboznámiť. Vnímam aktuálnu situáciu, nie som ani hluchý, ani slepý," povedal. Na personálne zmeny ale nebude čakať, kým vojde nový zákon do platnosti.  

"Som človek, ktorý dokáže konať rýchlo, neviem, či to budú dni alebo týždne. Pokiaľ nebudem schopný doručiť výsledok v určitom čase, asi tam nemám čo robiť. Som pripravený túto situáciu dôrazne riešiť. Nielen otázku prezidenta. Treba sa pozerať na kohokoľvek, pokiaľ bude dôvod, aby sme pristúpili k zmenám," doplnil Drucker. Na poste štátnej tajomníčky ministerstva vnútra ostáva Denisa Saková. 

Viac o téme: Tibor GašparTomáš Drucker
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu