Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Falšovanie reality v Rusku: VIDEO Zábery z vojny vymenili za počítačovú hru, bežná prax

Ruská televízia odvysielala zábery, ktoré mali ukazovať hrdinstvo vojakov v praxi. No v skutočnosti išlo o zábery z počítačovej hry. Zobraziť galériu (2)
Ruská televízia odvysielala zábery, ktoré mali ukazovať hrdinstvo vojakov v praxi. No v skutočnosti išlo o zábery z počítačovej hry. (Zdroj: YouTube/Matt Novak)

RUSKO - Ruská štátna televízia vydávala video z počítačovej hry Arma 3 za zábery z ruského pôsobenia vo vojnou zmietanej Sýrii. Nie je to pritom prvý raz, čo sa ruské štátne médiá pokúsili o podobné falšovanie reality. Nad škandálom teraz krúti hlavou celý svet.

Mala to byť pocta ruským vojakom, ktorí bojujú v Sýrii. Zábery mali ukazovať hrdinstvo vojakov v praxi. Ale v rámci tejto "pocty“ ruská televízna stanica Prvý kanál (Первый канал) odvysielala klip z počítačovej hry, ktorá vojnu iba simuluje. Súčasťou programu bola pocta ruskému vojakovi Romanu Filippovovi, ktorý zomrel v Sýrii začiatkom februára 2018 po tom, čo sa katapultoval z horiaceho bojového lietadla SU-25. Počas segmentu, ktorý ukazoval zábery z vojenských akcií, sa objavil i niekoľkosekundový klip z českej počítačovej hry Arma 3.

Vymenený záber z počítačovej hry Arma 3
Zobraziť galériu (2)
Vymenený záber z počítačovej hry Arma 3  (Zdroj: YouTube/Matt Novak)

Stanica BBC informovala, že ako prvý toto nedorozumenie postrehol užívateľ ruskej sociálnej siete Pikabu. Na základe jeho podnetu sa vzbudilo množstvo špekulácií. „Tento záber nedáva vôbec žiaden zmysel. Možno je to skrytá správa redaktorov televízie, ktorí tým hovoria: nútia nás toto natáčať, pomoc!“ tvrdí jedna z hypotéz. Ďalší užívatelia sa zhodli na tom, že je to len dôkaz klesajúceho štandardu televíznej stanice, pretože normálne médium by neodvysielalo takýto omyl. Jeden užívateľ pripomenul, že v minulosti už k podobnej situácii došlo, a to v roku 2016, kedy sa rovnaký záber objavil v správe o Sýrii. Podľa vyjadrenia Prvého kanálu, ktoré citovala britská stanica BBC, šlo zo strany televízneho štábu o omyl. „Klip sa do nášho programu dostal v rámci zostrihu archívneho materiálu,“ uviedla televízia.

Nejde pritom o prvý prípad, keď v Rusku riešili podobný údajný omyl. V roku 2017 ruské ministerstvo obrany zverejnilo "nezvratný dôkaz“ toho, že americké vojenské jednotky pomáhajú bojovníkom z teroristickej organizácie Islamský štát. Ukázalo sa však, že šlo o zábery z reklamných videomateriálov hry pre smartfóny.

O konaní spoločnosti sa zmienili aj zamestnanci spoločnosti Bohemia Interactive Studio, ktorých to neprekvapilo. „O podobných udalostiach sa spravidla dozvedáme od našej hráčskej komunity. Nie je to po prvýkrát, kedy boli zábery z našich hier zamenené za reálne scény,“ priznal marketingový šéf štúdia Bohemia Interactive pre český denník Technet. Ďalej uviedol, že hru Arma pozná vyše 12 miliónov ľudí po celom svete, z čoho vyvodil, že fanúšikovia vedia tieto zábery veľmi ľahko identifikovať.

Avšak vyššie spomínaná ruská televízia nie je jediná, ktorá sa dopustila takéhoto omylu. Pochybila aj americká stanica CNN, ktorá použila zábery z počítačovej hry Fallout v reportáži o ruských hackeroch v decembri 2016. V centre posmechu sa ocitla v roku 2011 aj britská televízia ITV1, ktorá zamenila zábery zostreľovania helikoptéry za zábery z počítačovej hry. Išlo o predošlú verziu hry Arma. V zlom svetle sa ukázala aj dánska televízia, ktorá zasa použila zábery z počítačovej hry Assassin’s Creed.

Viac o téme: RuskoHraVojnaArma3
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu